Събират се глоби от превишена скорост, а ПТП-тата продължават

Няма ясна визия за пътната безопасност, категориччни са от ИПБ
18 мар 2024 23:55, Анисия Иванова
65
Събират се глоби от превишена скорост, а ПТП-тата продължават
Снимка: БГНЕС

Институтът за пътна безопасност се обръща към МВР и Министерство на финансите, което по силата на чл.157, ал.5 от Закон за публичните финанси, взима и управлява в "единната сметка" излишъците от Фонда за безопасност на движението. Към края на 2023 година по сметката на фонда би трябвало да има налични повече от 423 милиона лева.

В Наредбата за управление на фонда е записано, че приходите се набират от глоби за нарушения, заснети с технически средства. Средствата от фонда се разходват за нуждите на МВР. За периода 2022-2023 година от фонда са изразходени около 33 милиона лева за камери, консумативи и софтуер. Това представлява по-малко от 8% от наличните средства във Фонда, информират от ИПБ, като цитират данни на МВР.

За периода 2022-2023 година безопасността по пътищата не се е подобрила. Пътнотранспортният травматизъм продължава да е един от най-високите в ЕС. Транспортната система на България се характеризира с изключително опасна пътна инфраструктура, неефективен контрол и високи нива на корупция. Свидетели сме как отговорните институции непрекъснато се оплакват от липсата на ресурси/пари за реализиране на политики в пътната безопасност, подчертават експертите в писмото си.

Според тях гражданите с пълно основание негодуват и не заплащат глобите си, защото те не виждат резултатите, които сте им обещали.

"Самоцелното събиране на средства от глоби във фонд, без ясна визия за модел за тяхната употреба и активна дейност към подобряването на пътната безопасност и запазването на живота на гражданите, е ясен показател за НЕКАДЪРНОСТ или нещо друго. Изразходваните средства от фонда до този момент са минимални и единствено за доставяне на техника, с която да се събират повече пари. Управлението на Фонда за безопасност на движението много прилича на управлението на търговска фирма, която харчи колкото се може по-малко, за да реализира на края на годината излишък, който да се използва от собственика ѝ - министърът на финансите", пише в позицията на ИПБ.

Данните показват, че за последните 9 месеца са издадени електрони фишове за превишена скорост за над 120 милиона лева, като за същия период са събрани повече от 72 милиона лева, без това да повлияе по никакъв начин на пътнотранспортния травматизъм.

"Това е национален рекорд за налагане на глоби. Залагането на капани по пътищата на България се е превърнало в държавна политика, целяща да събира пари от българските граждани, за да се подпомогне изпълнението на бюджета.  Настояваме този държавен рекет да бъде незабавно преустановен. Ако това не се случи ще организираме информационна кампания, чрез която да достигнем до всеки шофьор, за да се противопоставим на финансовото издевателство от страна на Министерство на финансите", завършва писмото на ИПБ до МВР и МФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: КАТкатастрофиглобиИПК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
7
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 месец
Много е опасно да се движиш с 61 км ч при позволени 50 км ч. Точно тези 11 км ч над разрешените отнемат 1000 човешки животи всяка година нали ?
38
2
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
МАЛОУМ..ИТЕ РЕКЕТЬОРИ НЕ РАЗБРАХА ЛИ, ЧЕ ОТНЕМАНЕТО НА ПРЕДИМСТВО, СКАПАНИТЕ ПЪТИЩА И ПРИНУЖДАВАНЕТО НА ШОФЬОРИТЕ ДА ГЛЕДАТ САМО СКОРОСТОМЕРА, ЗА ДА НЕ ПРИВИШАТ БЕЗУМНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ, НАМЕСТО ДА СИ ГЛЕДАТ ПЪТЯ И ТРАФИКА Е В ПЪТИ ПО ОПАСНО ОТ ПРЕВИШЕНАТА СКОРОСТ!!! А И НЯКОЙ ДА ДЕФИНИРА ПОНЯТИЕТО ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ(ОТ ВРЕМЕТО НА ВАЗ,ГАЗ,КМАЗ).ЗА ПИЯН,ДРОГИРАН НЕКАДЪРНИК С РАЗБИТО МПС И 10КМ/Ч СА МНОГО, А ДАЛИ Е ТАКА ЗА ТРЕЗВО МИСЛЕЩ СЪС СЪВРЕМЕННО МПС.......
37
2
 
15
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
По нашите пътища, няма скорост, има колони и в колоната ако има някоя заблудени душа да кара с 40 и започват едни безумни изпреварване, чудо и стават челни удари, защото отсреща също има колона. Качулатите бухали, се крият, където има 40, там са и чакат своята лепта
36
0
 
14
 
! Отговори
ИКОНОМИКА ОТ ГЛОБИ преди 1 месец
БГ- ДЪРЖАВАТА, КОЯТО ПРАВИ ИКОНОМИКА ОТ ГЛОБИ ХА-ХАседнали полицаите в колите да си цъкат на телефона, скрили си като мишки в храстите и сложили камерите, да заработят нормата.А пътищата окаяни, без маркировка, без осветление над пешеходни пътеки и тн.Че то в половин Варна вечерно време се прави икономия от уличното осветление вечерта, водачите разчитат на фарове.Да не говорим, че и дори и за пешеходци, и велосипедисти няма място да минат.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата репресира всички, а не знае как да реши проблемите. Просто cash cow-а наред. Наскоро научих за глоба при 53 км/ч, при разрешени 50. Смятайте до къде са стигнали вече. Изобщо не говорим за превенция, а само за дране! Която ОЧЕВАДНО не работи! Имаме корумпирани съдии и прокурори! Доказателства има тук всеки ден с поне две публикации! Следва вдигане на данъците! След това и жива сила ще поискат за някой "конфликт" Изобщо тази нация я имат само за ц0цане на средства!Пък вие тук се драчете!
34
2
 
3
 
! Отговори
баба Мота преди 1 месец
Когато видя пътища в тая държава, тогава ще си купя кола....щото сегашните коли изобщо не стават за нищо, те са за забавление на каките и гОйовете.
33
0
 
13
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Ми много ясно в Стара Загора стоят с триногите на ограничение 40 км там почти няма как да не си изпълнят нормата за час ще минат 100 човека, с 51 км по 50 лв смятай
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще те хванат като знаем къде са камерите а според мен те дори не работят, освен това къде да ги вдигаш тези скорости на тясното околовръстно и разбитата Тракия само завършилите 3-ти клас хвърчат!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един познат ми беше показал фиш от италия. Сниман да кара с 51.7 към при ограничение 50. Глобата му беше 117 евро и му бе връчена тук в Бг. А при нас не се глобяват-всякакви чужди и новозаселени шофьори дерибействащи по нашите пътища. В Турция на границата /данни за нарушението постъпват почти веднага в единната им система вкл за неплатени тол такси/ или плащаш или просто не те пускат да минеш. Тук не можело, незаконно било,противоконституционно и тн. Като е тъй,укр и всякак карат като изтървани
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня ден минавах през едни села в Южна България пълнят дупките в асвалта с натрошени керемиди да не си чупят колите хората това, го няма и в Ангола и Мозамбик
29
0
 
15
 
! Отговори
Ceci_ преди 1 месец
Може би защото не превишената скорост е основен фактор?Превишената скорост е основна хранилка на кат и държавата. Виж липсващата маркировка, не особено обмислените и не омобено поддърэани пътни знаци, отвратителното състляние на пътните платна, про-форма обучение на водачите са фактор.И кат които прибират пари за скорост и правят кампании за пияници и наркомани също допринасят. Вместо честно да пишат по някой акт на общините за липсата на поддръжка на инфраструктурата
28
0
 
14
 
! Отговори
До29 преди 1 месец
Имах работа, в Кат и минах през глобите и проведохме интересен разговор със служителката, тя, вика ама господине карате ли я тая кола нямате една, глоба от 10 години викам карам я постоянно и защо трябва ли да имам глоби, и тя ами малко са, като вас, смятайте за какви пари става, дума почти нямало човек да не е глобен един колега го глобиха, за, 12км над ограничението
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На околовръстното снимат с руските камери които не генерират сериен номер. Взимат видеото, фотошопват го на ръка и пращат честитка с фалшива манипулирана снимка. Това си е за прокуратурата и ако не бяхме толкоз корумпирани - до сега половината МВР да са в затвора. Но гарван гарвану око не вади.
26
0
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
А добро утро. Поредната хранилка и пълнилка на джобчетата на кокорчо и сие.Страшна превенция като глобиш някой че е движил с 61, а не с 50.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги покрай избори свалят границата на 10 км/час над ограничението и застават в храстите. Точно капани. За една година ме хванаха на 4 места с 10-20 отгоре. Първото 10 го платих но следващите ги обжалвах и спечелих. Те са капани които са НЕЗАКОННИ. Разправия си е но няма да им пълня гушите. Ако си вземете адвокат ще платят и хонорара на адвоката. Крайно време е да започне да им излиза солено пращането на глоби по 50 -100 лева. Да латят 200 на адвоката и ще се замислят.
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втори случай-пипнато димящи Ауди се изравни с полицейска кола караща с 50. Даде газ и замина с поне 90-100. Целия път стана в черен облак и нищо не се виждаше. Никаква реакция от хората в спец.автомобил. Абсолютно никаква. Без преследване и спиране на нарушителя. До като е такова положението резултата ще нон стоп убити и ранени от катастрофи. Как налагат глоби на укр и румънци?как им ги събират? НИКАК! НевъМожно било. Ами променете закона. В Румъния лесно те глобяват ако ще да си от марс
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До като се разчита само на камери така ще е. Наскоро присъствах на два случая - един с ревяща спортна кола изпревари въртейки се колона коли на главен път. По чудо не стана птп. В момента в който спря да се върти,а ние цяла колона коли едвам спряхме без да стане верижна катастрофа.всичко това стана точно пред 2ма полицаи с камера. Погледаха и се обърнаха с гръб. Човека тръгна с *** газ и замина. Да го преследват и отстранят от пътя няма. Просто обърнаха гръб
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахах то камерите няма да спрат убиеца каращ с 180 ...само доят за пари. НЕ ОЧАКВАЙТЕ В БГ "ДЪРЖАВАТА" ДА ВИ ЗАЩИТИ.
21
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
До gafddДа сложат знак за радар. Тиидиот ли си илибавноразвиващ. И кой няма да намали заради радара. И после пак газ защото е много голям шофер а другите не могат да карат.
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дай му на ганча да се прави на мъж и избива комплекси пред мижетурките на пътя с 35 годишните германски таралясници на които едвам им плаща нафтата и ги кара с гуми 7ма ръка и ги ремонтира самичък. за пътищата без маркировка няма да говорим щото ганча ги знае. затриха му гена, затриха му армията, държавата, индустрията, селското стопанство ама за ганча седи и цоца парцуце. а винету е бог над боговете и че излъже лошите и ще спаси българия. да ганча седи си седи..