Цените на храните отново нагоре, надценките стигат над 70%

Високата инфлацията ни отдалечава от Еврозоната, убеден е Никола Стоянов
Обновена: 27 сеп 2023 12:02 | 27 сеп 2023 11:11, Анисия Иванова
73

След отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна можем ли да видим понижаване на цените? Как работи сайтът за сравняване на основните хранителни продукти и възможно ли е да има таван на цените? Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев иска таван на надценката на млечните продукти.

"Таванът е възможен и в края на нашия мандат ние бяхме готови със законопроект за това. Радвам се, че редовното правителство стигна до тази идея, но ми се искаше да не се губят толкова месеци и още лятото да беше приет такъв проект. От юли трендът се обърна и цените на храните на едро отново тръгнаха нагоре", каза бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов в студиото на "България сутрин".

Надценките в магазините стигат до над 70%. Гостът сподели, че могат да стигнат и до повече. Според него това е проблем, наслояван дълги години и трябва систематично да се борим с него. Стоянов разказа и за сайта за наблюдение на цените на храните, посочвайки че той не е обновяван от май месец, което означава, че контролът е занемарен.

"Нищо не е направено за доразвитието на сайта. Ние го направихме в много кратък срок и със сигурност много неща могат да се подобрят. Надявам се да продължат да го развиват. Видно е, че цените още от средата на лятото са тръгнали нагоре и очакванията са да продължат да растат. След решението за украинското зърно също не очаквам падане на цените. Официално забраната падна, но неофициално тя си остава", коментира бившият служебен министър на икономиката в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че всеки месец ще получаваме по 40 млн. в хазната благодарение на падане на забраната за украинско зърно. Стоянов определи това твърдение като абсолютно невярно. Според него инфлацията пак тръгва нагоре и това ни отдалечава от Еврозоната. Той е категоричен, че това трябва да се изведе като приоритет от правителството и систематичен контрол на цените.

"Взимат се проинфлационни мерки. Например, борбата за отмяна на дерогацията. Когато ние предадохме постовете си, цените на горивата бяха по 2,40 лв., а сега са 2,90 лв. Това е сериозна проинфлационна мярка, защото се отразява на всички стоки", подчерта Стоянов.

Той сподели, че при решението на "Лукойл" има два варианта. Първият е, ако има готовност и успеят в 30-дневен срок да минат на неруски суров петрол, което ще се отрази в качване на цените, но не много. Вторият вариант - да нямат такава техническа възможност и единствената алтернатива е внос на горива, когато вече ще се вдигнат цените с много.

Никола Стоянов засегна и темата за военната помощ за Украйна. Той посочи, че докато е бил министър на икономиката, не сме продавали директно оръжията си.

Неговият наследник на поста Богдан Богданов каза, че очакваме годишна инфлация от 8%, но Стоянов се съмнява в това твърдение.

"Не бих си позволил да дам оценка на работата му, но му пожелавам кураж. Трябва повече да се обърнат към нуждите на българските граждани, а не толкова към външната политика", заяви в края на разговора бившият служебен министър на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако ще и извънземно жито да се внася цените пак ще летят нагоре.Процеса е необратим.Санкциите срещу Русия са само една от причините.Засега не летят толкова нагоре ама като минат изборите и дойде зимата ще хвръкнат като канарче което е видяло котка.
12
22
 
4
 
! Отговори
Мениджър СуперМаркет преди 8 месеца
Ами няма как да не слагаме високи надценки, обикновена касиерка иска заплата 1500лв чисто. Намерете касиерки дето искат да работят за 700 кинта и ще слагаме по ниски надценки.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бе нема ли тука програмисти на джава и пайтен?
9
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Искахте "евроатлантическа" промяна. Ето ви промяната.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отваряйте магазини за хранителни стоки щом така добре се печели. Какво се натискатате за държавна работа. Милионери ще станете от тия яки надценки.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Споко, Европейската комисия реши да затегне проверката на факти в малките страни членки, които се изкривяват от руската пропаганда. Скоро руската пропаганда ще бъде отрязана и цените ще паднат, доходите ще се увеличат, Украйна ще побеждава и всичко ще бъде наред след намесата на Брюксел.
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Надценките в магазините стигат до над 70%. Гостът сподели, че могат да стигнат и до повече./Говорителя на Радев ,какво друго да каже ?А когато ти беше министър по твое време инфлацията като беше 21/22% до колко стигаха надценките?Радев пуска лакейте си да ходят да дрънкат по медиите
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слабо правителство на хора с гъвкав морал, и подкрепяно от корумпираната десница - Борисов, Пеевски, Атанасов. Какво друго да се случи освен да смъкнат кожата на "мъдрите" избирателите?
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАП, КЗК, КЗП веднага да тръгнат по всички маркети и магазини! Айде! Един път да си свършат работата! Ако една вафла има средна пазарна цена от примерно 50 стотинки, маркетинговата мафия ще й прасне надценка от 2,3 лева! И ей ти вафла 3 лева!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сбирщайн от некомпетентни глуупаци които са там единствено заради големите заплати и да си чешат макарите по цял ден
2
12
 
4
 
! Отговори
Землянин преди 8 месеца
Важното е, че ние хората от цялата обединена Земя и целия консолидиран свят се обединихме около Украйна, и ще подкрепяме Киев колкото е необходимо до победата над Русия, каквото и да ни струва това.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ке да има живот в Тикволандия