Черно море е чисто и безопасно - показват го пробите от 116 места

Властите реагирали веднага, ако има отклонения
105
Черно море е чисто и безопасно - показват го пробите от 116 места
Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица спорът чисто ли е българското море предизвика полярни мнения сред туристи, институциите и бранша. Причината изследване на Асоциация активни потребители и учени от Софийския университет, което показа притеснителни данни за замърсяване на 7 плажа.

„През годините не сме преставали да вършим работата си, да изследваме водата по местата за къпане. Това е една отговорна задача, взимаме проби от 116 места по Черноморието и то минимум 16 пъти за сезон, за да можем да класифицираме един плаж като отличен, задоволителен или незадоволителен”. Това заяви пред Нова телевизия доц. д-р Ангел Кунчев.
 
Той посочи, че няма рискове за плажуващите. „На 21-23 август бяха взети последните проби от всички плажове в Бургаска област. Единствено на "Попския плаж" и на Северния плаж на Китен така нареченият "Лиман" има малко раздвижване, но показателите са много далеч от тези, които бяха съобщени от "Активни потребители". Това не ги прави негодни за къпане", посочи още той.
 
"В понеделник предстои ново пробовземане, включително на тези по-рискови места и то заедно с представители на участващите в проекта учени от Софийския университет, за да се убедят, че Районната здравна инспекция работи по въпроса така, както трябва и в изпълнение на критериите", допълни Кунчев.

"Нека гражданите спокойно да ползват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме веднага. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на определени плажове, но тогава, когато има сигурни данни за това", каза доц. д-р Ангел Кунчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: Черно морепроби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
1
 
! Отговори
Тоест преди 8 месеца
Ако ти мирише на фекалии, водата е кафява, изринеш се или се сдобиеш с рядко щастие няма как да е от мръсотията по морето. Изобщо правим всичко възможно да ви върнем като туристи, въпреки, че знаем много добре, че нашето черноморие е бетонна тоалетна чиния. С това изказване ви казваме още че редовно лъжем и взимаме подкупи за да крием че морето е мръсно и мирише което се вижда и без 116 проби.
87
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Плажът на Аспарухово е много хубав.
86
1
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Ама че работа надпреварват се кой да излезе и да заблуждава за да могат едни да печелят много Морето го видях лично вярвам на очите си
85
0
 
3
 
! Отговори
Смехът лекува преди 8 месеца
От коментарите яко се смях :D
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чисто чисто ама колкото и да е чисто си трябва 'Глупедиум' от Аптеката.Иначе ще си седите на тоалетната чиния цяла отпуска!
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Г-н Кунчев вместо да разтяга локуми пред лакеите, да вземе да го каже в очите на родителите, чиито деца се връщат от "чистото" ни море със стомашно-чревни проблеми!
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Приемаме оценката , но защо не дадете форум на тръшнатите големи и малки от "летен грип" на самото море и след като сасе върнали , само аз знам 6 човека ,от които единият трябваше да леши в болница ...редовните капацитете да ни пояснят като каккъв е този "грип" и защо го лекуват със средства за стомашно разтройство , ане за настинка ,например ..особено децата?
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нямам пари за море.
80
0
 
12
 
! Отговори
hmmm преди 8 месеца
Посетете офицерският плаж на Варна, там e единственият в света *** водопад, където на фекалиите им викат водни краставици.
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ти да видиш!!! Написалата статията (Камелия) почива в Гърция от години, а нас ни праща по мръсноморието.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Връщам се от Кранево. 4 души се наповръщахме 3 дни
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В петък бяхме на плажа на Аспарухово, толкова чиста и бистра вода! Няма дори водорасли, няма дори клечици да плуват, дъното като тепсия! Ама ние сме си варненци, не ходим по претъпканите курорти на юг.
76
1
 
9
 
! Отговори
Общ работник преди 8 месеца
И да е чисто(в което се съмнявам), нищо ново не се случва. Рекетьори на всяка крачка искат пари за всичко, цените са надути до небето, а всичко е изградено без всякаква мисъл. Смрадтта и чалгата са навсякъде. Всеки втори пие Глупедиум, щото се оакаллл до ушите заради незнайни вкусотии. Не е за мен. Аз съм беден и ходя на камънаците в Северна Гърция вече 5та поредна година. Нямам пари за лукса на нашето море.
75
1
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 8 месеца
Who cares?
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересува ме водата в Шпицберген дали е чиста там е чудно за летен плажен туризъм особено за моржове.
73
3
 
9
 
! Отговори
факти преди 8 месеца
Вие нормални ли сте в Арапя водата е боза мирише на урина всичко е болно i? Миналата седмица и Кирил Петков се разхождоше по улицата сигурно той е взел пробата .
72
1
 
8
 
! Отговори
ЛеWCki преди 8 месеца
Чисто е най-много някоя мина да намерите или плуващо саламче :)
71
2
 
7
 
! Отговори
Itso до 74 преди 8 месеца
Защо тогава морето свети на лунна светлина а? А сега де?
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бях свидетел как семейство рускоговорящи заровиха памперса на келемето си в пясъка на Златни Пясъци.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 73 Ешерехия коли може и да има по някои плажове доста над нормата, но това за радиацията са измишльотини на разни тъпири.