Как се прави малък бизнес в обезлюдените и неиндустриални региони?

Около 70% от стартиращите фирми у нас фалират през първата година
1 дек 2023 20:11, Анисия Иванова
25
Как се прави малък бизнес в обезлюдените и неиндустриални региони?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Покриването на всичките данъчни и енергийни разходи за малкия бизнес е равносилно на човек, който никога не е тренирал, но трябва да направи шпагат във въздуха. В България има различни бизнес картини според региона, като има региони, който са доста добре индустриално развити и те предразполагат да се развие и малкия бизнес, защото има големите предприятия могат да работят с малките. Но има региони, в който липсва всякаква индустрия, закрити са предприятия, случва се обезлюдяване - там е самоубийство да направиш малък бизнес, това коментира Мария Цачева, собственик на пекарна "Прованс" в с.Чавдар, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Преди да отвориш бизнес в малките населени места, първо си наблюдател, като проучваш и анализираш какво предлагане липсва, но се изисква повече усилие, за да намериш по-голям обем клиенти, тъй като населението и човекопотокът е по-малък, каза Цачева. Тя допълни, че в много аспекти бизнесите в малките населени места са по-ограничени, като в голям град имаш възможност по-бързо да смениш функцията, от предлагане на стоки към услуги.

Гостът обясни, че всеки бранш през последните 10 години страда от недостиг на квалифицирана и неквалифицирана работна ръка, а в малките населени места броя на квалифицираните е много малък. Тя обясни, че възнаграждението е водещият мотиватор, който трябва да се използва при набирането на кадри, като тя самата така привлича работна ръка.

"Всеки един служител, който вие искате да назначите, първото нещо, което се интересува, е възнаграждението. Когато се стартира малък бизнес, нивото на заплащане трябва да удовлетворява служителите, които ако имат алтернативата да отидат в голямо предприятие, трябва да имат съответната мотивация; за да искат да работят при вас; Съответно трябва да приложите и примерно: служебен автомобил, да покривате горивото, за да може да облекчите този човек и накрая на деня, когато той сметне своите разходи да каже: Да аз съм по-добре при малкия бизнес, отколкото при големия; Трябва по някакъв начин да сте атрактивни.“

Цачева подкрепя вдигането на минималната работна заплата, но обясни, че малките и микро бизнеси са най-чувствителни на всякакъв вид промени, включително и промяна в МРЗ. Като последиците се поемат от малките бизнеси, а не от големите. Бизнесът на госта трябва да се адаптира чрез вдигане на цените и търсене на друг продукт, който да компенсира отлива на потребители след това ценово вдигане.

Относно предизвикателства пред малкия бизнес, свързани с енергийните разходи, гостът каза.

"Имаше момент; когато се получи това фрапантно увеличение на тока, тогава наистина сметките бяха непосилни за плащане, което съответно такъв един малък бизнес директно може да го фалира. В момента засега успяваме с енергийните разходи, нямаме алтернативен източник на енергия; но спрямо това, което потребяваме и приходите, имаме някакъв баланс, който не знам докога ще успеем да държим, защото това за малкия бизнес – всичките разходи, които се получават и от данъци, и енергийни – всичко това, за да се покрие и накрая да можеш да просъществуваш това е равносилно на човек, който никога не е тренирал, но трябва да направи шпагат във въздуха.“

Гостът обясни, че е непосилно за нейния бизнес да прави инвестиции в нови технологии поради липса на средства. Тя допълни, че е планирала да кандидатства по европейски фондове или такива на местно ниво, които подпомагат мирко и малки бизнеси, но утежнените административни процедури забавят и в някои случаи отказват бизнесите.

Относно приетата от ЕС нефинансовата отчетност или ESG отчетността на малките и големи компании като от 2024 г. влиза в сила за големите компании, а от 2025 г. и за малките, гостът каза, че големият бизнес може да издържи на такива регулации, но малкият може да фалира. А такъв тип регулации гостът смята, че трябва да са съобразени с размера на бизнеса, наетите служители и печалбите.

"В България имаме различни бизнес картини според региона, съответно има региони, който са доста добре индустриално развити и те предразполагат да се развие и малкия бизнес, защото има големи предприятия, които могат да работят с малките. Хората се насърчават да бъдат предприемачи в тези населени места, защото са с идеята да обслужват големия бизнес, но има региони, в който липсва всякаква индустрия, закрити са предприятия, случва се обезлюдяване, така че там е самоубийство да направиш малък бизнес. В повечето пъти малкият бизнес стъпва на околната среда – на това, което го заобикаля, което предлага теренът".

Гостът каза, че около 70% от стартиращите фирми у нас фалират в първата една година по различни причини, като държавата трябва да приложи мерки поне в рамките на първата година.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: бизнесBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
ТУСК преди 5 месеца
Ами просто не се прави, а и плюства като знаеш кво и как еоложението кой те би о главата там да се натресеш аааааа КОЙЙЙ НИКОЙ. Тогава кво мрънка тая не мога да разбира
15
0
 
8
 
! Отговори
Тери Пратчет преди 5 месеца
Малък бизнес е прави когато работиш много, голям бизнес се прави, когато наемаш хора. Бързо богатво се прави, когато продаваш държава, то не беше полоцаи. пожарникари, царе, комунистите трябва наистина много да са строили за да може сега толкова много да се руши. Всеки избори си мисля, че повече няма и пак намират от къде да крадат
14
0
 
1
 
! Отговори
Тери Пратчет преди 5 месеца
Не съм но ми се иска толкова да имах талант-а. Добри поличби, Стражите стражите!, Малки богове, ние сме Цветът на Магията.
13
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Бях кръстил управлението на правителствата на Б.Б. -"бой по малкия". Но като гледам как се вихрят сега ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС, разбирам че е политика на посолството. Всеки ден в България се "появява" нов милионер. С т.н. "демокрация" мислехме, че ще станем различно богати, а ни направиха еднакво бедни! С едно съм съгласен, че настъпват трудни времена, ама за "тези горе". Не напразно всеки ден скандали, не стига баницата вече за всички .
12
0
 
9
 
! Отговори
Предприемач Мечтател преди 5 месеца
В България бизнес средите са с много ниска култура, направо я няма. Токсична и враждебна среда, объркана без никаква структура. Компании и работодатели не искат да плащат на служители и клиенти, клиентите пък не искат да плащат на компаниите и на хора със свободни професии! Конкуренцията липсва, но пък имаме картели и олигополи, които смучат европейски фондове.
11
1
 
10
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 месеца
България е държава със затихващи функции! В момента е на командно дишане, чакаме официален смъртен акт!
10
0
 
6
 
! Отговори
L. преди 5 месеца
Ха, село Чавдар! Я идете в с. Маточина на турската граница и пак да си говорим.
9
0
 
10
 
! Отговори
Дедо УУУУУЙЙЙЙЙЙ преди 5 месеца
Дайте снимка на Едър Бизнесмен! Ще е забавно. И много зоологически!!!
8
7
 
4
 
! Отговори
Мега едър Бизнесман преди 5 месеца
Едрите бизнесмани ги хрускам като чипс.
7
2
 
6
 
! Отговори
Нане Вутев преди 5 месеца
Блазе им го на мужо и на таз харна булка.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Сата НАТОЯ разкажи, да знаем...
5
3
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Никак не се прави. Бизнес без клиенти няма как да се случи.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никак не се прави. Хората нямат пари за филия с хляб. Вие за бизнес говорите... Защо пуснахте магриналите да обезлюдят Северозапада? Очаквахте да го продадете на тези, които ще ги изгонят от арабските пустини ли? Може и да стане. Сега ТЕ изкупуват всяка педя БГ-земя! А вие сте тъъъъпаци!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
никак. след 6 месеца по-добре да не си почвал.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С личен робски труд!
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никъде няма "квалифицирана работна ръка". Тя не извира и не се ражда по дърветата. Като искаш "квалифицирана работна ръка" си наемаш хора и ги квалифицираш.