Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

Имотните сделки нарастват от началото на годината
15 апр 2024 14:31, Стела Стоянова
150
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Снимка БГНЕС

На фона охлаждане на имотния пазар в редица европейски държави у нас, цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година.

Все още няма точни данни за първото тримесечие на тази година, но през изминалите месеци по информация на Агенцията по вписванията има ръст на сделките, каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Сред причините за увеличаването на цените той открои ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът на възнагражденията.

"Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска."

Предпазливите хора, които преди година, година и половина излязоха от пазара, сега се завърнаха, допълни Ганев.

По думите му, еврозоната също е икономически фактор и "много хора очакват повишаване на цените", което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях, обясни Ганев.

Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%, уточни той.

"Миналата година стартираха по-малко проекти. Тази година разрешенията за строеж се увеличават."

Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика, изтъкна още експертът.

В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. Това вече не е еднократен акт, каза Ганев.

Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат, сочат наблюденията на експертите. Стои на дневен ред въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 месец
"има ръст на сделките" ТО ИМА СЪЩО 200 000 ПРАЗНИ АПАРТАМЕНТА В СОФИЯ. ПРИРАСТА Е НАМАЛЯЛ С 80 000 ХИЛЯДИ ДУШИ
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във почти всички държави вече има закон за личния фалит. Това означава , че ако предадете имота на банката , вече не дължите нищо .В Испания преди 10-15 години , масово връщаха имоти на банките и накрая банките се задръстиха и започнаха да ги продават обаче без интерес .В един период от време един апартамент ипотекиран за 140 000 евро , можеше да се купи за 16-18 000 евро .Сега се стабилизираха цените , но тогава така беше .
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато влезе в ЕС България беше най-бедната в съюза. След 17 години членство в ЕС и НАТО, България стана още по-бедна спямо другите в ЕС и дори извън ЕС.
35
2
 
12
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
Гледал съм по селата стартите къщи направени добре, разпределение и всичко. И това без да имат достъп до материалите и машините на днешното време и се чудя как успяхме с днешните вшисити да стигнем до тук.
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само преди 35г бяхме в ямата на комунизма под руския ботуш, а днес при демокрацията и ЕС БВП расте рекордно, населението расте, заводите никнат като гъби, бизнесът търси служители, българинът се замогна, забогатя, заведенията пълни, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, купува апартаменти, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
33
7
 
7
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Много народ плюе под статиите за имоти, търсят се кусури и под вола теле, а цените и броят продажби растат. Истината е, че стандартът на живот в големите ни градове е драстично по-добър от останалата част и хората просто искат по-добра заплата и респективно по-добър живот, което включва нормално жилище.Кучетата си лаят, керванът си върви.....
32
4
 
3
 
! Отговори
МЪДРА МИСЪЛ преди 1 месец
Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град ТОЯ ИЗКЪРТИ ВСЯКА ВЪЗМОЖНА МИВКА; КУПУВАМ ПАНЕЛКА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ : 200 ЕВРО КВАДРАТА
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На живущите от снимката, телевизори не им трябват --- то и интернет за порно не им трябва--- Ако има некоя по-убава булка може и филми да произвеждат... С две думи имат условиата на холивуд, сега и данъците трябва да се увеличат като за хора от холивуд.
30
3
 
4
 
! Отговори
Брокер преди 1 месец
До Анонимен 28 - Че останаха ли квартири още за 1300??
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БалонестМНОГО ТОЧЕН КОМЕНТАР...САМО ЧЕ ЗАБРАВИ ДА ДОБАВИШ КАЗИНАТА И ИГРАЛНИТЕ ЗАЛИ,КОИТО СА В ОСНОВАТА НА ИКОНОМИКАТА НИ!!!
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагат ми работа в София за 1300 лв., с висше образование от СУ, квартира ли да плащам, да живея ли
27
4
 
20
 
! Отговори
Ганчев преди 1 месец
Скоро ще сме на първо място по брой на самоубийствата на купили апартаменти !
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-бедната държава в ЕС е втора по цени на жилища. На това му се казва картел.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То да искаш да скочиш, няма къде да паднеш. Развалиха го това градоустройство
24
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От два месеца насам с колегите се забавляваме .Звъним на агенция за конкретен имот уж сме купувачи и накрая предлагаме с 50-60 % по ниска оферта . Звъним 6 човека на една и съща обява и предлагаме ниска цена , голям смях пада , защото пускаме разговора на високоговорител
23
2
 
20
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Даже и първи ще станете, най-бедните в най-високи цени,питате ли се защо ? Купувайте още като малоYмни па се питайте защо растат тези цени ? Ако не купувате дали ще растат или ще започнат да падат ? Защо ви нарисува чехът като тоалетна,колко години минаха от тогава ? Защо в светът българската нация е позната като стадо овце питате ли се защо и поне да бяхте се позасрамили,но не, вие обвинявате светът ? Защо САЩ и Великобритания ви показаха корупцията,а вие от "укнотия" ще да е пак я предпочитате
22
2
 
6
 
! Отговори
Хасфалт преди 1 месец
На живущите от снимката, телевизори не им трябват, щом имат измити прозорци! Риалитито е модерно!
21
2
 
21
 
! Отговори
Балонест преди 1 месец
Не пазара прави купувачите на глупацци! Самите купувачи се правят САМИ на глупаццци! Кой по-дяволите може да разчита да плаща вноска по 2-3000 лева за по 25-30г? Много кредит се тегли, много народ избяга в чужбина да ги плаща и като се върне, какво ще работи като няма икономика и разчитаме само на имотния балон и кредитите? Какво, имаме предприятия? Правим коли, произвеждаме части за...? Неможе цялата ни скъсана икономика да е в основата на шшибаните имоти, а да сме във валутен борд! Мислете!!!!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А мошениците от Грийн лайф продават ли!?
19
3
 
14
 
! Отговори
Мехмед Сланинков преди 1 месец
2000 евра квадрата за люлин струва ли си? Ще продам обора на свиннет е и нивите за първа вноска.