КЕВР: Цената на газа ще е с 8% по-ниска през месец юли

Решението ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора
1 юли 2023 17:44, Анисия Иванова
26
КЕВР: Цената на газа ще е с 8% по-ниска през месец юли
Снимка: Pixabay

Природният газ през този месец ще струва 60,58 лева за мегаватчас (MWh) без такси и налози, реши окончателно енергийният регулатор (КЕВР). На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената е с 8% по-ниска от предишния месец, която беше в размер на 65,82 лв./MWh.

Общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка, посочват от регулатора. В ценовия микс за юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България-Гърция, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 72,2 процента от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура "Булгаргаз" е сключил за юли един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юли - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Независимо, че в периода след 12 юни борсовият индекс TTF-месец напред нарасна с над 19%, общественият доставчик е успял в голяма степен да неутрализира тази тенденция, благодарение на високия дял на азербайджанския газ в общото потребление.

По време на общественото обсъждане на цените на природния газ през седмицата председателят на регулатора Иван Иванов заяви:

"Това за сетен път показва полезността на договора, който имаме с Азербайджан и който служи буквално като "котва" за цената, тъй като тя не зависи от котировките TTF. В същото време над 70% от природния газ за месец юли ще бъде доставен от тях и се вижда как те редуцират тази промяна, която, ако всички наши доставчици бяха свързани с котировките TTF по определен начин, щеше да има по сериозно влияние".

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Парното е работило преди 9 месеца
и месец май. 5 мегаватчаса доставена топлоенергия в София. 190 лв. сметка април, щото януари ходехме по потници, жега. От зимата 2023 г. парното с връщането на ДДС 20% и увеличението става реално 21% повишение. Ако през най-топлите зими последните 2 г. в България ни честитваха с 200 лв. без топла вода, смятайте при истинска зима 400 лв на месец не ни мърдат. А 2025 махат КЕВР, заради ЕС, тогава ще видим нерегулирани цени. Такива Договори с ЕС са подписвали другарите и снахите надругарите от ДС
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А цената на тока защо се вдига?Нали произвеждаме достатъчно?
19
3
 
4
 
! Отговори
Русофил по туй преди 10 месеца
Време миналата година ! Студена зима ! Бяла смърт ! Всичко е свършено ! Година без ефтината руска газ и цените никога не са били по ниски ! Досиетата Х майнольо
18
0
 
7
 
! Отговори
До Fena преди 10 месеца
В тоя ред на мисли,докога ще съществува дружеството Топлофикация София което има генериран близо един милиард лева задължение,докога цяла България ще субсидира топлото на софиянци?
17
2
 
3
 
! Отговори
Fena преди 10 месеца
до "Де е Киро на кирия": Парното е субсидирано почти 3 пъти от държавата. Между другото един от основните спонсори на ТЕЦ "София" е точно газова фирма - "Булгаргаз", която плаща почти 150 милиона всяка година на парното на столичани, за да няма "недоволен електорат". Реалната сметка за парно сега би трябвало да се умножи по около 3, ако наистина тук имаше пазарна икономика.
16
1
 
6
 
! Отговори
Fena преди 10 месеца
Щатите направиха повече от 100 газови електроцентрали, за да компенсират "вариативността" на ВЕИ. Всеки ВЕИ има договор с газова централа, за да прави ток, когато няма вятър или слънце. Тук махнахме газа, като източник на енергия и сега се въртим като ПATKA в кал - как да заменим ТЕЦ Марица Изток. Кирчо и Кокорчо скапаха всички които ползваха ПГ и хората минаха на ток или на пропан-бутан. Да режеш сам източниците на енергия - това се казва пазарна икономика.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правят ни отново на ***,България си плаща за газа на 1000 м3 на цени от порядъка 260-270 долара за месец юли,в същият момент ни таксуват в мегават часове,където на нас без такси и налози ни искат цени от порядъка на 360-370 долара за 1000 м3 конвертирани мегаватчасове!Или някой прави моментално едни 30-40% от конвертиране!
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Копейки? Как дела?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При лошите беше по ефтина с десет лева това ли вие независимоста .
12
0
 
14
 
! Отговори
Де е Киро на кирия преди 10 месеца
Цената на газта пада, но цената на парното се увеличава
11
1
 
9
 
! Отговори
8% преди 10 месеца
На международната борса втечнената газ падна много. В пъти. Това всеки може да го види. Отворете си трейдинг апликацията.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
УжасТ!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не би да са открили нови газови находища? Или нови доставчици които искат да продават евтино газ? От къде това изобилие на газ? Или просто няма потребление защото ЕС е в рецесия и икономиката бавно умира.
8
2
 
8
 
! Отговори
Лято преди 10 месеца
А зимата?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Михаил Хазин още преди 1 година прогнозира, че скоро ЕС няма да има нужда от газ, когато се свие потреблението.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чувам скърцанье със зубки?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скимтят ли хибридните тролчета?
4
7
 
4
 
! Отговори
ИСКАМ РУСКА ГАЗ... преди 10 месеца
..ДА Е СКЪПАААААААААААА....И ДА МЕ КЕЦАТ "ПО БРАТСКИ"!!!!
3
5
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Амакактака евтин газ, нали Путин каза че ше замръзнеме?
2
2
 
12
 
! Отговори
Вал преди 10 месеца
От днес ,1 юли,цената на тока и газта във Великобритания падна с 37%.Подобно намаление има и в Европа.