Реалности и мистерии за бюджета

Обясняват Мика Зайкова и Румен Гълъбинов
21 юни 2023 13:09, Росен Стойчев
20
Реалности и мистерии за бюджета
Снимка: БГНЕС

"След служебния кабинет в приходната част от МФ са сложили 3,5 млрд. отгоре. За да се постигнат те БВП трябва да порасне с 1,8%. Тези милиарди не могат да се съберат само от ръст на събираемост.

Още по темата
Има три въпроса, на които правителството да отговори, преди да твърди, че бюджетната прогноза е реална. Първият е, че нито една международна финансова институция не е дала на България ръст от 1,8. Конкурентноспособността ни е паднала с 4 позиции за година, намира се на 57 място от 64 държави. Германия вече е в техническа рецесия, така че 3,5 млрд. са имагинерни" Това заяви икономистът Мика Зайкова за Нова Нюз.

От своя страна икономистът Румен Гълъбинов смята, че приходите са планирани амбициозно. "Има охлаждане на европейските икономики, влиза се или в рецесия или е пред рецесия. Не може да се очакват феноменални ръстове на износа. За да се случи 3% дефицит трябва по ПВУ да видим дали ще получим втори транш и колко ще е. Не сме сигурни колко и как ще получим след като водим преговори за предоговаряне. България със сигурност ще трябва да вземе нов заем в евро срещу емисия на еврооблигации", обясни той.

Според него в разходната част освен съкращаването на капиталовата програма, това трябва да се случи и за общи държавни административни разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мистерии, чудеса и с мощна кражба напред.
8
0
 
2
 
! Отговори
Мишев !?!? преди 10 месеца
Мишев ,какъв ГЕРБ те пати бе пъпчивецо ? Аман от нескопосани лаладжии!Как може да сравняваш Възраждане с Герб ???Всички вижда се дружбата на твоята БСП с Възраждане !...Тия Бабикяновски ментърджълъци не минават пред мислещите хора ,а само пред чугунените глави и недораслите разглезени пубери!
7
4
 
3
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
Промяната сама си пречи с неопитноста и некъдърноста на младите ,,умните и красивите! А ти 11 явно си пубер еДНО Е ДА ИСКАШ,ДРУГО Е ДА МОЖЕШ,ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО ДА ГО НАПРАВИШ!.При Герб и Бойко Борисов БВП беше 3 % и имаше икономическа стабилност въпреки пандемията !Влязохме и в чакалнята на Еврозоната .ние по старите помним!......Асамо за две и половина години ,този с юмрука, ПП-ДБ,ИТН и т.н. смачкаха държавата ! И продължават .....Пилците се броят наесен!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Даа
5
4
 
5
 
! Отговори
Мишев преди 10 месеца
Възраждане не управляваха но пречеха на всички дето управляваха - саботажи, бунтове, скандали... защото така са им наредили техните спонсори от Москва и от ГЕРБ.
4
0
 
7
 
! Отговори
Джони преди 10 месеца
БГ полицията и прокуратурата не вършат работа за 5 стотинки. Защо им плащаме заплатите? - питам аз. От 6 милиона население има 1 милион полицаи които не вършат нищо.
3
0
 
6
 
! Отговори
А грешка преди 10 месеца
Разходи за администрацията - чаша кафе - 90лева,Тоалетна хартия ролка - 30лева, Кутия кЛамери - 45лева....... После се чудите защо карат нови джипове, поршета и вила на о. Тасос!
2
4
 
2
 
! Отговори
Мистерия Пентагона преди 10 месеца
Разходи за администрацията - чаша кафе - 90лева,Тоалетна хартия ролка - 30лева, Кутия камери - 45лева....... После се чудите защо карат нови джипове и поршета!
1
3
 
3
 
! Отговори
Полицията е в амок преди 10 месеца
В България стават страшни неща с психиката на хората, някой удря здраво Българите по главите с честоти !