Хампарцумян: За средната класа данъкът вече не е плосък

Трябват инвестиции
Обновена: 13 юни 2023 13:28 | 13 юни 2023 13:27, Росен Стойчев
48
Хампарцумян: За средната класа данъкът вече не е плосък
Снимка: БГНЕС

Средната класа надплаща, за тях данъкът вече не е плосък, а прогресивен.

Още по темата
Това каза за Нова Нюз банкерът Левон Хампарцумян.

"Заявките са за консолидиран бюджет с относително консервативни параметри. Всички говорят за 3% дефицит като за магическа цифра, а важното е колко ще порасне българската икономика. Обществото трябва да направи нужните разходи в социалната сфера и здравопазването", коментира той.

По думите му са нужни системни усилия, които да убедят собствениците на капитал, че инвестициите у нас си струва и е икономически изгодна. "В момента има един куп непредсказуеми неща плюс образованието на работната ръка и инвеститорите решават да не идват у нас", смята експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде е ползата от старите реформи? Окрадоха държавната собственост, обещаха да инвестират, да ни правят богати, да плащат данъци. След 34 години ни казват, че имали нужда от евтини работници, от бедна държава, българските картели гонят чуждите инвеститори, защото си пазят територията, не искат да плащат данъци, не искат да плащат даже такса смет, не можели да си платят тока и искат държавни помощи за тока и газа. Либертарианецът Ники Василев е подходящ за съветник в Африка и Индия.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бедната държава и бедните хора в България са главно и основно наше конкурентно предимство, казват българските бизнесандрешковци, които не искат да плащат данъци.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Средната класа са хората, които работят за себе си и не са наети и не наемат хора да работят за тях. " - Всипко е до доходи ....
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Това, което веднага трябва да се направи е МРЗ да стане не по-малко от средната както е по директивата на ЕК, т.е. МРЗ да стане някъде около 1400-1500 лева и да се повиши максималната осигурителна сума на 8000 лв" - Ехеее ехееее .. Комунсити долни!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Другото, като вили, яхти, майбаси, любовници и купони са неприсъщи разходи и се облагат. " - разходите не се облагат, бе кpeтен ...
35
3
 
3
 
! Отговори
Збъркана работа преди 10 месеца
Прогресивния данък е данък стимулиращ икономиката. Искаш развитие инвестираш в производство, научни разработки, образование на бъдещи служители, квалификация на настоящи, социални програми и т.н. Другото, като вили, яхти, майбаси, любовници и купони са неприсъщи разходи и се облагат. Така са подредени богатите държави. А арменците са като комунистите, на работата лекото на баницата мекото. Само дето са по умни от тях.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Данъкът си е плосък от 10%, а средната класа доколкото я има, също плаща 10% данък. Проблемът е укриването на доходи. Ако успеем да намалим укриването на доходи до размерите в Западна Европа, то може да се намали и плоския данък, от 10% на 7% и да се намалят процентите за осигуровките. Това, което веднага трябва да се направи е МРЗ да стане не по-малко от средната както е по директивата на ЕК, т.е. МРЗ да стане някъде около 1400-1500 лева и да се повиши максималната осигурителна сума на 8000 лв
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблема е сивата икономика, не се опитвайте да изтисквате честните данъкоплатци. Подгонете измамниците, които не декларират доходи от милиони. Че даже се пишат на загуба. Пипнете ли данъците, ще видите как всички млади хора с добри доходи си бият шута. Не може в държава, която не предлага нищо да искате високи данъци. Тези двто искате по-високи данъци, сте точно хора двто крият доходи и не плащат нищо! Народни предатели и ***!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никой няма да реве. Хората с добри доходи приемат, че вероятно няма да имат пенсия или ще е ниска. Никой квалифициран и образован с добри доходи не вярва в пенсиите. Тези пари за осигуряване са по-скоро подарък за да има за пенсиите на старците. Затова не се лакомете да вдигате осигурителния праг или данъците. Държавата и сега не дава нищо в замяна. Радвайте се, че изобщо има млади и квалифицирани хора да ви плащат данъци върху реалните си доходи. Че могат да си тръгнат.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крайно време е да върнат първоначалното правило максималната осигурителна сума да е колкото 10 минимални заплати, т.е. сега трябваше да е 7800 лева, а не 3400 лева. После осигурявалите се на максимума ще реват, че пенсията им е ниска.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До (До Димо) Сещаш ли се защо държавните служители най-много от всички искат сами да си плащат дела от осигуровките, както всички останали, а не да са с намалени заплати, както стана при тях?
29
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Пак се бърка средна класа със средни по доходи. Средната класа са хората, които работят за себе си и не са наети и не наемат хора да работят за тях. От написаното в новината не разбирам Хампарцумян за какво говори.
28
1
 
11
 
! Отговори
До Димо преди 10 месеца
То в нормалните държави виждаш и за какво ти отиват данъците . Не съм съгласен точно тук да ме сурвакат с прогресивен данък и парите да се разходват по команчи и неефективна бюрокрация и в същото време да доплащам за болници и да си карам колата по дупки навсякъде. Те и сега почти всяка година ми взимат повече като вдигат границата на осигуровките , което ми напомня кога ще отидат осигуровките в индивидуални партиди кога държавните служители ще почнат да плащат такива .
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гологлавият Пъпеш винаги се взема много на сериозно. Но в случая е прав. То няма нужда и да дава акъл. За всеки е ясно - държавата фалира, банките ще катастрофират. И без Хем парцунян да ни каже.
26
0
 
5
 
! Отговори
До инвеститор преди 10 месеца
Качествени служители се намират с добри условия ,а не с пликове под масата,явно не си разбрал че за работна ръка трябва да се състезаваш с още 26 страни в ЕС които предлагат по-добри условия е повечето случаи от теб.Няма как да искаш електронен регистър на поръчките като 99% от фирмите в България нямат и електронен подпис че са разходи това ,искаш върховенството на закона а плащаш на ГЕРБ и Пеевски кампанията е няма как да стане.
25
7
 
9
 
! Отговори
Димо преди 10 месеца
В нормалните държави данъците са прогресивни ,само в България, Таджикистан, Узбекистан Монголия са с плосък данък явно ние сме в евразийския съюз от много години ,пък ни плашат с Костадинов че искал да ни изкара от съюза.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя докога ще го търпим, ама и какво да го правим
23
2
 
11
 
! Отговори
До Свобода преди 10 месеца
Първата част от мнението ти е правилна, но масовото гласуване от неукото ни общество е за предателите, като Кирчо, Асенчо, Христо, Бойко, част от които явно заявиха, че работят по одобрение на посолството. Което е в полза очевидно на чужди държавни и частни интереси.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България ще се оправи когато този химик-преписвач спрат да го натрапват по медиите.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я, ХАМПЪРЦУЛИЙ ОТКРИЛ НОВА ГЕОМЕТРИЯ ПРОГРЕСИВНА РАВНА ПЛОСКОСТ. МИ ДАЙТЕ МУ НОБЕЛ БЕ,ПРЕДИ ДА НИ ЗАКАРА ДО ЧЕРНАТА ДУПКА НА ПЛОСКАТА РАВНИНА!!...