Толкова дълъг период на горещо време е имало преди 16 години

Екстремно високите градуси са нормални за юли, месецът е "сърцето" на лятото
34
Толкова дълъг период на горещо време е имало преди 16 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"За последно такъв дълъг горещ период е имало у нас през 2007 г.", заяви в интервю за БТА климатологът Симеон Матев, който е главен асистент доктор в катедрата "Климатология, хидрология и геоморфология" към Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Акцентът на тазгодишната гореща вълна у нас е в продължителността на периода с високи температури, каза Матев.

Симеон Матев също е автор и е един от основателите на платформата за наука "Климатека".

Юли е най-топлият месец и през него е нормално да има дни с екстремно високи температури от 35-40 градуса, обясни климатологът, попитан дали след дъждовната пролет са обичайни такива високи температури, каквито имаме от една седмица у нас.

Обичайно е да има и дълги горещи вълни, защото сега се намираме в "сърцето" на лятото и през това време на годината се измерват едни от най-високите температури, каза Симеон Матев.

"Необичайното обаче е свързано с продължителността на периода с тези високи температури. Това вече се случва сравнително рядко и последно толкова дълъг период с такава положителна аномалия на дневна база, при която пети ден се изчислява средната температура и сравнявайки я с нормата, се вижда, че за около седмица вече над 4 градуса е по-топло от обичайното. Такива дълги периоди вече не са обичайни, за последно такъв период имахме през 2007 г., или от 2007 г. не сме имали толкова дълъг и аномално топъл период", каза климатологът.
Необичайното е в продължителността на тази положителна аномалия за повече от 4 градуса на дневна база, каза Симеон Матев. Той отбеляза, че до момента, през това лято, най-високата измерена температура у нас е от 41 градуса, като в Русе, през последните десетина дни, бяха измерени 40,5 градуса.

Ако я сравним с подобни горещи вълни, ще видим, че по този показател дори и тази гореща вълна отстъпва, защото, например, през 2007 г. в Русе бяха измерени близо 44 градуса. В Сандански е имало 44,6 градуса, или с 3-4 градуса по-високи от сегашните температури. Отново се връщам на продължителността на сегашния горещ период и това е по-особеното, макар и че не е с толкова екстремно високи температури, продължава по-дълго топлото време, отбеляза главен асистент д-р Симеон Матев.

Горещи вълни е имало в България и през 1987 г., и през 1988 г.

И преди сме имали горещи вълни, през 1987 и 1988 г. също у нас имаше 40-градусови горещини, а през 1916 г. в Бойчиновци е имало 44 градуса, обясни климатологът. Исторически погледнато сме имали екстремно високи температури, но обикновено те са били за един или за два дни, а след тях е имало застудявания и температурите са се понижавали, дори и под нормата.

А сега какво се случва - имаме няколко дни с пик на горещината, и тези пикове се прекъсват не от застудяване, а от понижение на температурите само с 2-3 градуса - или те отново остават по-високи от обичайното. Това е разликата на тазгодишната гореща вълна, защото пиковите горещи дни не са прекъсвани от интензивни застудявания, а са прекъсвани пак от горещо време, но с малко по-ниски температури. Но това намаление на температурите, дори в София, която е на 550 метра надморска височина и е близо до планини, и в нея температурата не може да падне под 30 градуса, което е необичайното, обясни Симеон Матев.

Той отбеляза, че днес е такъв ден, с глътка въздух от горещините. Ако сравним температурата с 13:00 ч. днес с 13:00 ч. вчера в София се вижда, че тя е с 3-4 градуса по-ниска.

Във вторник и в сряда през следващата седмица се очаква още един пик на горещината

До края на месеца предстоят горещи дни, но те ще бъдат прекъсвани от захлаждания. Такова захлаждане ще имаме в неделя и в понеделник, когато температурите ще се понижат с 4-5 градуса спрямо изминалите дни, каза климатологът.

Ако сега температурите са 33-38 градуса, в събота ще достигнат 40 градуса, а в неделя и понеделник ще бъдат от 28-29 градуса до 34-35 градуса. След това предстои още един пик на горещината, който ще бъде във вторник и сряда през другата седмица. Тогава се очертават може би най-горещите дни от тази дълга, почти двуседмична гореща вълна, каза Симеон Матев.

Той уточни, че във вторник и сряда, които предстоят, има условия да се измерят температури в най-топлите места на страната от 41-42-43 градуса. Обикновено при такива горещи вълни най-топлите места у нас са в Дунавската равнина, в Русе, около Плевен и Свищов. Други горещи точки са Тракия, Пазарджик, Пловдив. Третото потенциално горещо място е Санданско-Петричкото поле, или това са местата в страната, където във вторник и сряда през следващата седмица температурите ще са над 40 градуса, обясни климатологът.

Има разлика между лятото на 2022 г. и сегашното от 2023 г.

Има разлика между миналогодишното лято и сегашното лято, и тя се изразява в това, че лятото от 2022 г. в голяма част от Централна и Западна Европа беше най-горещото лято. То се характеризираше с големи горещини през юни, юли и част от август, каза главен асистент доктор Симеон Матев.

Той отбеляза, че обикновено, когато в Западна Европа е горещо, у нас не е много топло. Миналото лято в България беше сравнително по-хладно спрямо последните години и беше с чести валежи. Сегашното лято пак така започна - с големи горещини в Западна Европа, и юни е най-горещият, най-топлият месец в инструменталните измервания във Великобритания, Ирландия, в Белгия и в Нидерландия. При положение, че метеорологичните измервания там са от повече от 130 години.

У нас юни беше с нормални температури, не беше горещ, но беше дъждовен, особено за западната половина на България. Обаче през юли настъпи промяна в тази циркулация и в Западна Европа от две-три седмици вече времето е хладно, дъждовно, има и някой горещ ден, но той е изключение. Докато у нас, на Балканите и в Югоизточна Европа, е точно обратното. Това е разликата с миналогодишното лято, обясни климатологът.
"Както казах вече, във вторник и сряда у нас отново се очакват пикови стойности от над 40 градуса, след което ще има захлаждане. Очакванията са това захлаждане да е малко по-съществено, да поемем по-свеж въздух и от 25-26 юли до края на месеца повечето дни да са с нормални температури, може да има някой горещ ден, но като цяло температурите ще са по-близки до нормалните. Има вероятност и за валежи, но към момента не може да се конкретизира къде и колко ще вали. Като цяло, след това захлаждане в края на юли и в началото на август, през второто и третото десетдневие на август твърде е вероятно да имаме още една пикова и гореща вълна", каза Симеон Матев.

Лятото е сезонът у нас, който се е изменил най-много и това е станало с повишение на средните температури, каза климатологът. Като това повишение за юли и август е най-голямо, от всички месеци в годината те са с най-голямо повишение на температурите - между 1,2 градуса до почти 2 градуса. Това е сериозно повишение, но няма нищо необичайно в тези пикови екстремно горещи стойности.
Попитан коя е най-високата температура, измервана в България, Симеон Матев отговори, че има спорове по този въпрос.

"По принцип признатата температура от повечето климатолози е 45,2 градуса от 1916 г. в Садово, Пловдивско. Само че на датата, на която е поставен този рекорд, няма нито една станция наоколо с подобна температура и когато се прави възстановка на температурните условия се вижда, че тази температура от 45,2 градуса е малко невъзможно да се случи. Въпреки това тя е записана в архива на станцията. По-действителна като стойност е температурата от 5 юли 2000 г. в Пловдив, когато са измерени 45 градуса. Тогава е поставен рекорд и в София, като за първи път в столицата температурата минава 40 градуса и са измерени 40,2 градуса - това е на 5 юли 2000 г. В Русе тогава се измерени 44 градуса и 5 юли е много горещ ден в нашата метеорологична история", коментира климатологът.

Следващата топла година е 2007, когато в Сандански са измерени 44,6 градуса, а в Русе - отново 44 градуса, съобщи главен асистент д-р Симеон Матев.

Той каза, че сега за най-горещото място на планетата се счита Долината на смъртта в САЩ. /БТА, Димитрина Ветова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: лятоСимеон Матев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРИ БАЙ ТОШО НЯМАШЕ ЖЕГИ, ПОРОИ! ОТКАКТО ДОЙДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И МИ СИРКИТЕ ПОЧНАХА ДА ПИШАТ...
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи все пак е имало..., Цикличност дами и г-да.
29
1
 
5
 
! Отговори
Е това преди 9 месеца
не го разбирам. Половината свят ни завижда, че е топло при нас, другата половина, че е прохладно, а ние се оплакваме!!!
28
3
 
3
 
! Отговори
Аде стига преди 9 месеца
от 20 тина дена се позатопли и заревха говорещите глави! Зимното ми яке още виси на закачалката, че до скоро зи беше 20 градуса макс! То ако лятото не съберем малко топлина как ще изкараме зимата!!!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До може нощем 18 граду- За град София става дума, столица на България. Ношем е около 19-20 градуса, тази нощ е било 18 градуса.
26
1
 
2
 
! Отговори
Най корави са ! преди 9 месеца
АРМАТУРИСТИТЕ -тези съм ги признал като,, суа върба,, са и въобще не ги интересува колко градуса е и т,н,т. маат от сутрин до вечер даже и вода може да не пият ,ако има студена бира -- нормален човек умира за кратко време горе между арматурите !
25
1
 
2
 
! Отговори
може нощем 18 граду- преди 9 месеца
-са на Боровец Пампорово Студенец Района на яз Белмекен и др подобни места ! Слез от балканите и нощем няма да се завиваш .
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе 2021 си спомням че стана горещо още юни и държа до към 15 август.Сега жегите започнаха сравнително късно!
23
1
 
0
 
! Отговори
90 и някоя си година преди 9 месеца
Всичко бвше пресъхнало пернишките и радомирските села искаха да си режат чешмите това Враца и яз,Крива бара въобще го нямаше Габрово ,Севлиево всички села наоколо беше си заминало Кулминацията беше изпразнения яз,Искър-- софиянец ли си или така си миришеш ? ТАКА ГИ БЪЗИКАХА ! после копаха водопровод от Рила за яз Искър Джерман-Скакавица -сушата беше още от 87 до 90 и някоя си може преди 87 да беше почнала ....
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
че колко да е горещо! Нощем е 18 градуса----------------------------------------------------------Къде е това? Във Варна нощем последните дни е 25 градуса + висока влажност, неприятен задух е - нито можеш да се разхладиш, заспиваш късно
21
6
 
3
 
! Отговори
Абе преди 9 месеца
че колко да е горещо! Нощем е 18 градуса. Трябва яке да обличаш!!! Тея паникьори какво искат - лятото да е 5 градуса през нощта? Или печки да палим, като преди няколко години дето август месец беше 15 градуса!
20
2
 
3
 
! Отговори
Pin преди 9 месеца
За сега са само статии по сайтове. До година нов закон за 20 годишна процедура за разрешително от РИОСВ ако искаш да си купиш автомобил. Данък въздух, екоданък за всичко от четка за зъби нагоре...
19
3
 
2
 
! Отговори
След 15-20 преди 9 месеца
паникьорски статии се досетихте, че е лято.
18
4
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
А е говорете за вашите селца и паланки. Тук температури от 35*40 градуса са напълно нормални за горещниците. Ненормални бяха температурите последните няколко години, когато едва стигахме 35 за ден два! Аз от малък помня, чя лятото винаги е било надн30-35 градуса, никога не е било подн30 юли, за разлика от последните години! Стига сте писали глуппости!
17
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Много е горещо ...
16
4
 
4
 
! Отговори
Майстора преди 9 месеца
ЧЕСТИТО - НОВИЯТ КОВИД! Още поне 10 "статии" очаквайте до довечера - колко невероятно топло е, колко е опасно, как никога преди не е било така (освен предишните пъти, когато е било така). Всеки ден по сто пъти - понеже е лъжа и измислица и ако спрат да ни го натрапват и повтарят, ще го забравим!
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде бе??? Кога бе?? Ей сега бях зад блока, в София, на сянка, в 11 часа дори не е топло! Прохладно е! Всеки ден е така! Къде са тия ЕКСТРЕМНИ ЖЕГИ бе, освен в телевизора??
14
2
 
4
 
! Отговори
Глобал Топлото преди 9 месеца
било преди 16 години, но После си Отишло за 16 години?!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
У Германия е студено. Ходим с дълъг ръкав скоро и с ***.
12
4
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Не знам за къде става дума, но в София е топло от седмица... Само паника се всява. Ненормалници!