Учен: България е богата на редки минерални ресурси

Родните предприятия не отстъпват на европейските по екологични норми
23 яну 2024 20:05, Анисия Иванова
42
Учен: България е богата на редки минерални ресурси
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е богата на ценни и оскъдни суровини. В нашите руди и тези, които се внасят от чужбина, се намират много съпътстващи метали. Във вторичните заводи в Пирдоп и в Пловдив биха могли да се произвеждат като полупродукти арсен, антимон, кобалт, бисмут и селен. Всички тези елементи са включени в списъка за критични и стратегически суровини и влизат в състава на индустриите, произвеждащи зелена енергия. Това разкри д-р Никола Рангелов, председател на УС на БАМИ за предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

"Със законодателните актове на Европейския съюз за критични и стратегически суровини се създава възможност България да разшири своята продуктова гама. Още повече, че ние разполагаме с този ресурс, а не го използваме."

По думите на госта българската металургична индустрия се развива добре, благодарение на пазарите. В цял свят обаче търговията на стомана бележи спад през последните години. Поради това се търсят пазари от трети страни, за да може да се затвърди желаното развитие. Въпреки това Ангелов подчертава, че браншът се отличава с устойчивост и допълва, че при производството на мед се очаква увеличение до 360 000 тона - изключително голямо число в европейски мащаб.

"Родните предприятия по нищо не отстъпват на европейските по отношение на екологични норми, законодателство и технологични решения."

Рангелов изтъква, че българската металургичната индустрия от години залага на зелени политики в дейността си. Той подчертава, че стремежът към намаляване на въглеродните емисии винаги е бил във фокуса на бранша. "В индустрията както на браншово ниво, така и всяка от компаниите има програми, като някои от тях са изключително пунктуални и всеобхватни за съответното предприятие", допълва Рангелов.

"Плановете за устойчивост и развитие на отделните предприятия в бранша са доста добре разписани. При тях се гарантира устойчивост предвид суровинното и енергийното обезпечаване, но изпитват известни трудности."

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 4 месеца
И какво като България е богата на редки минерални ресурси, нали народа е беден! Браво! Освен това аз лично предпочитам да работя зад граница и да плащам данъци в чужда хазна, тъй като България е богата и няма нужда от такива като мен. Не забравяте Dundее precious metal, които отнасят златната руда от недрата на бълг земя за изгода на Канада. Затова Канада е в Г7, защото краде от др държави! Кога ли български фирми ще товарят канадска златна руда или дървени трупи безплатно за полза роду...???
32
2
 
0
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Съвсем очаквано копейките не харесват такива новини ! А защо тук не се добива газ ? Заради екология ? Или защото една сибирска смрад не харесва това ?
31
1
 
3
 
! Отговори
Гризел преди 4 месеца
А така,кажете го на всеослушание,похвалете се,за да може чужденците да ги заграбят тези ресурси!Те точно това чакат.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Тогава защо, - Виж, от 60-те години насам, когато псоледно с еправиха проучвания и прочие, технологията се подобри ...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И на газ и на други неща ...
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Богата на редки управници, избирани от редки граждани, редки богаташи, които и на лопата не можеш да гребнеш.
27
2
 
9
 
! Отговори
Да и затова преди 4 месеца
Щатите са ни окупирали!А Дънди прешъс вади по тонове злато годишно, което е на българите!!!
26
2
 
2
 
! Отговори
вгз преди 4 месеца
Най-вече сме богати на редки ***. Неслучайно в миналото бяхме известни с тримат ***.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гламчо, криминалите в парламата направиха доларопровод еднопосочен от бг към сащ.
24
0
 
6
 
! Отговори
Тогава защо, преди 4 месеца
По времето на соца, учителите по география втълпяваха, че България е бедна на минерални ресурси и винаги подчертаваха, че сме имали много бедно златно находище, а скъпоценни камъни у нас не се намирали? За манганова руда пък не се е и споменаваше, макар че години наред една друга държава експлоатирала находищата й. Сега пък едни други добиват у нас злато за без пари и се оказва, че сме на четвърто място в Европа по златни залежи. За нефт и газ пък не ми се пише, знаете какво се говори.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И богата също на рЯдки политици, които за 2 сТинки продават майка си.
22
2
 
13
 
! Отговори
Aйge взexa ga тpият преди 4 месеца
Шшшшштт, мъльчи мъльчи, ga нe чye cтpaтerичeckия napтньop, че вegнara шe ни нaлeти ga rи renи...
21
3
 
3
 
! Отговори
електрокар преди 4 месеца
Канете минни компании да добиват лития!
20
0
 
2
 
! Отговори
Папиханус преди 4 месеца
България е богата на ***.
19
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
Пак добре, можеше да каже че България има големи находища на бронз, месинг и дуралуминий... и алпака!!!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мн добре , ще има още работа за Дънди метъл прешъс. И ще се платят огромни данъци в държавата от порядъка на 3%. Също така в тотално загубени градчета , като Курамиград , ще се плащат невероятните заплати от 3000 лв. А народа от тези населени места, свикнал на живее на лук и праз, яко ще спестява за да вземе заветните тристайка от 84 кв с общи части и всекидневна от 26 кв в мега модерната столица. Тя ще е без пари , само 200к, но нали цените ще скачат и тя ще е 400 к само след 10-15 г.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Невероятни глупости наистина
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България била богата на минерални ресурси . Да ама е бедна на виетнамци :))) За кво са ти минерални ресурси ако вместо виетнамци имаш доживотни държавни хрантутници ?
15
3
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
Какво ли не измислят хората за пари.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТОЯ ПИЧ МЕНДЕЛЕВАТА ТАБЛИЦА ЗА НИЩО Я НЕМА