Саниране: От над 3500 проекта са одобрени само 765

Павел Миланов и Емил Кабаиванов пред Bulgaria ON AIR
24 яну 2024 10:00, Анисия Иванова
10

Сдружението на общините предлага 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд. Обмисля се и 3-годишна програма, която да финансира всички проекти останали в резервния списък.

"Тази идея е много интересна, дори екзотична. Тя е на принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. Прекрасно звучи, стига да може да се намери финансиране. Програмата тръгна с идеята да се убедят хората, че сградите им може да се ремонтират по начин, по който да са енергийно ефективни, това да им спести финансови средства и да живеят в една по-добра среда. Програмата постигна това наистина, след извършените ремонти, нещата изглеждат доста добре на пръв поглед и затова има интерес към нея. Друг е въпросът, че до момента изпълнените проекти подлежат на повторно енергийно обследване, което трябва да покаже какъв е ефектът от всичко свършено до момента", заяви председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост Павел Миланов в студиото на "България сутрин".

"Идеята е работеща, ние кметовете не сме по екзотичните идеи, а по прагматични такива. Тъй като от над 3500 проекта са одобрени само 765, което е около една пета от всички, явно че програмата няма да може да стигне този обхват, какъвто беше първоначалният замисъл", контрира кметът на Карлово Емил Кабаиванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Затова от сдружението на общините предлагат няколко неща - там където има съмнение, че енергийните сертификати на сградите не са реални, да се направи проверка. Второто предложение е всички проекти от резервния списък да бъдат финансирани в следващите 3 години с привлечен ресурс от държавата.

Сред гражданите обаче има опасения, че може да се направи по-евтино саниране, в което да бъдат спестени средства и да не бъдат изпълнени целите.

"В основата на един проект е да се изпълни и да се контролира изпълненото. Аз апелирам към Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да влязат и да проверят изпълнените до момента проекти, за да се установи какво е постигнато като резултат, как е постигнато, какви материали са вложени и съответно да се направи повторното енергийно обследване, финансирано от държавата, защото не може да чакаме етажните собствености да събират пари, и да се даде анализ на тази програма какъв ефект дава", допълни Миланов.

Според него обаче собствениците на сгради ще започнат да зависят твърде много от държавата, ако тя започне да поема всички разходи за саниране.

"Винаги, когато държавата влезе в частна собственост и започне да налива средства, се появяват едни такива уродливи явления, с които собствениците ще загубят интерес да поддържат сградите си. Те ще чакат държавата в рамките на 10 години да им ги ремонтира. Ако влезем в тази хипотеза, ситуацията в сградния фонд ще се влоши и наистина държавата ще трябва да плати всичко", алармира Миланов.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Joko преди 3 месеца
Тези от иженарицаетото Сдружение на общините знаят ли броя на жилищата в БГ ?
6
1
 
5
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Некой санирач да си остави ръцете на апартамента ми и аз да не мога копче да кажа щото било безплатно-не благодаря!Плащам аз и контролирам аз, иначе не
5
3
 
4
 
! Отговори
СС преди 3 месеца
Аз едно не мога да разбера, когато преди години влезе тази програма масово ревнаха, че това било обир, че щели да им вдигнат данъците, да ги карат да плащат и прочее глупости. Тогава се дърпаха и парите оставана неизползвани, защото *** го беше страх да не се мине и да го прецакат. Сега *** видя, че това всъщност е нещо хубаво и започна да реве за обратното.
4
1
 
13
 
! Отговори
ПОТЪРПЕВШ преди 3 месеца
Санираха блока ни като издигнаха още повече стената на балкона и отнеха много светлина.Роми бяха работниците,а шефът мутра от класа.Не слагаха навсякъде болтове, имаше близо 10 см.между ватата и стената.Боядисаха го в жълто,сиво и бяло-балконите тъмни,жълтото взе да почернява от саждите.Сложиха на первазите едни тръби и не можеш да си измиеш прозореца.Никой не дойде да провери какво е качеството на работата.Т.нар.безплатно излиза твърде скъпо.Мутренските фирми яко се нагушиха.
3
0
 
13
 
! Отговори
ДОБРИТЕ ПИОНЕРИ преди 3 месеца
ДОКАТО ИМА МАНГИЗИ ОТ ЕС ЩЕ ГИ УСВОЯВАМЕ С НАШИТЕ ФИРМИ И ЩЕ САНИРАМЕ НА НАШИТЕ ХОРА АПАРТАМЕНТИТЕ. КОГАТО СПРАТ - СПИРАМЕ И НИЕ. РАЗБРА ЛИ МОЙ ЧОВЕК?!!!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те и да ги одобрят и финасират, няма кой да работи! Ще усвоят парите, колкото и да са, но за работа все по малко хора ще има! Дори и виетнамците не са онези от миналото! Никой не иска да работи, дори емигрантите химици от Афганистан! Всички се спасяват към Германия!
1
6
 
12
 
! Отговори
Никакъв прогрес преди 3 месеца
Цялата им работа е такава. Бойко беше започнал много неща да прави. Откакто тези взеха властта, пълен застой и дори регрес. Вече 3-4 години. Много некадърни момчета се оказаха, че и престъпници, не само мошеници. За Шенген ни отбиха, следва за еврозоната. И да се махат. Нали затова казаха, че идват. За Шенген и еврозона. Е, достатъчно, нито за едното, нито за другото успяха.