Стоматолог отглежда магарета с парите от зъбите

Антон Тодоров има проблеми с бизнеса си, но не се оплаква
17 фев 2024 21:45, Петър Бойчев
35
Стоматолог отглежда магарета с парите от зъбите
Снимка БГНЕС

Антон Тодоров е необикновен български фермер. Той отлежда маре, но е стоматолог. И често приходите от зъболекарската му дейност се превръщат в разходи за земеделската. "Интересно ми минава ежедневието, защото телефонът звъни непрекъснато и по двете дейности", казва Антон Тодоров пред NOVA.

Той е един от малкото земеделци, които отглеждат магарета. Причината тези животни да не са атрактивни за отглеждане е кристално ясна – няма субсидии. "Бяха премахнати като селскостопанско животно, което е годно за пашуване, едва ли не то не заслужава да се храни, не му се полага пасища, съответно няма никаква дотация за него, нито като единица животно, нито през директните плащания. Аз отделям пари от земеделския бюджет и от стоматологичната си практика", обяснява Антон Тодоров.

Той обаче е твърдо решен да увеличава магарешкото си стопанство. Животните сега са разделени, така че да се чифтосват само мъжки и женски без кръвна връзка помежду си.

Според Тодоров земеделието у нас страда много от липсата на работна ръка. Това оскъпява и затруднява страшно много цялата земеделска дейност, което пък дава предимство на вносната продукция, идваща на по-ниска себестойност. И тук е входът за омагьосания кръг.

"Политиките през изминалите години, това че земеделието стана крупно, прекалено големи стопанства, монокултурни отглеждания, само зърно, това доведе до ред причини хората да се отдръпнат, да се насочат да живеят в градовете, да не е оформен като семеен бизнес или ако е оформено като семеен бизнес, пак функционира доста изкривено спрямо аналогични стопанства в Западна Европа, или дори в една съседна Гърция", смята Тодоров.

"В развитите държави земеделието е много подреден процес, в който производителят е освободен от десетки съпътстващи дейности, благодарение на добра организация в специално създадени центрове и кооперативи. В България земеделецът е длъжен да разбира от всичко, да е навсякъде, да купува торове, да продава продукция и да води огромна документация. В чужбина не е така", казва Антон Тодоров.

Всичко това е логичната причина българският земеделец да не е доволен. И да протестира. "Може да се каже даже, че в България протестите са доста либерални и меки. Виждате записи от Европа какво се случва", казва Антон Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Харесаха ми думите му: "дори в една съседна Гърция". Този народ е пълен с комплекси, магаретата нямат такива...
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един забулекар да си изкара парите честно
23
0
 
16
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 2 месеца
Ами,както и да го погледнеш,Марко си остава най-евтиното превозно средство 4x4. Като малък помня,как с баба пътувахме през няколко села по някакви си неотложни,селски дела.Тогава автобус минаваше един път дневно.С магаренцето,теглещо каручка,тръгнахме сутринта и се прибрахме малко преди залез.А то кротинко,само понякога спираше да пощипе тревица и да вкара гориво.От скука,често слизах от каручката и го надбягвах,подсказвайки му темпото,но то си знаеше неговата...
22
3
 
3
 
! Отговори
Де да знам преди 2 месеца
Понеже нямам село, а и очевидно нещо ми е куцало в образованието, каква е идеята да се отглеждат магарета? Някога е било изключително ценно животно за превоз на товари, но сега? Наистина не разбирам. Сега, ако е хоби, това е съвсем друга бира.
21
0
 
3
 
! Отговори
Вах преди 2 месеца
Отглеждането на магарета земеделие ли е или животновъдство, че с това генно инженерство вече човек не знае какво да мисли. Да не са създали нова порода магарета с корени, стъбла и листа.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продава магарешко мляко - 20 лв. литъра у Кауфланд :)))
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Магарешко месо в кебапчетата и стават много сочни и вкусни.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
E може и за впрегатни животни да ги продава, не само за месо. Иначе тука много странни изводи - били мили животни, ами и прасетата са си симпатяги, ама...
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е да си селски доктор.
16
6
 
4
 
! Отговори
Опа преди 2 месеца
Изключително грубо, селско отношение спрямо пациентите си! Не знам защо хората ходят при него. Прави се на голям специалист, а не е! От собствен опит говоря!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Сата НАТО А не бе. Заради яйцата ги гледа магаретата.
14
9
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Магарета гледа единствено за месото, какво ми се прави на улав, па и държавно финансиране иска...
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народа си отглежда едни 240, които със сигурност са по неблагодарни от тези на стоматолога.
12
4
 
12
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
При наличието на толкова много "магарета" в образ на "хора" стоматологът с право се е насочил към отглеждането на този вид животни ,които нямат "привилегията" да бъдат субсидирани.Може би причината е именно тази ,че преобладават много подобни на тях разновидности ,на два крака ,които оскверняват представата за нрава на живитинките. Браво на такъв стоматолог. Земеделието е изключително труден отрасъл за този ,който го гледа със сърце ,а не като тези ,които получават субсидии за"виртуални стада"
11
2
 
4
 
! Отговори
До 11: преди 2 месеца
Не става въпрос само за лесно гледане. Явно той иска да печели като продава млади магарета. Размножаването им не става толкова бързо, за пример ти давам колко козлета ражда една коза за година и колко често се размножават магаретата.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Марко и Пена.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навремето на село при баба и дядо, комшията имаше магаре. Ревеше всеки ден в 14:00. Хората си светяваха часовниците по реването му.
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евала на човека! А и магаретата са толкова симпатични :)
7
5
 
22
 
! Отговори
Знаещ преди 2 месеца
Магаре се гледа лесно,живеят дори диви-справка остров Сейнт Мартен.Зъбара освен зимата да им подсигури сено,,водичка и топлина друго не му трябва ако има къде да пасът свободни но си имаме ромей дето ще ги тренажират милите!За коментара за млякото-в Сърбия има био ферма за магаршеко мляко която не е далеч от границата и не е скъпо.Може да се дава и профилактично на деца за имунитет,полезно е за всички възрасти.
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво прави с парите от магаретата, не каза!