Пуснаха движението по тунел Железница на АМ "Струма"

Конкретен срок за завършване на магистралата е 2028 г.
21 фев 2024 02:30, Анисия Иванова
15

Пуснаха движението по най-дългия тунел у нас - по АМ "Струма". Движението се осъществява в две отделни тръби, всяка е дълга по 2 км.

Тунел "Железница" разполага с най-модерните системи за безопасност. Дължината на цялата отсечка е около 5 км, като с нея се очаква да се реши проблема с тапите в отсечката от Симитли до Благоевград.

"Тук в тази красива планина с едно още по-сложно технологично съоръжение, което е крачка към така дългоочакваната връзка от Централна Европа през България и Кулата", каза премиерът акад. Николай Денков.

На официалната церемония стана ясно, че за оставащата непостроена част от магистралата в Кресненското дефиле ще се търси ново решение с изцяло извеждане на трафика от дефилето.

"Министрите са предложили да се подготви строителство по трасето, което вече е проектирано и да започне проектиране за търсене на друго трасе, което да бъде подготвено горе", допълни Денков.

"Нищоправенето в последните години създава условия за ПТП, доунищожава биоразнообразието, не допринася за транспортната свързаност. В момента сме в най-лошата ситуация", каза регионалният министър Андрей Цеков.

Той посочи и конкретен срок за завършване на магистралата - 2028 г.

Единствената непостроена отсечка от автомагистрала "Струма" остава в Кресненското дефиле. Там е и най-проблематичната отсечка заради стотиците катастрофи, чийто брой рязко намаля след поставянето на предпазните колчета, които разделят двете ленти.

Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: СтрумаЖелезница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Euroslayer29 преди 2 месеца
Гърция,здравей!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
30 км за 4 години ще строим, отделно че вече ги строим 20г.
8
1
 
2
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 месеца
И от този тунел има як пълнеж за тиквенските чекмеджета !
7
1
 
2
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 2 месеца
А Хемус кога? Или викате-бързата работа срам за майстора?! Айде,ще изчакам още 20-30 годинки,ако ги доживея,после се предавам.
6
1
 
2
 
! Отговори
Сатистко преди 2 месеца
Капище
5
6
 
5
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
За какво плачете анонимници, за това че тригодини вашите любимци начело с просто Киро нищо не направха , че заради екомилионерите нсчело с Белев се спира еажни проекти и не се знае кога ще се завършат!Срамота!
4
2
 
9
 
! Отговори
ре мон преди 2 месеца
Чудесно, време е да го затворят за поправка, обаче малка. Лятото, като почне движението към Гърция, ще го затворят три месеца за поправка.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако България не се бе избавила от банкянско иго,то щеше да бъде кълцане на ленти,то щеше да бъде чудо. Щяха да щракат ножици, фотоапарати,да суфлират пиарки, Мата Хари да влачи към шкафчинциту,еех спомени.
2
3
 
2
 
! Отговори
2, бъркаш преди 2 месеца
маточината с бучиниш.
1
6
 
5
 
! Отговори
Тунелът Говори преди 2 месеца
Тунелизирахме ви без дори да се усетите. Целият ви живот в БГ е един дълъг, дебел и чепат тунел.