Хванаха валута за 320 000 лв. в тенджера и около кръста на пътник

Банкнотите са открити от митничарите на "Капитан Андреево"
1 дек 2023 18:00, Елка Василева
4
Хванаха валута за 320 000 лв. в тенджера и около кръста на пътник
Снимка: архив, БГНЕС

Митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево" откриха и задържаха в рамките на 24 часа недекларирана валута с левова равностойност над 320 000 лв. при три отделни проверки на товарен автомобил и два автобуса. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Първата проверка е била на трасе за изходящи товарни автомобили на 29 ноември. Тогава пристига празна товарна композиция с турска регистрация на път от Нидерландия за Турция. В зоната за митнически контрол водачът, турски гражданин, е заявил, че няма нищо за деклариране. В хода на извършената проверка инспекторите откриват в долап с хранителни продукти на шофьора тенджера, пълна с еврови банкноти в различни купюри от 5 до 50 евро. Установени са недекларирани общо 45 000 евро. Валутата е задържана и е образувано досъдебно производство.

Също на 29 ноември, на изходящо трасе от страната пристига на пункта автобус с пътници по маршрут от Румъния за Турция. Двамата водачи и всички пътници са обявили, че не пренасят нищо за деклариране. При последвалата проверка и лични прегледи около кръста на един от пътниците, турски гражданин, са открити пликове с банкноти в евро и щатски долари. Установената недекларирана валута е 20 000 евро и 20 000 щатски долара. В джобове на дрехите и в чанта на друг пътник в автобуса – също турски гражданин, са открити недекларирани 30 000 щатски долара и 8160 евро. Недекларираната валута е задържана и са образувани две досъдебни производства.

Третата проверка е на 30 ноември също в автобус с пътници, пътуващ по маршрут от България за Турция. В ръчната чанта на турски гражданин митническите служители откриват недекларирани 46 400 евро. Пътникът е представил данни за произхода на валутата, но тя не е декларирана по съответния ред и също е задържана, а срещу него е съставен акт за административно нарушение.

Според статистиката на митницата през цялата 2022 г. общата стойност на установените незаконно пренасяни парични средства през "Капитан Андреево" е около 27 млн. лева. От началото на годината откритата и задържана валута на пункта с Турция надхвърля 23 млн. лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Последният случай на открита голяма сума недекларирана валута е от края на септември, когато митническите служители на пункта "Капитан Андреево" откриха и задържаха недекларирана валута с левова равностойност 1 297 517 лева при три проверки на превозни средства, излизащи от страната.
(БТА, Валентина Стоева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Толкова е преди 4 месеца
Акъла им да ги прекарат през българия сега нашите оправници ще ги изпапкат
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Престъпление е някой да ти загражда дадена територия, да ти слага контролно-пропускателни пунктове, да ти забранява да пренасяш определени неща, които иначе не са престъпление да ги притежаваш, да те тараши, арестува и лишава от свобода, ако не спазваш измислените им правила, наложени от самите тях насилствено... Живеем в антиутопия.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
нема за 900 лв да блъска, а дупедатите да получават 20 000 лв за нищоправене я :)))