"Син флаг": Морската вода е кристално чиста, няма повод за тревога

Това се отнася за цялото българско Черноморие
7 юли 2023 21:55, Анисия Иванова
50
"Син флаг": Морската вода е кристално чиста, няма повод за тревога
Снимка: БГНЕС

"Морската вода е кристално чиста и няма никакви поводи дори и за най-малка тревога. Това се отнася за цялото българско Черноморие. Двайсет и една плажни ивици и едно яхтено пристанище получиха приза "Син флаг" тази година и ние следим стриктно тези плажове, включително и за чистотата на водата", обяви Станимир Георгиев, председател на движението за България.

В съобщение до медиите, разпространено от южния плаж в Слънчев бряг, се казва, че сертифицираните по Международната програма плажове са подложени на сериозен мониторинг през целия туристически сезон, обясни Георгиев. На всеки две семици независима сертифицирана лаборатория взема проби от морската вода с официални протоколи и ги изследва, а след това предоставя данните от изследванията на "Синия флаг", откъдето гарантират, че показателите на морската вода са отлични.

"Дори и визуално водата изглежда по-чиста от всякога, а резултатите го потвърждават. Ние сме независима организация, лабораторията, която прави изследванията е независима и с утвърдено име. Всякакви други твърдения, различни от фактите, считам за зловредно разпространяване на невярна информация. Стоя зад думите си и го казвам като представител на независима международна организация, която е всепризната", заяви Станимир Георгиев, цитиран от БНР.

Мениджърът на Южния плаж в Слънчев бряг, Кирил Спасов потвърди, че всички показатели на морската вода отговарят на изискванията не само на "Синия флаг", но и на българските и европейски стандарти. Спасов се позова на протоколите от последните резултати на Южния плаж в Слънчев бряг за месец юни.

Според тях изследванията от пробите на морската вода, извършени от независимата лаборатория, показват 59 единици чревни ентерококи от 100 допустими и 46 единици ешерихия коли от 250 допустими.

"Експертите, които са направили изследванията, изрично са отбелязали в официалното си заключение, че качеството на морската вода в Слънчев бряг отговаря на изискванията на българските и европейски стандарти. Не мога да се сетя за друга по-солидна и по-сериозна гаранция", заяви Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз преди около 20г. съм го виждал "това" на централния плаж във Варна. Вълните се плискаха по брега и "то" си се търкаляше с тях напред - назад. Заедно с отвращението у мен възникна тогава и един въпрос - Авторът на това творение гипс ли беше ял?
34
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ох боже, то преди войната Черно Море си беше ега ти клоаката, а сега как така взе, че се самоизчисти и водата стана кристална? Платени публикации от чорбаджиите на мутроморието!
33
7
 
8
 
! Отговори
Бойкот на ОLX преди 9 месеца
В коментарите преобладава продажническа, антибългарска позиция и реклама на турски и гръцки плажове...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди обслужващият персонал беше от Украйна, доста млади девойки забърсвах, но сега след като взимат по 90 лв на ден с осигурен престой и храна се отказаха да работят. В момента преобладават от Киргизстан, но хубавите девойчета са рядкост, не както беше с Украинките.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблема е не токова чистотата на морете за българските туристи, колкото цените. Политиците 30 години ни съдират кожите и разпродават държавата, приемат закони обслужващи олигархията, която строи хотели и унищожава природата. Цените са космически за обикновените българи, които преди имаха възможност да почиват 2 пъти годишно по 15 дни на море и планина без това да ги вкара в заеми. А отлива на туристи е основно заради войната в Украйна, никой не би искал да почива на 350 км от военни действия.
30
4
 
5
 
! Отговори
Лъжа е преди 9 месеца
На Тюленово умряла крава се пличка от два дена.Говори се ,че са няколко,но не съм свидетел
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чак пък кристално, но относително чиста може да се каже. Приемливо е.
28
4
 
3
 
! Отговори
Съниманяк преди 9 месеца
Слънчака са пълни...пък кой кво ще да разправя
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ХАЙДЕ,ХАЙДЕ, ОТ МЕСАЛА СЕ ПОМИРИСВА, ЧЕ УХАЕ НА УКРАИНСКИ ИЗПРАААЖНЕЕНИЯ ОТ КАХОВКА...
26
2
 
8
 
! Отговори
хммм преди 9 месеца
Тази новина от този псевдо сайт е също толкова вярна колкото събитията около войната в Украйна, тези в Сирия както и беше за корона вируса на времето. "На където духа модата в момента и ние сме натам" Така де каквото и да ви казват е винаги обратното...
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чиста,чиста,колко да е чиста?Вземете си ''Глупедиум'' от аптеката.В противен случай,няма да станете от тоалетната чиния цяла ''почивка''.На кафявоморието всички хотели изливат с тръби фекалните си води,на 100 метра навътре в морето.Влизаш и те плискат кебапчетата в лицето,които си изходил в хотела сутринта.
24
4
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Пропуснах всички съмнителни новини за кристално чистото Черно море.Стягам куфарите за Гърция.
23
3
 
13
 
! Отговори
Отегчен преди 9 месеца
Къпете се със здраве тогава. Аз все пак ще пътувам към Черна Гора. Там не ме убеждават колко чиста била водата. За да се връщам 3-та година там, сигурно си има причина.
22
0
 
8
 
! Отговори
Азимут преди 9 месеца
Много е важно ако е кристално чиста, като влезете до колене ...да си виждате пръстите на краката. Преди години на русалка...дето е частен плаж на онази семейна двойка дето разпродаде Девня за старо желязо и кара Бентли. Та на Русалка от брега се виждаше дъното 20 метра навътре...на това му викам кристално чиста. Сега добричлии са го окопирали......плажа прилича на Добрич Център вече. Водата ..е ок .
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е сега е сезона какво да пишат че е *** ли
20
0
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 9 месеца
Да, беше чиста и то не навсякъде преди около 20тина години.. Сега може просто да си мечтаем.
19
0
 
12
 
! Отговори
Мдаааа преди 9 месеца
и един мармот завива шоколад в станиол... Гьобелс би се гордял с вас!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бебенцата ги топват!
17
8
 
3
 
! Отговори
Върл Левскар преди 9 месеца
Днес се убедих ,че е чиста . Две топкания след път - кеф . Пожелавам Ви същото !А че няма стълпотворение е вярно . Цените с 10-20% нагоре - поносимо вероятно .Приятна почивка !
16
1
 
13
 
! Отговори
Общ работник преди 9 месеца
Пийте до насита, мутрии!!! Аз утре зависвам на КППто да чакам. Намерих евтина квартира в Ставрос, колата ми е на газ и съм си набелязал 6-7 плажа на първия ръкав на Халкидики, и от изток, и от запад, чак до Атон.