Десетки коли паркирани върху пясъчни дюни в Созопол

Ще бъдат ли санкционирани нарушителите?
13 юли 2023 15:00, Елка Василева
37
Десетки коли паркирани върху пясъчни дюни в Созопол
кадър: Нова тв

Сигнал за десетки паркирани автомобили върху пясъчни дюни вдигна на крак инспекторите от регионалната екоинспекция в Бургас.

Лято, жега, препълнен плаж и десетки паркирани автомобили край плажната ивица, в пясъка, който се води пясъчни дюни и защитена територия. За това сигнализира Камен Попов, който е собственик на терен до морето и който не смее сам да паркира автомобила си на това място.

"Тук по документи се води плаж, който граничи с имотите, които виждате отзад. По нотариални актове и по скиците на имотите ние граничим с плаж. Това тук прилича ли ви на плаж?", каза Камен Попов пред Нова тв.

Оттук всъщност минават и тръбите на пречиствателната станция, които заустват дълбоко в морето води и върху които не трябва да минават автомобили, особено тежка техника. Нещо, на което Камен Попов обаче често е свидетел.

"Минават, постоянно паркират, затъват, идват багери и ги теглят и по два часа не могат да излязат колите от пясъка", обяснява Камен Попов.

Водачите на тези автомобили са на плаж, а често колите остават с дни, докато приключи почивката на туристите.

Табели има, но обозначаващи само, че има терен на пясъчни дюни. Знак за забрана за паркиране няма, от което се възползват всички. От Община Созопол уточняват, че територията е защитена и нямат правомощия да упражнят контрол. Подавали сигнал на полицията. На място проверка направиха и от РИОСВ-Бургас.

"Във връзка с постъпил сигнал е извършена проверка на терен, при която са констатирани множество паркирани автомобили. В момента на проверката не са установени водачите на автомобилите. Тъй като територията - предмет на сигнала, попада в защитена територия по смисъла на закона на защитените територии на природна забележителност. За пясъчни дюни между къмпингите Златна рибка и Градина ще бъдат предприети съответните административно-наказателни действия срещу нарушителите", заяви Десислава Ангелова, началник отдел „Превантивна дейност” към РИОСВ.

Екоинспекторите са записали всички регистрационни номера на паркиралите. Те ще получат санкции. А от Община Созопол с писмо уточняват, че е възложено изработване на информационни табели за забрани върху дюните. Те ще бъдат монтирани поетапно на територията на всички морски плажове и дюнни образования. Когато са готови.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 9 месеца
Незабавна конфискация на колите,плюс глоба за по 5.000лв. при рецидив отнемане на документа за правоуправление, при трети случай, трудов лагер за три години...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От написаното разбирам че защото е природен парк никой няма власт за да упражни някакъв контрол. Кметът не може да сложи табели, затова полицията не може да глобява, а пък инспекцията няма правомощия да налага глоби на МПС-та, защото не са КАТ аджии
30
2
 
3
 
! Отговори
Пироман преди 9 месеца
Като гледам колко нагъсто са паркирани, сигурно само една клечка кибрит ще е достатъчна да реши проблема, тотално.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А паркингите там които прибират над 20 лева на ден за кола дали са свързани към НАП и издават ли касови бележки, няма такава територия!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия умници винаги по средата на лятото се сещат за нещо. Т.е. от миналата година тоя "собственик на терен" е дремал и чак средата на юли месец вие за пари. Това се прави от общината. Плажната ивица по Конституция е държавна собственост. Обаждаш е се на полицията и готово. Пишеш сам жалба. С входящ номер и почваш да питаш какво са направили. Това им е работата. А това, че е собственик на нива до пътя, която прилича на бетонен бункер с нелеп хотел и явно собствен паркинг си е лично негов проблем.
27
2
 
5
 
! Отговори
Мая Манлова преди 9 месеца
Разтвори бузите БГ! Ние идваме!
26
1
 
5
 
! Отговори
Молска Кифлачка преди 9 месеца
Аз пъъъ си паркирам джипката направо у морето у водата насред вълните. Имам си достатъчно богати любовници че купуват нови джипове.
25
5
 
6
 
! Отговори
Жл преди 9 месеца
Аман от тези дюни...
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До мда 24. Този пък щял да реже гуми. Що не си срежеш пръст на ръката. Ще вандализира чужда собственост. За резане на гуми ще те пратя та съд бе.
23
6
 
12
 
! Отговори
мда преди 9 месеца
е що не се практикува рязане на гуми ?! убеден съм че след една седмица никой няма да паркира вече там .
22
0
 
7
 
! Отговори
Tt преди 9 месеца
Образования?!!!!... Списващият какво образование има, че пише подобни глупости?
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България като бивш комунистически сателит е като разграден двор. 33 години агентите на ДС са заети с крадене и усвояване на милиарди. Народа кучета го яли, държавата е абдикирала от задълженията си. Корупцията е проникнала до най- малките места, защото простотията и немотията са в неограничени количества. Пътят е само един и той е надолу, но този път ще бъде доста по-болезнено от 1990 година. А изгледи за оправяне няма и да има.
20
0
 
14
 
! Отговори
Джо преди 9 месеца
До Анонименми то не е нужно всеки да си паркира до хавлията. като няма места - дай да направим плажа паркинг..
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А на Силистар Цоневия като събира пари от паркирали пари, пак никой не го забелязва.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По правило пясъчните дюни по скиците обозначени на чертежа за местността трябва да са отделени оградени от другите обществени места установени за обществени ползвания-места за паркиране,зони за заведения за обществено хранене,кафенета,пазари,будки,места за услуги с преносим инвентар за предлагани хранителни продукти и питиета на открито опаковани или не като полуфабрикати за бързо консумиране на място или преносими по време на разходки в тези зони,а на самите дюни трябва да има изградени пътеки.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората са си паркирали колите на слънце на плажа защото в България има роми. Иначе щеше да има всеки плаж паркинг със соларни панели и безплатни ток, климатик, вода.... Ако нямаше ром България щеше да е рай. Българите, турците, арменците и обратните са добри хора.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най бързият начин да дойде някой да си плати глобата е когато паякът се появи
15
0
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
Трябваше да паркират направо на пясъка. Все едно не си спомняте 91-96 година всяка седмица някоя кола потъваше на български плаж. Такива са хората в България
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 12. Ако е за друго ще те отчетат веднага. И ти пращат глобичката светкавично. Това е кристално чист пример как служители се правят на улави, гръмнати и въобще алекови герои.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Важното е че са "на мурету". Освен това няма обществен транспорт, който да е възможно да замени собствения автомобил: нито в населените места, нито извън тях за да искате да няма навалица. А и такъв манталитет не съществува на територията : едните с такъв да мислят и да създават, а други с такъв да ползват създаденото. Я карайте както си знаем и не се вълнувайте излишно.