Курортите ни са добре подготвени за зимата, между 5 и 7% е поскъпването

Компенсирахме липсата на туристи от Израел, каза Илин Димитров
4 дек 2023 15:29, Анисия Иванова
34
Курортите ни са добре подготвени за зимата, между 5 и 7% е поскъпването
Снимка: БГНЕС

Туризмът винаги е бил меката дипломация. Туристите и студентите са най-добрите посланици на една държава. Това каза секретарят на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура и бивш министър на туризма Илин Димитров.

"Идвайки в България, твоята нагласа като турист е позитивна почти винаги, тя е свързана с преживявания и съпреживявания на моменти, с опитване на автентична храна - нещо,  за което от много време говорим, за фермерски пазари, за локална храна, за начин, по който ние можем да се промотираме и показва вкусът на България. С краставици от Испания трудно можем да правим някакъв автентичен туризъм, не добър, а автентичен", коментира Димитров.

По повод предстоящия зимен сезон той отбеляза: "Трябва да избегнем негативната традиционна "реклама" - антирекламна кампания, която се случва в нашите медии. Всяка година се наглеждаме на какви ли не заглавия - "колко е скъпо", "колко е лошо" у нас, а всъщност истината е, че курортите ни са добре подготвени - и в Банско, и в Пампорово. Брандът, за който ние трябва да се борим, е бранд България, който сме го споменавали многократно и по който въпрос се работи от много години. По времето на служебния кабинет направихме тристранка, три министерства - на туризма, на културата и земеделието работят по тази точка", допълни той пред "Фокус".

По думите на Димитров спрямо съотношението цена-качество зимните ни курорти стоят много добре на пазара и те са конкурентни. Цените не са скочили драстично – между 5 и 7%, което според него е нормално.

Секретарят на президента Румен Радев по туризъм отбеляза, че в Банско, Пампорово и в Боровец записванията са на нива от миналата година.

"Компенсирана е липсата на израелски туристи с малко по-агресивна реклама на пазари около България и аз съм оптимист. Не искам да правя големи прогнози, но мисля, че ще бъде един добър зимен сезон", смята Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Гегата преди 4 месеца
За 300 лв. на ден ще идем на тропико.
28
0
 
1
 
! Отговори
Тираджия преди 4 месеца
В Банско последно съм ходил подир млади жени, това със карането на ски от възрастни не го разбирам неизживяно детство ли е кво е.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
See you.. in Bansko!
26
0
 
1
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 5 месеца
Какво означава - да се избегне антирекламната кампания, която се вижда в нашите медии, след като всяка година се забелязват заглавия от сорта - "колко е скъпо" на морето и в планината?!? Това, в прав текст означава да се заобикаля и игнорира РЕАЛната истина за потребителите на турист.продукти, скривайки за тях самите и посетителите правдата за цените; а това ще рече умишлено пренебрегване интересите и възможностите на хората...
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ВЪПРОС, защото в кръчмите се перат много пари. И бял прах се продава. Забрави за ЕС - тук са балканци.
24
0
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 месеца
Аз ходя често по Хотели , работя и имам пари . Но се питам - само аз ли съм Будалата да плащам Данъци и Осигуровки , защо Държавата няма Воля да се наложи над Туристическия Бизнес и Кръчмите да им взима дължимото ?Защо ДДС за Бай незмам кой кръчмар е 9% , за мен е 20% ?Лесно се решава този проблем - както се случи са пияните и дрогирани шофьори - да им конфискуват Хотелите и Кръчмите и НАП да ги продава на Търг - в ЕС така правят .
23
0
 
7
 
! Отговори
Скиоро преди 5 месеца
Ми аз не мисля , че цените са "малко " нагоре. И затова не стъпвам в БГ ски курорти от години. Няма по-скъпо в Европа( като цена/км писта) от БГ. Само в САЩ е по-скъпо За храна и обслужване пък въобще няма смисъл да се говори.
22
0
 
7
 
! Отговори
az преди 5 месеца
Аз нема да одя.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тъй и на морето лятос бърже е ви изкъпят изпекат и обезпаричааат тичай народеее
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде на пързалкатааа бърже ще ви изпързалят.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не им стъпвам !
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тичайте на ски у Банско който иска да бъде изпързалян бърже на парзалката
17
0
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 5 месеца
Преди 4 години цената на 1 нощувка бе 70 лв,сега искат 130 лв ..не са скочили много,цели 75% за четири години се получава почти по 19% на година.А базата на хотела се износва и е износена,закуската става все "по-добра" и по-добра от година на година,обслужването върви нагоре ..абе поезия са тез изказвания на баш специалистите в бранша и хотелиерският и в строителния-брокерският ..
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Скиор Щом са си оправили "сглобката" /договорили са се/ с поскъпването, вече са готови за сезона. Е после ще има мрънкане как още нещо не достигало, например да им се намалят данъците, ама засега са бодри оптимисти.
15
0
 
9
 
! Отговори
Puff daddy преди 5 месеца
"Аз един път ходих в Банско и влизам в някакво смотано ресторантче, дават ни менюто - свинско - 38 лева, бира 6 лева и т.н" Къде е тази бира за 6 лева?! На Банско бирата е от 10 лева нагоре.
14
0
 
11
 
! Отговори
Скиор преди 5 месеца
Какво поскъпване бе, какво поскъпване?! На тези ултра надути цени, искат да вдигнат още 5-7%?! вие нормални ли сте? Бирата е 10-15 лева чашата, карта за един ден 75 лева? Къде ще поскъпвате, бе? Това да не са Алпите?! Къде се намираме, в Швейцария ли?!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега остава само и туристите да са на това мнение
12
0
 
6
 
! Отговори
сър Керпеден преди 5 месеца
Да съ ндяваме ли, че шъ стигне 70%!? В противен случай нема да стъпя там!!!
11
0
 
4
 
! Отговори
чети внимателно преди 5 месеца
На последните Избори бяха дадени милиони, а мнозина не бяха избрани. Ето, че започват да си прибират паричките обратно, с малко поскъпване...леко-полеко.
10
0
 
14
 
! Отговори
Кифте 90стотинки преди 5 месеца
100 лева бифтека - я ми е по-добре да се пързалям с найлон пред блока.