В Бургас отварят социална градина за възрастни с деменция

Ще обслужва хора във времето от 8:00 до 16:00 ч. всеки работен ден
16
В Бургас отварят социална градина за възрастни с деменция
Снимка: БГНЕС

В Бургас ще бъде открита социална градина за възрастни хора с деменция. Социалната градина ще е към общинския  социален патронаж. Помещенията, които в момента се ремонтират са на ул. "Иван Богоров".

Нарекли сме я “Грижовник“ и тя ще е на принципа на детските градини, но ще обслужва наши съграждани с това заболяване във времето от 8:00 до 16:00 ч. всеки работен ден. Първите потребители ще приемем през февруари, съобщи в официалната си фейсбук страница кметът Димитър Николов.

До края на месеца ще бъде оповестен начинът за кандидатстване, като подборът на потребителите ще става след събеседване с психолог.

Надявам се по този начин да помогнем, както на възрастните хора с деменция, така и на близките им, които се грижат за тях. Възрастните хора с деменция изискват постоянно наблюдение. Много често излизат и забравят къде е домът им, в някои случаи забравят дори имената си. Близките на някои от тях са принудени да ги заключват, за да не излизат и да се губят, което също носи рискове, посочва Николов.

Социалната градина за възрастни хора ще предложи: дневна услуга за наблюдение над възрастния човек за времето от 8:00 до 16:00 ч., провеждане на ежедневни "социални кафенета" от психолог, специализирал в работата с възрастни хора с деменция, с цел забавяне на дементните процеси и превенция на задълбочаване на състоянието, провеждане на ежедневна групова рехабилитация, с цел превенция на обездвижването, обяд и осигуряване на пространство за обедна почивка и сън; трудотерапия; групово посещение на мероприятия и разходки при хубаво време.

БТА припомня, че от 1 октомври миналата година седем социални услуги в Бургас станаха част от общата социална дейност на Общината. Шест от услугите дотогава бяха създадени и финансирани по различни оперативни програми. Тези услуги вече се финансират от общинския бюджет, чрез средства, предоставени от държавата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Бургасдеменция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Дори в подбора преди 4 месеца
на думите прозира отвратителното, нечовешко отношение - тук, градина; в Бургас, забавачница! Може да се нарече център например. По принцип, на теория идеята е чудесна, но идва голямото НО! Някои забравиха как само преди няколко години убиха милиони възрастни хора затворени в смъртници и старчески домове, до които близките им нямаха достъп. А и като знам кой е организаторът, аз лично не бих оставила близък човек в лапите им. Не се знае какво ще му направят в мое отсъствие.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво- много добро решение и идея за останалите градове в БГ.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бургас Много сте слагачите му, но ви убягват фактите! Бургас е замряло село с мъртва икономика през близо 20 годишното "царуване" на шеф Митко.. В Местните медии като флагман, човек не може да напише нищо дори леко лошо за него, защото непрестанно се трие и блокират по IP адрес. Бургазлии също не искат да си признят, че избират грешния кмет вече не едно десетилетие, но така или иначе, и това ще стане ясно!
11
3
 
6
 
! Отговори
Бургас преди 4 месеца
Браво Господин Николов! Една нация се познава по отношението към възрастните хора. А те са заслужили с труда си грижите към тях. Всички ако сме живи ще остареем и не се знае как ще е живота ни.
10
2
 
4
 
! Отговори
Роза преди 4 месеца
Правилно!Ама Йоан въпреки всичко не изпускаше кметското място,докато накрая хората насила го изритаха!
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Един от най добрите кметове в България. Ква дупка беше Бургас преди него. Йоанката, много го бяха приклещили групировките, направо се пропи човека.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То и кметът трябва да влезе там след мандата..
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Полезно е! ГЕРБ са късопаметни!
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До гледах, а ти какво постигна за неговите 3 мандата? Я дай да видим какво напрви и колко си полезен!
5
6
 
11
 
! Отговори
гледах преди 4 месеца
Гледах по Евроом предаване за далаверите на този юнак. Иначе гледа като девица и чака да се забрави.
4
6
 
14
 
! Отговори
Добра инициатива! преди 4 месеца
Не можеш да се грижиш за болен човек и да изоставиш живота си. В крайна сметка трябва и да се яде! Редно е да се мисли за хората, които не могат да се грижат сами за себе си или няма кой да се грижи за тях.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За хората с деменция е голям стрес да се опиташ да им смениш средата. Това с тая градина, може да сработи евентуално само за някои, които са в много ранен стадии на болестта.
2
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
А пари от къде?-от повишените такса смет, данък сгради, синя зона , данък МПС и тн. Защото и кметската заплата е на горе, а с нея са свързани общински съветници ,администрация и тн.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво, Николов