За какво да внимават туристите в планините?

Зимната планина винаги крие изненади
2 дек 2023 13:15, Нели Христова
4
За какво да внимават туристите в планините?
Снимка: БГНЕС

Междинният сезон в планината вече отстъпва мястото си на изцяло зимният. Снегът в планината заваля обилно и всеки, който тръгва за приключения там, трябва да е наясно, че те за съжаление може да се окажат и неприятни. Какви са условията в планината, има ли лавинна опасност и за какво най-много трябва да внимаваме?

Рязката смяна на времето в градовете, разбира се, означава и рязка смяна на времето в планините. Там вече всяка надежда, че ще срещнем зелена природа с разтопен навсякъде сняг, е напразна.

"Планината си е зимна, ето ако погледнете зад нас ще видите, че си има достатъчно сняг, снеговалежите бяха с доста силен вятър. Така, че трябва да се внимава, защото снегът е набит във всичките улеи и туристите трябва да са подготвени за зимната планина", посочва Ивайло Валеов, ПСС Банско.

А зимната планина винаги крие изненади. И за неподготвените са неприятни. Най-неприятни, сред които са лавините. "Има, винаги има опасност от лавини, когато има склон и сняг, винаги има опасност от лавини. В момента не мога да кажа, че е някаква много голяма опасността от лавини, но все пак трябва да се внимава", съобщи Валеов.

И все пак ако само разходките, без ските и щеките, са вашата страст, все още има къде да ги практикувате, разбира се пак с повишено внимание и премерен риск.

"Може би в по-ниската част става за пешеходен туризъм, високата си има повечко сняг и там вече трябва да се мине към скитуризъма. По скипистите сега ще направи една хубава основа и след това като завали сняг, би трябвало да има хубав сезон и да има достатъчно сняг на пистите за каране", добави той.

А съветите към туристите никога не са излишни, особено когато идват от планинските спасители. "Първото което е да се запознаят много добре с маршрута къде отиват, да имат заредени телефони мобилни, да не ходят самички, и всичката необходима екипировка за зимна планина. Нищо не може да се направи повече по въпроса, ние предупреждаваме, който иска, може да ги спазва", съветват спасителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
за мъртво вълнение
3
0
 
1
 
! Отговори
Не случайно помаците преди 5 месеца
в миналото са измислили синоним на думата "скиор" - "дъска cepceм".
2
0
 
3
 
! Отговори
Шопската философия преди 5 месеца
Седи си дома, пий си греяната ракия, сещай се за булката по-често, а след Коледа папай мръвки от прасето и прави суджуци, вместо да се суркаш по заледените баири.
1
1
 
1
 
! Отговори
Путин идва преди 5 месеца
Да внимават за Путин,той идва