В Пирин малките ледници ще изчезнат окончателно към 2045 г.

На Балканите няма класически ледник, каза доц. Емил Гачев
16 ное 2023 10:58, Анисия Иванова
25

В Пирин се очаква малките ледници да изчезнат окончателно към 2045 г., като е възможно и преди това да се стопят напълно, показват последните теренни проучвания на микроледниците в Пирин и на Балканския полуостров.

"Основната причина за изчезването на малките ледници е затоплянето на климата, променя се съотношението на валежите, делът на течните валежи нараства. Тази прогноза е в резултат на математически модел, но природата има собствени закони и често ни изненадва. Тези малки ледници при нас правдиво отразяват това, което се случва в климата на местно ниво. Не можем да очакваме ние да спрем климатичните промени, част от тях са и резултат от естествени причини", коментира климатологът доц. Емил Гачев в студиото на "България сутрин".

Според него трябва да живеем екологосъобразно, защото основният проблем, свързан с нашата планета, е прекаленото потребителско отношение на човека към природата и ресурсите.

"Преди година в една планина в Южна Албания открихме ледено тяло, което най-вероятно е най-южният ледник в Южна Европа. Все още има с какво да бъдем изненадани. Много често предполагаемите цели се наблюдават първо от сателитни изображения", каза климатологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в света най-голям е антарктическият ледник в Източна Антарктида. Той е с площ по-голяма от тази на Европа и с дебелина 4 км. Доц. Гачев посочи, че на Балканския полуостров има само микроформи, нямаме класическо заледяване, но най-големите се намират в планината Проклетия в Северна Албания - на границата с Черна гора и Косово, където все още има и неизследвани части.

"Нашите усилия трябва да бъдат насочени към мониторинг. Всяка година отиваме към есента, когато завършва топенето, и измерваме как се променя размерът на тези форми и какви са тенденциите", добави доц. Гачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ПиринледнициBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В естествената природа винаги има равновесие, тя си знае работата, а бъдещето е в нейни ръце. Не бива да се подценява. Никой не знае какво ще стане след толкова години, те дългосрочна прогноза за времето не могат да направят, какво остава за след толкова години. Е има и геоинженерство.
14
3
 
7
 
! Отговори
bl преди 5 месеца
"Малък, но за сметка на това изключително глупав и неук народ. Ако не виждате в ежедневието си промените в климата за последните 15 години.." ... Първото изречение определено ти е селфи! Климатът се определя като дългосрочни тенденции на метеорологическото време. 15 години е твърде кратък период, просто кратък момент, и не може да се използва за заключение за климата.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе, българинът, защо е толкова просt
12
1
 
3
 
! Отговори
Димо преди 5 месеца
Всяка година ледът и снега се топят в нашите планини особено лятото и нищо не остава,откъде ги намерихте тези ледници и тази 2045 г.не знам
11
0
 
0
 
! Отговори
свако преди 5 месеца
Вий купете хеликоптери,че зимата започва.Пак ще се издирвате и спасявате.25хиляди лв.на час в полет.Отделно наземните разходи.Отсега виждам Ококорения как разписва.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За пръв път чувам че в Пирин имало ледници.
9
3
 
8
 
! Отговори
даа! преди 5 месеца
Морето ще залива и брега.Градовете ще са под вода.От седмица ,това ни обясняват.Шумен най-после ще стане пристанище.А колкото за Пиринския край,той целия ще се премести към Македония.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе те ша изчезнат ама пишман националистите 50 години ли сме длъжни да ги търпим докога ще бездействат и ще се чудат от чия аванта да преживяват?
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За нито един човек на планетата това не е от значение. А на който вярва, че ако спре да кара кола и да яде месо, ще спре ледниците да се разтопят, не знам какво да кажа. Такава тъъппота е патологична.
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малък, но за сметка на това изключително глупав и неук народ. Ако не виждате в ежедневието си промените в климата за последните 15 години незнам какво да ви кажа циганистанци. От всичко разбирате, само като дойдат месечните сметки и почва да ви сече реалността.
5
4
 
7
 
! Отговори
aa преди 5 месеца
какви ледници ви гонят бе алоо. Тя боровата гора умира в целия Пирин тоя го гонят ледниците. *** и търмъците ***
4
5
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 5 месеца
Странно ми е как предсказват толкова сложни неща като времето , а не могат да кажат резултата от мача . И все пари искат . Еми ако няма пари , няма да има и време ли ??
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нормата за препубликации на тази статия не е изпълнена. Все още я намирам на само няколко предишни дати.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз си поддържам старата традиция за хладилници с лед, на моите дядовци, от преди ...Хе Хе и колко време! Под къщата имаме старо но яро направен хладилник в който през зимата от реката събирам лед и го слагам там в хладилника - стар но безплатен хладилник от векове назад във времето. Та ледът е полезен - понеже е за без пари, а не да включваш постоянно новочесните хладилници и да ти пълни постоянно шкембесарника с замразени храни и да си тлъст като съвременна човешка цвинендула с без косъм глави!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре