МОСВ за пореден ден: Морето ни е чисто

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория
17 юли 2023 15:15, Александър Попов
41
МОСВ за пореден ден: Морето ни е чисто
Снимка: БГНЕС

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, сочат данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли се запазва стабилно благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, уточняват от там. На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България. Според данните няма притеснения в зоните за къпане, казват още от МОСВ.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. От МОСВ уверяват, че са в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на зеления телефон на МОСВ - 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg. Сигнали се приемат и на зеления телефон на РИОСВ - Варна - 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, Басейнова дирекция „Черноморски район“ – гр. Варна - 0886 406 816.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Черно морезамърсяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
лошо лошо щях да ходя, след всекидневното ви чисто море се зачудвам и май ще пропусна тая година
36
1
 
2
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
Терминът ,,конспиративни теории'' е измислен от ЦРУ през 70-80-те години на миналия век. През това време американската върхушка е подложена на опустошителна критика заради безбройните си престъпления срещу човечеството. Цунами от неудобни въпроси, факти и доказателства. Поради липса на адекватен отговор, или спор лепват този етикет.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 37 Човече, много си черноглед, България въпреки кусурите си е по-добре от огромна част от страните по света, включае и от европейски такива в много отношения.
34
1
 
0
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
Извинявам се, сбърках! Наистина в Лесото са по-зле и Фукушимско море е по-радиоактивно.
33
1
 
2
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
Ядрената енергетика се управлява на глобално ниво. Мненията на българия и Румъния нямат никакво значение. Териториалните води в момента са на САЩ и са оспорвани от Русия. На САЩ изобщо не им пука за флората и фауната по тези земи. Пълният мор на хора и риба мисля е очевиден? На първо място в света сме по умирачка, а Кафяво море на практика е Мъртво море. Тук-там някоя цаца не се брои. Влез в Гугъл и напиши ,,най-мръсното море''.
32
1
 
1
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
Цели лекции мога да изнеса по тази тема. Само да проявиш интерес. Мога и линкове с информация да дам.
31
1
 
1
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
Тежките отпадъци в контейнери на кораб по Дунав до Кафяво море и в тъмното разтоварват. Радиоактивни води СЕ изпускат в Дунав! Всеки АЕЦ, бълва ЯКО радиация в нормален режим на работа. ,,АЕЦ-и има по цял цвят и са все до вода, значи навсякъде е замърсено с ядрени отпадъци по тая логика.'' Точно така! Добра е логиката ти. Непрекъснато увеличаваме радиоактивния фон на планетата. Мога още мнооого да обяснявам. Искаш ли?
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 29 Искаш да кажеш, че ядрените уранови отпадъци ги изхвърлят в Дунава и оттам се вливат в Черно море ли. Това е пълен нонсенс. Радиоактивни води също не се изпускат в Дунав, АЕЦ се строят до вода да се охлаждат не да пускат ядрени отпадъци във водите. АЕЦ-и има по цял цвят и са все до вода, значи навсякъде е замърсено с ядрени отпадъци по тая логика. Фукушима обмисляха да изливат радиоактивна вода в океана, но там ситуацията е друга.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За жалост на хотелиерите - не в морето е проблема . Малко да погледнат към себе си да видят какво не правят както трябва , после да погледнат какво се случва при съседите и току виж подобрили нещата !
28
2
 
3
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
До колегата под мен: Къде мислиш отиват ядрените отпадъци от Козлодуй примерно? Преди ги взимаха руснаците, ама вече не сме братушки и не ги искат. Ами радиоактивната вода от същия АЕЦ къде ли се влива? Обогатен плутоний как ти звучи?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Политиците имат маса хотели по морето включително един който го представят за подпорна стена за да го построят. А от кой зависи да си запазят работата тези от МОСВ? Точно така политиците. Смеят ли да кажат че морето не е чисто.
26
6
 
4
 
! Отговори
истина преди 10 месеца
Вчера 16 07 2023 изпуснато дете се е намокрило в черно море и кожата му е започнала да пада ,бере душа в болницата на Бургас ..Изключително мръсно и заразено с радиация и отровни бактерии е черно море ......така ,че си правете сметка МОСВ лъжат за чистотата.
25
1
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
БГ Гражданина не отива на море ако няма в него кафеви късметчета да плуват насам натам. БГ гражданина обича да има изненади, за това сега морето е чисто , обаче плажа е празен
24
3
 
7
 
! Отговори
Хасан Генов преди 10 месеца
Не ви вярвам, като ви знам как мерите :) А кога ще изчистите от мутри, нагли ресторантьори, биеща охрана и освирепели роми!? Не, за пореден ден ви казвам, че в събота заминавам в Гърция :) или както написа един човек долу...измерили са чистотата на водата и заминали за Гърция след това. Помнете че те и за Чернобил не ви казаха. Отвратителна помия се е изляла в черно море от Каховка включително трансформаторно масло към 150 тона.
23
0
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
Гледам аз статията и ми се стори че се казва - морето ни е с л-на до колене, хич не се учудвам
22
2
 
8
 
! Отговори
Велин преди 10 месеца
Не знам колко е чисто, но е полу празно със сигурност.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чисто, чисто, колко да е чисто!?Преди малко един руски Су-25 се бухна в него край Краснодар. Руснята на плажа се радва, мисли си че шоу и правят. ***, сър! :)
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Морето може да е чисто ама цените са като за откачени, а обслужването е като за животни
19
0
 
12
 
! Отговори
Км преди 10 месеца
Никой не ви вярва.И да казвате,че водата в Черно море е дестилирана ,пак няма да ви повярват.Така е с бетоновите джунгли!!!!
18
2
 
11
 
! Отговори
Ачкюпек преди 10 месеца
И аз работя в МОСВ. Днес се обадиха да топнем лакмуса в един инерален извор и запишем резултатите все едно са морски. 90% се връщат с дизентерия, но водата е чиста. Само малко плуват превръзки и салфетки, а цвета е кафяв.