Поражения след силните ветрове и дъждове, токът спря в редица селища

Реките в софийско се покачиха с половин метър
Обновена: 4 ное 2023 14:19 | 4 ное 2023 14:17, Александър Попов
30
Поражения след силните ветрове и дъждове, токът спря в редица селища
Снимка: БГНЕС

Силните дъждове предизвикаха завирявания и спирания на тока в редица селища в страната.

Смолян без ток заради бурята

Буря остави без електрозахранване Смолян. Още през нощта в областния град започна преваляване от слаб дъжд, но преди час за минути се разрази буря със силен вятър придружена с проливен дъжд. Има съборени дървета и затворени общински пътища. В социалните мрежи има десетки снимки за наводнени пътища, паднали дървета и камъни по пътни участъци.

Електрозахранването в трите квартала на Смолян се възстановява поетапно.   

В областта продължава да вали обилен дъжд, съпроводен от вятър със затихващи пориви.  

Отнесени са керемиди от покривите на две постройки в с. Тикале, каза за БТА кметът Юри Кацаров. Екипи на кметството продължават огледите из селото, за да се установи дали има още засегнати от бурята постройки.

Повалени от бурята дървета има в общините Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните. От РДПБЗН предупреждават шофиращите, че паднали дървета има по много пътища в областта.

Паднали дървета и клони затрудняват движението на много места в Казанлъшко след силната буря

Множество сигнали за паднали клони и дървета са получени в Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) след силната буря в региона на Казанлък, каза за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора. Създадена е организация на службата съвместно с Община Казанлък и се работи по отстраняване на щетите.

Сигналите са предимно за паднали дървета в околностите на град Казанлък, уточни началникът на РСПБЗН главен инспектор Станимир Тончев. Такива има на Околовръстния път, на пътя между селата Дунавци - Копринка, Дунавци – Хаджидимитрово, Хаджидимитрово – Шейново, както и на прохода "Шипка". На място има един пожарен екип, предстои да се включи и втори такъв, каза още той. Движението в тези участъци е затруднено.

В две села в община Калояново е прекъснато електроподаването вследствие на бурята

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново има аварии и е прекъснато електроподаването вследствие на бурята. Екипи работят по отстраняването на аварията. Възможно и на други места да има временно прекъсване на електрозахранването.

В Пловдивско

В Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив са получени седем сигнала за паднали дървета, съобщи говорителят ѝ Таня Костадинова.

По-сериозни са три от тях в с. Бегунци, с. Нареченски бани и в района на Карлово, където дървета са паднали върху пътни платна. Към този момент няма сигнали за наводнения.

В софийско реките повишиха нивото си с 40-50 см, но опасност няма

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с валежите общинските аварийни служби са на терен, съобщиха от Столична община (СО).

От сутринта екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция" са реагирали на пет сигнала свързани със завирявания. Те са в районите "Красна поляна", "Витоша", "Кремиковци". Екипите извършват и обходи на терен в различните райони на Столична община, както и на Южната дъга на Околовръстен път.

Продължава непрекъснато наблюдение на реките и общинските язовири - "Мрамор", "Мърчаево", "Суходол 2", "Иваняне 2", "Обреща 1 и 2, "Братинска". Язовирите са в норма и са с осигурени свободни водни обеми, посочиха от Столичната община.

Към момента се наблюдава повишаване на речните нива с около 40 – 50 см, но е осигурена проводимост на водните количества и няма опасности от преливане, допълниха от СО.

По данни на Българската академия на науките над София са паднали около 15-20 литра на кв. м, информираха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: бурядъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кратка буря!
3
4
 
8
 
! Отговори
леле леле преди 6 месеца
днеса днес са се престарали с негативните статии ! да бяха написали нещо за адел или ратайковски , е така за разнообразие :)
2
4
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 6 месеца
По селата той си спира без дъжд, без вятър, без сняг..., а пък през юли, автуст, като се включат климатици, печки и скари по Бетономорието - по няколко пъти на ден!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цяла нощ дискотека, имало излишък на ток.