95% от пожарите са заради човешка немарливост

Само 5% от огнените бедствия са причинени от мълнии
4
95% от пожарите са заради човешка немарливост
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 95% от пожарите по света възникват заради човешка немарливост, коментира пред Нова телевизия климатологът Симеон Матев. По думите му статистиката показва, че едва 5% от огнените стихии възникват зарази мълнии.

„Дори счупена бутилка може да причини пожар. При специален ъгъл на слънцето е възможно да се получи т.н ефект на лупата и да се запали. Високите температури съчетани със силен вятър и дълъг сух  период са най-добрите фактори за възникване на пожари”, каза още Матев.

Той поясни, че пожароопасният сезон е с 20% по-голям за последните 30 години.

Най-много пожари у нас сме имали през 2012 г., когато е било  най-горещото лято.

Междувременно до края на седмицата условията за възникване на пожари у нас остават. Посоката на вятъра ще е от изток-североизток. Тоест, ако някъде възникне пожар, огненият фронт ще се изтегля на запад-югозапад. Последните 2 дни от месеца ще настъпи захлаждане и температурите ще се нормализират.

Ситуацията в Гърция с пожарите остава критична. Магистралата край Алексендруполис  остава затворена. Обходният път беше отворен около 02.30 ч. тази нощ. Десетки пътуващи прекараха нощта навън. Част от тях спаха на асфалта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: мълниипожари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
няма такова нещо като човешка немарливост, има такава дума само в главата на драскача (жур.налята) - казва се човешка немърливост
1
0
 
1
 
! Отговори
мигрантите преди 8 месеца
ги палят. сега ще дойдат от гърция. няма ограда.