Тенденции на пазара на труда в проекта "Бъдещето: Работодатели и кариера"

Калина Донкова и проф. Миглена Темелкова пред Bulgaria ON AIR
20 сеп 2023 11:08, Анисия Иванова
6

Актуалните икономически предизвикателства ускориха много процеси в сферата на човешките ресурси. В тази връзка Bulgaria ON AIR поставя акцент върху темата с проекта "Бъдещето: Работодатели и кариера". Това издание е посветено на компании, които успешно се адаптират към новите тенденции в HR индустрията и изграждат силен работодателски имидж.

"Проектът вече 2 години е част от портфолиото на Bulgaria ON AIR и всички наши платформи. С много топли впечатления съм колко голям интерес предизвика. Работодатели и кариера е тема от бъдещето, която засягаме, но в същото време бъдещето е сега и то определя някои неща, които преди години сме смятали, че са далеч във времето. Оказва се, че бързо дойдоха и пандемията спомогна с това да влезем по-бързо в бъдещето", обясни в "България сутрин" модераторът на събитието и продуцент на предаването "Директно" Калина Донкова.

"На 2 октомври от 19:30 часа ще им представим пълна картина за това как се променя пазарът на труда, какви са тенденциите напред, имайки предвид изкуствения интелект, процесите, които в последните години измениха и поведението на служителите и компаниите", каза още тя.

Пред Bulgaria ON AIR ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова отбеляза, че не всеки университет е успял да се адаптира към новите предизвикателства, но и има такива висши училища, които дават адекватни за пазара на труда кадри.

"Това се постига чрез интеграция на бизнеса в самия учебен процес, чрез адаптиране на учебните програми в съзвучие с потребностите на бизнеса, чрез провеждане на стажове и практики в реална бизнес среда. Така студентите са готови още в процеса на обучението си за предизвикателствата на пазара на труда, а защо не и за професиите на бъдещето, защото вече има и такива специалности", коментира тя.

"Ако университетът остане извън изискванията на средата и не се адаптира, няма да бъде с търсени специалности, ще му липсват студентите. В България има една предпоставка и това е тромавата и бюрократична процедура, по която университета да бъдат гъвкави на пазара", допълни още проф. Темелкова.

По нейни думи във висшето образование всяка промяната на учебния план изисква дълга процедура.

"Ако един университет реши да разкрие нова специалност, трябва да подаде документи в националната агенция по оценявания и акредитация, което е дълга процедура, и докато учебният план бъде пуснат, на пазара тази специалност може и вече да не е актуална", обясни проф. Темелкова.

"Адаптацията е не само на учебните заведения, а на самите компании изглежда по различен начин. Ще си говорим за това как всъщност в днешно време разбирането за успешен работодател означава да влагаш много повече в своите служители, да им помагаш да вървят нагоре, защото това е добре както за тях, така и за целия екип и цялата компания", добави Калина Донкова.

Според проф. Темелкова нашето висше образование не е по-лошо от това в чужбина. "Има нужда от смислена и балансирана реформа, но не можем да кажем, че университети произвеждат лоши кадри", категорична е тя.

"Основният проблем в момента във висшето образование е финансирането. Докато следваме модела "парите следват студента", няма как да имаме по-добро качество на образователния продукт. Не бива да обвързваме финансирането с бройката на студентите", настоя проф. Темелкова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 7 месеца
Богатството не са хората ,а работната сила.Това са различни неща.
4
1
 
1
 
! Отговори
Мхм, преди 7 месеца
ето защо заплатите у нас са мизерни - за робовладелците работещите са "стока" на пазара на труда... И после рев,сълзи и истерични писъци : "Уааааааа,нЕмаме кадри...", "Работниците имат нереалистични очаквания", "Чужди фирми ни крадат работниците..."
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отговор на въпроса: "щом е пазар на "труда", каква е стоката?" - Стоката са Хората! Богатсвото от древността до сега са били робите, постепенно преминаващи в данъкоплатци.....
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добрия университет е консервативен и не се съобразява с бизнеса .. Университета работи за 50 години напред , а бизнеса най-много за 5г.
1
1
 
5
 
! Отговори
смЕх преди 7 месеца
Пазар на труда в Бг.