Ферибот под руски флаг се сблъска с кораб край Шабла

Другият плавателен съд е е избягал от мястото на инцидента
Обновена: 8 ное 2023 11:43 | 8 ное 2023 11:43, Елка Василева
39
Ферибот под руски флаг се сблъска с кораб край Шабла
Снимка: архив, БГНЕС

Фериботът "Славянин" се е сблъскал с друг плавателен съд източно от нос Шабла и в момента плава към Варна. При инцидента няма пострадали хора, няма и разлив на гориво, предаде БНТ.

"Славянин" плава под флага на Руската федерация. Той превозва газ в жп цистерни от Русия за България, като след престоя си във Варна е потеглил за Кавказ.

Българският пилот е слязъл от "Славянин" в 17:50 вчера. Инцидентът е станал между 2 и 3 часа след полунощ.

Корабът, който го е блъснал - "Ню райф", плава под флага на Палау. Той е избягал от мястото на инцидента и в момента плава към Босфора, където вече го чакат турските власти.

След сблъсъка "Славянин" е получил пробойна, наводнени са три баластни танка, но машинното не е пострадало. Макар и с лек крен той се връща във Варна на собствен ход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Функцията на военните кораби от край време е да охраняват търговските!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Беше Ударен от друг кораб и виновника за катастрофата е избягал!! Бъдете коректни и правилно изписвайте заглавията!!!
31
2
 
6
 
! Отговори
Ко стаа преди 5 месеца
Кой купува и кой продава?
30
1
 
4
 
! Отговори
Поредното преди 5 месеца
много интересно име... Rife не е съществително, а прилагателно, с негативна конотация, и няма логика да се ползват 2 прилагателни едновременно. Rife е също името на изобретателя на Rife Machine, устройство за лекуване на рак, който е преследван и заглушаван по тази причина от медицинската мафия. Що е отнася до Палау, това е официален офшорен финансов център, което е открито написано в английската Wiki. Накратко, колония и маша на САЩ, която обаче се радва на предимства, за разлика от нас.
29
2
 
9
 
! Отговори
До Простата истина преди 5 месеца
Сигурно е вярно това, което пишеш, щом си запознат със ситуацията в района. Въпросът е защо онзи кораб е избягал? Щом има морско право, въз основа на което турците ще го спрат, тогава защо бяга? За да не намерят нещо на борда му ли?
28
4
 
5
 
! Отговори
простата истина преди 5 месеца
Никва провокация няма не търсете интрига! Просто покрай Шабла е задръстено с кораби едва се разминават и затова се е получил този инцидент. От кметството веднага взема мерки и изпратиха кататджия с полицейска лодка да регулира засиления морски трафик.От Шабла напомниха че са писали европроект за кръгово в морето а не са отпуснали пари и такива инциденти ще зачестяват
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това намирисва на демократична провокация...блъснал и избягал ..
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Български териториални води всеки може да прави каквото си поиска. Помни корабът Вера Су, който се разби/заседна до Камен бряг и как реагира нашта държава. Брегова Охрана къде са били? А сега къде са?
25
2
 
9
 
! Отговори
Е'но въпросТче! преди 5 месеца
Дъл' туй корабче, шъл мож' стигне до Босфора? Да не се окаже изведнъж, че дупката му е доста по голяма и изведнъж потънал... с екипажчето?
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А защо "Ню райф" ще го арестуват турците. Наште Супер Дупер Военоморски сили въоръжени и обучени по натовски стандарти, в коя миша дупка са се навряли?
23
1
 
9
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 5 месеца
Няма значение , че е избягал , няма как да му се размине , в Турция веднага ще бъде арестуван , такова е морското право .
22
3
 
9
 
! Отговори
Змейове, преди 5 месеца
Знаете ли що е това Палау? Това е островна държава, намира се в Тихия океан. Площта й е 458 кв.км. За сведение, площта на София е 492 кв. км. Прав е коментаторът, написал по-долу "Блъскаш и бягаш", много неясна работа. Какъв ще да е този кораб беглец, какво ли е правил около нашите брегове? Защо ли собственикът му го е регистрирал в Палау?
21
4
 
20
 
! Отговори
Радост за Тагаренко преди 5 месеца
От Посолството опитват и тук , като "Северн Поток 2" !
20
17
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Следващия път - на дъното при Мацквата.
19
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е позволено да се транспортира сгъстен газ от Русия!
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма съмнение кой може да бъда поръчителят!
17
3
 
14
 
! Отговори
bl преди 5 месеца
"До Обективен. Така се казва на тоя, който сочи пътя на капитана в крайбрежните воси докато излезе в открито море - пилот." Правилната българска дума е "лоцман". "Пилот" също може да се ползва но е по-неформално.Колкото до инцидента, нашите журналисти пак прояват впечатляваща безхаберност. Въпрос 1: В Български води ли е станал инцидента? Ако е така защо корабът-беглец не е арестуван от българските военноморски сили? Все пак засегнати са български интереси!
16
2
 
24
 
! Отговори
Левонт харпуна преди 5 месеца
Ха така! От горенаписаното научаваме следното: Т.н. санкции са пълен фалш! От миналата година кораби под руски флаг нямат право да акостират в пристанища на ЕС . Вноса на нефтопродукти от РФ също е забранен. Т.н. дерогация се отнася само за суров петрол.Е сега е време евроатлантите да ревнат срещу Киро и Асен ,които яко си пълнят джобчетата!
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимна преди 5 месеца
Палау е островна държава, асоциирана със САЩ. На островите Палау има разположени американски бази.
14
3
 
21
 
! Отговори
Блъскаш и бягаш преди 5 месеца
Флаг на Палау, казва се Ню Райф.С една дума прилеп някъв дето бяга да не го рязберът що за прилеп е. Много е важно да няма виновни. Това е стандарт при прилепа!