България сред първите шест по туризъм в света

Голям интерес към страната ни
25 май 2023 20:01, Росен Стойчев
9
България сред първите шест по туризъм в света
Снимка: БГНЕС

България отчита 27% ръст на чуждестранните туристи, посетили страната ни през първото тримесечие на годината, спрямо януари-март 2019 г. и по този показател се нарежда на 6-то място в света.

Още по темата
По ръст на приходите от чуждестранни туристи отбелязваме ръст от 21%, с което заемаме 10-то място, съобщи Нова Нюз.

Проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма сподели, че ръстът е действителен. "Интересът към България се увеличава. Има много чужденци, особено в София. Ние сме на първо място като дестинация, която си струва парите. Слънчев бряг и Мармарис са най-изгодните курорти. Цените са най-изгодни, като например вечеря с три ястия е 74 лева", разкри той.

Според него има над 1,5 млн. пътувания на българи в България през месец май. "800 хил. чужденци са дошли у нас. Имаме кулинарен и културен туризъм. Туристите са изключително доволни, харесват зеленината и спокойните места, гостоприемните хора. Разбират се на всякакъв език. Вече се уговарят летателните програми за 2025 г.

Ръстът спрямо 2019 г., когато сме имали 12,5 млн. чужденци и 24 млн. пътувания в страната, ще бъде 5%", прогнозира Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: туристистранаинтерес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Укрите от кои са? Питам за приятел... Да не ги водят туристи, щото престояха 6 месеца на морето за без пари...
8
0
 
7
 
! Отговори
Не може да бъде преди 11 месеца
От личен опит знам, че тази година огромен брой къщи за гости и вили останаха празни за Великден и за Гергьовден. Това не се е случвало последните 15 години. От къде я взеха тази информация един господ знае.
7
3
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 11 месеца
До Варненец# ЛОНДОН нещо повече ли е неразбрах. Като си в Лондон какво по човек ли си от останалите? И защо ЛОНДОН трябва да е нещ повече от един български град? Лондон е един смърдилник на всякакви ***.
6
1
 
9
 
! Отговори
Gogo преди 11 месеца
ПЛАТЕНА СТАТИЯ!!
5
5
 
6
 
! Отговори
Варненец преди 11 месеца
За 74 лв - около 33 паунда ще си взема 3 степенно меню в центъра на Лондон! Вие бъзикате ли се с хората че това е изгодно ?!? 74 лв за 3 ястия в България ненормалници!!!Бърз и сигурен фалит за целия туристически бранш тук... докато им дойде акъл в главата!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"В Гърция е по-евтино и по-хубаво, в Слънчака ходят само алкажи и наркомани" - зависи кво търсиш, много хора от северните държави трудно издържат на жегите в Гърция и търсят по-умерен климат. Аз лично в Гърция съм ходил е пъти и не повтарям. Първия път помислих, че случайно съм попаднал на такъв мор в Солун месец май, ама след втория път когато щях да умра от жега в Родос станах сигурен, че повече не стъпвам на юг от България. ;)
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нещо подобно на интерес при посещение на зоологичиска градина
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо пишете глупости бе ?
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Гърция е по-евтино и по-хубаво, в Слънчака ходят само алкажи и наркомани