ГВА разглежда случая със свалената майка от самолет

Проучват станалото на борда на самолет на Ryanair
25 авг 2023 15:01, Росен Стойчев
18
ГВА разглежда случая със свалената майка от самолет
Снимка: БГНЕС

ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация“ започна проверка на случая, при който "Ryanair" свали майка от борда на самолет и я раздели с 3-годишното ѝ дете и нейния съпруг.

Заради оувърбукинг (overbooking) на конкретния полет, е взето решение на борда да бъдат качени бащата и детето, а майката е пренасочена за полет чак на следващия ден. Съгласно европейското законодателство на пътника се полага парично обезщетение, което се определя в зависимост от разстоянието на полета и в конкретния случай е в размер на 400 евро, съобщи Нова.

Още по темата
ГД ГВА се самосезира и вече е влязла в контакт с авиокомпанията за изясняване на причините, довели до ситуацията. Надзорът е призовал превозвача при ситуации на оувърбукинг да бъде създавана необходимата организация, така че да не се допускат подобни случаи на разделяне на семейства.

От ГВА са подчертали, че в тези ситуации, при подбора на пътниците водещ трябва да бъде човешкият подход пред административните процедури и правила.

От ГВА посочват, че при оувърбукинг въздушният превозвач първо трябва да попита всички пътници дали има желаещи доброволно да се откажат от своите резервации, като те получават компенсации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: летищеполети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дане би тази жена да е от някоя от екзотичните махали и да е свикнала винаги да е с привилегии, защото има деца?
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Читателите написаха доста коментари и под другия материал, качен тук днес във връзка с този случай и стана ясно, че много хора знаят какво трябва да се направи, за да не се окажат в положението на тази жена. Тя обаче не си е дала труда да направи тези неща, макар че си е купила билет още през май. Защо тогава претендира да получи привилегията непременно тя да лети с този полет и да бъде свален някой друг, който се е погрижил да изпълни всичко предвидено, за да си гарантира място в самолета?
14
3
 
4
 
! Отговори
От 12, 13 преди 7 месеца
Заради тази случка ми става неприятно всеки път, когато някоя се опитва да изнуди околните, спекулирайки с факта, че има дете. В случая със самолетната компания, санкция трябва да понесе онзи, който е продал повече билети, отколкото е броят на пътниците, които може да превози. Това, че някой пътник пътувал с родата си не може да се изтъква като привилегия. Всеки един от пътуващите може да има важни причини да не отлага полета си. Само ако някой изрично пожелае, може да отстъпи мястото си на друг
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
за да седне той с жена си и детето си. Момичетта му отговарят, че е дошъл на автогарата почти едновременно с тях и е можел да си купи билети със запазено място, но не го е сторил. Разликата в цената на тези билети и другите - без запазено място - не била голяма. Следва залп от цинизми, изкрещяни от мъжа в лицата на момичетата и опит с груба сила да ги издърпа от местата им. Водачът на автобуса не се намесва, пътуващите граждани започват спор помежду си дали девойките са длъжни да станат!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това ми напомни неприятен случай от времето на соца. Междуградски автобус. Гимназистки от друг град се прибират в събота и винаги отиват рано на автогарата, за да си купят билет със запазено място. Веднъж почти едновременно с тях идва семейство с малко дете и сяда настрани в чакалнята, където все още няма никой. Постепенно прииждат хора и изкупуват билетите с гарантирано място. Другите ще се возят правостоящи. Младото семейство се качват последни и мъжът нахално кара двете гимназистки да станат,
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е билет от днес за утре на Райънеър може да е на 400 евро. ЕС трябва да забрани тази практика в Европа.
10
4
 
3
 
! Отговори
Човешкият подход преди 7 месеца
трябвало да бъде водещ. Много добре! Значи ще е човешко да бъде отложен за утре някой, за когото е жизнено важно да пътува днес, но той пътува сам и затова ще му провалят живота, за да може някоя си непременно да се вози заедно с мъжа си и с детето си! Ами защо нейният мъж не е останал за следващия ден? Защо е нужно друг да се жертва заради каприза на някоя, която не ще да пътува сама, иска с мъжа си? Да не би да са от някоя джамахирия и аятолахът да не разрешава жена да пътува без придружител.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не ви ли омръзна да си чупите езиците и пръстите като използвате глупаво звучащи чуждици?! То не са Оувърбукинк, то не са чудеса
8
9
 
2
 
! Отговори
Аман от лигли, преди 7 месеца
които при всеки проблем изтикват напред детето си! Да са се разбрали с мъжа й кой да пътува с детето - тя или той. Ако не желаят да се разделят, да летят на следващия ден. Все някой да им отстъпва или да им дава привилегии, защото легнали с мъж, забременели и родили. Ражда почти всяка здрава жена, но не всяка опищява света по най-дребния повод, квичейки "Олеле, не ми угодиха на каприза и ме принудиха да спазвам закона, а аз съм изкакала биологична единица. Бре, колко съм велика!"
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За това Тиквун Банкянски си е купил самолет - и сега не му се налага да чака по аерогарите !
6
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Отделно, че и редовните компании (KLM например) си практикуват overbooking.
5
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 1 Райнеър е най-голямата авиокомпания в ЕС и не е българска. И със сигурност навсякъде продават повече билети от броя места. ПП. В случая не пише дали жената не се е съгласила доброволно да остане един ден (при родителите си например) и да "спечели" сумата, който е платила за билетите на семейството.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди като станеше така - сваляха черните. Ама сега било дискриминация....
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Надзорът е призовал превозвача при ситуации на оувърбукинг да бъде създавана необходимата организация, така че да не се допускат подобни случаи на разделяне на семейства" Надзорът трябва да призове, тази практик а да се прекрати. Нито полета ми става по-приятен, нито по-евтин, а просот едни се тъпчат с още пари и други страдаме. Няма по-забавно от това, да те оставят на летището в 1 през нощта, а семейтовто ти да те чака на друго ...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Съгласно европейското законодателство на пътника се полага парично обезщетение, което се определя в зависимост от разстоянието на полета и в конкретния случай е в размер на 400 евро, съобщи Нова." - толкова е често това, че си има закони за него. И да бъдем честни - КОЛКО СА 400 ЕВРО!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Супер, а за мен ще проучите ли три поони случки в чужбина, ама с "истински компании"?