Очаква се рязък скок в цените на имотите, все по-малко българи ще имат собствен дом

Брокер: Търсят се двустайни апартаменти, ново строителство
Обновена: 8 авг 2023 09:07 | 8 авг 2023 09:03, Анисия Иванова
278

Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години. Това сочи последното проучване.

"За покачване на цените се говори, вижда се и ясно. Въпросът е каква ще бъде покупателната стойност на хората, които искат да купят първо, второ или трето жилище. В сравнение със западните страни, в които има по-малко хора със собствено жилище, се отличаваме. Те имат много ниска покупателна стойност. Цените са се вдигнали, но това не означава, че пазарът е спрял", коментира брокерът на недвижими имоти Симеон Симеонов в студиото на "България сутрин".

По думите му все по-малко хора ще имат собствено жилище. "Ние имаме голям процент от населението, което притежава собствено жилище. Младото поколение също искаме да притежаваме такова - може би при покачване на цените ще поставим въпроса на дневен ред - дали си заслужава да купим имот, или не", обясни Симеонов.

Според брокера не е притеснителна обстановката на жилищния пазар. "Наблюдавам хората, с които комуникирам ежедневно - купуват, сключват се сделки. В днешно време един младеж на 23-24 години, без помощ от семейство, също би могъл да закупи жилище, ако е използвал правилно едни три-четири години да спестява", даде пример гостът.

Хората, търсещи апартамент, предпочитат двустайни жилища ново строителство, стана ясно още от думите на Симеонов.

"Всеки закупува на база лични предпочитания. Доходът е критерий, защото купувачите искат да купят на по-ниска цена, собствениците пък знаят, че се покачват цените. Познавам купувачи, които от началото на кариерата ми все още търсят идеалния имот", посочи брокерът пред Bulgaria ON AIR.

Немалко са хората с високи критерии, които не могат да правят компромис при търсенето на недвижим имот, сподели Симеонов и даде пример за покачването на цените на недвижимите имоти.

"В квартал "Левски", тристаен апартамент, който преди една година можеше да се продаде за 110 000 евро, сега на по-горния етаж продадох за 135 000 евро. Строителните материали се покачиха", обясни още брокерът.

По негови думи купуването на апартаменти и къщи в Гърция е с цел инвестиция, а цените на наемите у нас също се увеличават.

"Златно правило е да се наеме търговски консултант, който да спести ангажиментите по покупка на имот. Основната причина един брокер да не бъде лоялен, е защото те не работят тази работа на пълно работно време", каза още Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: цениимотиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
0
 
! Отговори
копелетор преди 2 месеца
Само копелетата на богатите ще живеят, а останалите ще им плащат наем...Държавата ви е грозна и хората бягат...Няма да ви храним копелдаците...
264
0
 
0
 
! Отговори
храним ку.рви преди 5 месеца
С тези цени е по-добре да си купиш жилище навън, защото държавата е грозна и порутена, а навън поне са реставрирани...Себестойността на жилищата не е висока, но храним ку.рвите от посредническите компании...Такива *** като от рекламата на Хоум Ту Ю...
263
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя смешен брокер, ако разбираше от иконимически процеси в световен мащаб щеше да може да обясни как къща на плаж в америка обзаведена до ключ и с достъп до плажа е на цена на къща в село до Пловдвив на шпакловка без канализация работа и доходи наоколо , отговор- БАЛОН , че от най-тежките, зареди алчни *** като него
262
1
 
5
 
! Отговори
пена преди 8 месеца
Всички ще бъдете крепостни сел*ни. Това е плана...
261
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да спомена, EURIBORA 6 м е близо 4% :) Тези с колите на лизинг знаят за какво става дума, но точно след 1 година и тези с ипотеките, независимо дали са в лева ще разберат. И да смятат при 6-7 лихвите си, като разбира се, не забравят и "добавката" на банката си, която е 2-3 :)
260
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цените на имотите добре приближават тези на Западна Европа, ама заплатите не. Лихвите скачат, банките не раздават пари... Ще скачат на дедовия.....
259
1
 
0
 
! Отговори
М'глата преди 8 месеца
До 253.Не пиши глупости в частта за наемите.
258
0
 
35
 
! Отговори
ооо преди 8 месеца
пак изказване на някой брокер-***. Кво жилище имаш бе, хората в цял свят живеят по къщи със собствен двор, тука говорим за едностайно или двустайно жилище със застроена площ от 40-50 кв, при което реалната използваема площ е под 30кв.м. На това ли му викате жилище? Хората купуват по 2-3 - защото 1вото му се вижда малко, после малко по-голямо, после 3то... и накрая се чуди на кой да ги даде под наем. Ако има свестен закон да забрани строежа на кутийки и презастрояването ще станем бяла държава
257
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Яла ти продам моя 65кв за 200к евро ти ще го продадеш на далавера после
256
1
 
19
 
! Отговори
koi преди 8 месеца
300 евро квадрата беше 2007 г. Казва Ви го Гл.Счетоводител на строителна фирма.
255
0
 
31
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Щом брокерите вият на умрело цените ще падат.
254
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
иска му се на брокерчето, ама нема.
253
19
 
18
 
! Отговори
Скоро ще е... преди 8 месеца
Ще видим какви ще са цените на имотите в големите наши градове/клоаки/, след като първия руски "Ланцет" или "Кинжал" се приземи на българска територия. Тогава спокойно, вече ще може да отидетеда се оплачете от Денков и Тагаренко в . . .Посолството !
252
1
 
21
 
! Отговори
Джанго Зе преди 8 месеца
Най-обичам луди, луди жаби луди, луди жаби на сън, йе йе.
251
0
 
25
 
! Отговори
Grom преди 8 месеца
Този разговор ми беше малко като по новините, когато в парламента отидат ученици да си играят на депутати. Седнали двама пубери да анализират живота...
250
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цените растът защото ни пълнят с Украинци, Молдовци, Турци и други от близкия изтор без да ви казват. Масово се търсят апартаменти от такива. После разни фондове и бизнеси със имоти които ги дават на букинг и АирБНБ. Нямате шанс със заплатка от 2000 лв да се вредите, ще се мре..
249
13
 
0
 
! Отговори
ммм преди 8 месеца
До Анонименсебестойността е 300 евро квадрата, ама само на груб строеж, а земя, а завършване до акт 16, общи части и тн?
248
0
 
28
 
! Отговори
mda преди 8 месеца
и каква ще им е файдата на хората да сменят панелка в люлин 100кв с ново строителство 60квм (40 чисто) в кръстова вада? ще им е близо мола? :D
247
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В по малки градове шиткат на 800 евро квадрата, в софия почват от 1200 евро, това било минимума, поскъпнали били материалите, себестойността е 300. След отчайващият туристически сезон ще има бум в продажбите по морето, вдигането на лихвите, лошите европейски прогнози също ще дръпнат цените в големите градове. А този сплескан брокер да се гръмне в главата или да премине в по-престижният бранш таксиметров шофьор
246
5
 
2
 
! Отговори
Рос - брокер преди 8 месеца
До Анонименако разрешителните намалеят, цените ще се повишат (търсене и предлагане). Тоя малкият не ги разбира много, но не е и твърде далеч от истината.