Варна - единственият град в България, който назначава змиеловец

Изискванията са строги, а кандидатите малко
94
Варна - единственият град в България, който назначава змиеловец
Снимка: Община Варна

Заради размножителния им период зачестяват сигналите за змии във Варна. Морската община е единствената в страната, която за поредна година търси да назначи човек, който да лови влечугите. Поради особеностите на професията кандидатите са малко.

Пролетта вече е тук и е време за разходка, но в парка трябва да се внимава за скрити в тревите влечуги. Затова община Варна търси змиеловец. Изискванията обаче са строги. „Първо, да не ги е страх от змии. Второто е да притежават разрешително за изключенията от биологичното развитие по Наредба 8 на Министерство на околната среда и водите, за да могат да разпознават и да знаят кои видове са защитени и кои видове не са защитени”, разкри Георги Георгиев, началник отдел "Дейности по защита на населението" в община Варна, пред Нова телевизия.

В продължение на няколко години Боян Благоев е заемал тази длъжност. За него усещането да хванеш змия е несравнимо. „Усещането е тръпка, адреналин. Мен също ме е страх, но трябва да реагираш правилно. Реагираш правилно - нямаш проблеми. Не реагираш правилно - отиваш при доктора”, казва ловецът на змии. Сега обаче Боян е разколебан, защото заплащането му се струва ниско.

Докато бъде назначен човек на тази позиция, опасността остава, дори и ако змията не е отровна. „Същото нещо е като да се убодете на ръждясал пирон. Влечугите се хранят с плъхове, които знаем всички, че разнасят зарази. Има токсини по зъбите, които, след като ви захапе,  вероятността да отидете на доктор е същата като отровна-неотровна. Още повече, че много хора не са запознати каква змия ги е ухапала”, предупреждава Боян Благоев.

По Черноморието отровните змии, които можем да срещнем, са два вида – пепелянка и вдлъбнаточел смок. Боян дава и ценни съвети при близка среща с влечугото. „Самообладание, никакви пръчки. Не се гони животното. Всичките влечуги са защитени от конвенция, от закон. Нямате право да ги убивате”, казва змиеловецът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: змияВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 11 месеца
И ЗА АНКЕТИТЕ КОИТО СА НАДОМНА РАБОТА ПЛАЩАТ МНОГО МАЛКО
54
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 11 месеца
ДРЕВНАТА ЗМИЯ САТАНА СЕ ДЪРЖИ ОТ АНГЕЛ ГОСПОДЕН НА ВЕРИГИ И СЕ ПУСКА ВЕДНЪЖ НА 1000 ГОДИНИ ЗА МАЛКО ОТ ЗАТВОРА КЪДЕТО ГОСПОД ГО Е ОКОВАЛ
53
1
 
4
 
! Отговори
Монархист преди 11 месеца
Кмета на Варна да си подаде оставката веднага!
52
5
 
0
 
! Отговори
Да, преди 11 месеца
Щото Варна не става ,затова няма един терен непродаден вече,свободните са по милион за декар...
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 52, злобата си е твоя :) Последвай съвета си, защото наистина ще се разболееш! Виж си писанието! Такива като теб правят тази страна клоака! Неосъзнати хора!
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Забравил си Шкорпиловци и Камчия ,най-дългия плаж в България.
49
5
 
3
 
! Отговори
А? преди 11 месеца
А освен община Варна ,имаме и област Добрич -Кранево -Албена ,Шабла -Езерец , Дуранкулак,на юг само чалга и мутри Обор-Бяла също е наш ,макар по документи да е към Несебър, яд ли тай платен писач?!
48
1
 
1
 
! Отговори
Познавам преди 11 месеца
точните хора,бивши колеги :Един индиец Прасад лови с пръчка разни кобри и си е заснел някои от "геройствата" в тик ток...Познавам и един филипинец Ромел,който се справя с водни змии,а също знае и може да ги сготви по тамошните им рецепти.Но като знам каква мизерна заплата биха им осигурили,по-добре да не им губя времето :)
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 32:И злобни не сме.Но виж ...ти проявяваш злоба и с пяна на уста пишеш против родината.От злобата се хваща рак!Махай тази злоба и ше живееш по-щастливо!
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 32:Не обиждай страната ни!Като не ти изнася се разкарай!Бедни сме,защото ни държат нарочно на ниски заплати заради плана Ран-Ът.Когато някой иска да се увеличат заплатите както иска кака Корни веднага го обвиняват,че е "популист".Не сме ***...ако не друго поне знаем колко щата има САЩ докато самите американци даже не знаят.Но искат да ни направят *** и наркомани като даже по медиите и с рекламни табла до училищата ни рекламират трева,а от нея се зaтъпявa...
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хората са такива каквито са, има добри има и лоши хора! Какъв е тоя стереотип, във Варна всички хора били лоши, а в Бургас и София всички хора били добри!?! Това е много тъпо!
44
4
 
3
 
! Отговори
Катенцето преди 11 месеца
В Китен от едно място до плажа изпълзя змия дълга около метър и половина и се гмурна в морето. Не познавам каква змия беше но повече не влизам в морето...
43
3
 
13
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Злобеете т.н. софиянци в повече, защото ви излязоха сметките криви да се ходи само на юг на море. Букурещ е два пъти по-голям от София и на два пъти по-малко разстояние в км. Румъния е четири пъти по-голяма от Бг, с вече много развита икономика и много по-голям стандарт на живот, само те са достатъчни да запълнят черноморието идват целогодишно рум. туристи във Варна.
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не трябва да се сравняват така градове , защото сме много изпаднала и изостанала страна! Даже и прословутата София няма стандарт на европейски град !
41
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
150000-ия Бургас с половината написани села от областта за квартали, че да ги докарат към 180000. Отвори поне интернет и виж като забележителности, население, инфраструктура, квартали, молове и каквото щеш, какво има във Варна, за сравнение Бургас е много назад и тогава сравнявай.
40
2
 
11
 
! Отговори
Змияр преди 11 месеца
Най-подходящ за змиеловец е Кокорчо - той може да лови змии с г.за си . Той изобщо всичко прави с г.за си .
39
8
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
Супер си е Варна, хората са малко серт, но това е ОК, слабите и добрите ги мачкат. Най старата цивилизация в света, град-държава просттиращ се до Одеса, преди да се изкопае Черно Море.
38
3
 
3
 
! Отговори
Шопе преди 11 месеца
Ката предпочиташ бургадидас ,върни плаж евсиновград на варненци , ама лятото всички министри и софийски калинки са там, нали ?! Оди си смешното бургас
37
2
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 11 месеца
Това си е твоя работа , кат искаш предпочитай и Сливен, кой го интересуват личните ти предпочитания, аз предпочитам Лисабон пред Барселона, ама никой не го интересува!
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Курволовец нямат ли? Доста има нужда във Варна.