Топим се: Малък брой жени в детеродна възраст и застаряващо население

Доц. Спас Ташев: Падаме под 5 млн. в следващите години
31 яну 2024 13:45, Анисия Иванова
218

В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Проблемът е повече от 30 години, започна да се говори за него след 1989 година, макар че ако погледнем структурата на населението преди този период, ще видим, че предпоставките за този срив се наблюдават и в предходния период. Това е нещо, което е било предизвестено, друг е въпросът е, че се е мълчало. Големият проблем пред България е, че след прехода, особено през последните години, ние нямаме правителство, което да е изпълнило своя мандат", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да имаме успешна демографска политика, трябва да си дадем сметка, че първите резултати ще бъдат след 10-15 години.

"Със сегашните краткосрочни перспективи пред българските политически формации, това е страничен проблем, който те на думи му обръщат внимание, но на практика политики в тази посока няма. Ние като народ и политици трябва да се научим да имаме друга философия. Няма нищо лошо в това да има партийни противоречия, но по основни приоритети трябва да има консенсус", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че политиката по демографския въпрос трябва да бъде постоянна и надграждана, а не при всяка смяна на властта да се търсят нови решения.

"Преди 2017 година средният брой на деца на една майка беше 1,56, това беше и средният за Европа. След 2017 година ние вече имаме раждаемост над средната за Европа. Така че, ако ще говорим за демографска криза, тя е в ЕС, а не толкова към България. В момента този показател е 1,8, ние сме с доста добра раждаемост. Проблемът е, че имаме малък брой жени в детеродна възраст на фона на едно застаряващо население", коментира експертът.

Според него смъртността в България ще продължи да бъде висока през следващите 25-30 години.

"За съжаление, средната продължителност на живота в България е по-ниска, отколкото този показател в ЕС - разликата е 5-6 години, има разлика между жените и мъжете. Жените живеят повече. Един от начините за по-дълъг живот е подобрение на условията за живот, здравеопазването. Средната продължителност на живот в България е около 75 години", подчерта доц. Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
9
 
! Отговори
Кауза пердута преди 4 месеца
Комунистите си изпълниха плана всички комунистически бивши държави не правят деца. Русия преди комунизма беше 100 милиона сега е 140 а трябваше да е 400 милиона. Населението на Холандия през 1917г е 5 милиона сега е 20 милиона...
32
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България при хората до 40г мъжете са доста повече от жените. Дори и в момента продължават да се раждат от 5 до 10% повече момчета. Да, то може изглежда малка разликата, но ако направите една симулация във времето ще видите че тези няколко процента разлика (дефицит на млади жени) всъщност са катастрофални не само за демографията но и за икономиката. Това са стотици хиляди млади мъже които остават без семейства и в последствие загубват и мотивация за развитие и стават икономически неактивни.
31
8
 
21
 
! Отговори
Хемус преди 4 месеца
Укрите имат по две-три деца,тука всичкото жена кариеристка и инфлуенсър,че пак мъжете били виновни!Щото навремето е било много лесно на хората по-цял ден на кьра,че са имали по пет шест деца
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 39 - Те и тях не искат.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз чета Свободна Европа и гледам, да следвам указанията. Не, че предлагат много, ама има хубавии идеи ...
28
9
 
25
 
! Отговори
Неолибера3т: преди 4 месеца
"План РанЪт задействан и успешно изпълнен! Заслужихме си грантовете от Посолството!"
27
8
 
16
 
! Отговори
Ха ха преди 4 месеца
Да живее подмяната!
26
4
 
29
 
! Отговори
Хамстер преди 4 месеца
Важното е джуки и силикон да има , селфита и лайкове това ги вълнува дамите в 21 век.
25
4
 
35
 
! Отговори
Депресирано общество преди 4 месеца
Когато не си щаслив за какво да създаваш още мъценици... Студ мизерия и мрасотия , една гарсионера струва 200 бона заплатите едва стигат за отопление и храна ...както казаха едни дето му разбират : ромите са бъдещето- те са винаги хепи
24
5
 
21
 
! Отговори
бангладеш преди 4 месеца
България си е добре със демографията. Вижте онези в гъсто населените региони на света в какви кочини са и после им завиждайте. Те не бягат от хубаво.
23
2
 
11
 
! Отговори
Друго интересува ли преди 4 месеца
Службите за Сигурност на Сирия, Ирак, Афганистан... предупреждават мигрантите да избягват България защото е зомбирано населението! Попитайте служители от МВР какво ви правят, ще се скрият веднага!
22
6
 
28
 
! Отговори
Колко е сложно, а? преди 4 месеца
Нисък стандарт на живот - ниска раждаемост. Една бебешка количка струва повече от автомобил втора ръка. Какво повече да говорим?
21
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Резултатът от европейските ''ценности'' , и х-американската ''демокрация''.
20
4
 
23
 
! Отговори
няма изкара 21 век преди 4 месеца
Нормален край за една лоша и грозна нация(само вижте политиците й как изглеждат).
19
3
 
22
 
! Отговори
мими преди 4 месеца
Какви имигранти ви гонят, даже те не искат да живеят в тая ла+ня_а кло+ка! Само минават от тук транзит и се спасяват в нормалните държави! Смятайте значи!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Манипулират ни... И в другите държави от Източният блок които са в ЕС е иМАло ДС , но те къде са , а ние къде НЕ СМЕ ? Защо винаги си търсим ''виновни'' , не сме ли си ние виновните ?
17
3
 
6
 
! Отговори
до Комплексирани преди 4 месеца
Смени доставчика
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 20 - Този Сорос има ли програма по правопис, че ...
15
5
 
26
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 месеца
Мутрите вдигат цените на имотите 150 000 Евро за двустаен в Софето, и се сърдят, че никой не ражда и нямало хора... Честито!И не, демокрацията не е виновна, щото Америка беше 300 млн население преди 10 години... Сега е 340млн. Във всяко американско семейство, без значение бяли или черни, има по 3-4 деца, което увеличава нацията.
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мой човек се хвана с момиче от Унгария (тея, лошите фашисти, деот ги изкарват). Ами тя такива работи каза - тея почти са обрънали отричцателняи си приръст. Ако се запази сегашната права, до 1-2 години, ще са на положителен. А преди това са били точно толкова зле, колкто и нас. Просот е до насторйка и правилна политика. И да, парите са важни, но е важно и отношението. Сега на всеички, едното им детенце е вундеркиндче и вълшебно .. иситнско Наполеонче ... Без количка за 6000 лева, не може ...