"Нощ на театрите" с над 100 събития в 14 града

Началото е още сутринта с представления за децата
18 ное 2023 08:25, Елка Василева
7
"Нощ на театрите" с над 100 събития в 14 града
Снимка: Facebook

Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о издание на проявата "Нощ на театрите". Символичното ѝ начало беше поставено още в петък на сцената на Драматичния театър в Плевен с постановката "Хамлет" на режисьора Ованес Торосян.

На 18 ноември за няколко часа животът придобива артистични измерения в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Шумен, Симитли, Благоевград, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен, посочва БНР.

Събитията започват още от сутринта с представления за децата. Навсякъде съботният ден ще е изпълнен с множество творчески срещи, разходки зад кулисите, импровизационен театър, танцови представления и различни работилници, в които хората да научат повече за магията на театралното изкуство.

4-часово онлайн предаване под надслов "Под властта на театъра всяка роля е различно царство" е един от акцентите в "Нощта на театрите" в София и ще бъде достъпно и на фейсбук страницата на проявата. В него някои от най-популярните български режисьори и актьори ще разговарят за работата си с млади и утвърдени колеги на сцената и извън нея, за ролята на въображението, както и за умението да пресъздадеш на текст и в роля някои от злободневните проблеми, с които живеем и чувствата, с които се борим.

Европейската инициатива "Нощ на театрите" тръгва от Хърватия през 2008 г. като поетапно се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия. Идеята и е да обединява хората с отношение към театъра и сцената за създаване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Осъзнайте какво сте сложили като образ за реклама! Това, че англичаните , например, са кръвожадни и се пъчат с убийствата и коварствата, възхвалени от Шекспир, далеч не значи, че нашите деца трябва да растат с тази нагласа.Който си мисли, че е далеч от религията, защото не е запознат съзнателно с нея, не значи, че не е подложен на психически атаки на базата на определен религиозен модел, отразен в стрктурата на обществото.Нашето не проповядва предимство на злобата и унищожението.И не ги величае
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Aйge нeмa нyжga, тeaтpoтo нa влacттa ни cтиra..