България.бг

Внесохме искане да регистрираме интернет домейн на кирилица
23 юни 2008 12:07,
40
България.бг
Снимка: Булфото

България първа внесе искане да регистрира интернет домейн на кирилица.

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков прати писмо до президента на интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN, www.icann.org) Пол Туми.

Писмото беше връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN и в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения.

Така България се включи като първата в света страна в процеса по ускорено въвеждане на интернет домейни на кирилица.

В писмото до президента на ICANN, председателят на ДАИТС информира авторитетната международна организация, занимаваща се с присвояването на интернет имената от .com, .net, .org, .info и т.н., че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението .бг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Гаро преди 15 години
Домейн .бг понамирисва на откъсване на света от нас. Ура-а-а, слага се ръка върху интернет мрежата в България. типично за тоталитарните режими, Китай , Монголия и някои други държавици!
18
0
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 15 години
Ами англоезичните страни как ни накараха да инскалираме поддръжка на латиница. И сегашните сайтове както не са достъпни само до англоезичните страни, така и кирилизираните сайтове ще са достъпни за цял свят. Подкрепям начинанието с 2 ръце. Да живее България и нейната идентичност (вкл. и кирилицата)
17
0
 
0
 
! Отговори
Росен преди 15 години
а няма ли така да се ограничат домейните на кирилица само до народи които използват кирилицата като писмен език. как ще накараме англоговорящите страни да си инсталират поддръжката за кирилица на компютрите?защо ми е тогава домейн който е достъпен само в .бг ?
16
1
 
0
 
! Отговори
Metodievica преди 15 години
turam si gi na kerestiyata teya tapaci. trebva da se zabrani kirilicata...otvratitelna e
15
0
 
0
 
! Отговори
smqtai преди 15 години
Няма UTF-8 още в url-тата, к'ва кирилица искате ? Внесли искане...Дееа тиквите.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e normalno da sme pyrvite,kolko dyrjavi izpolzvat kirilica.Povtarqt pyrvi vyv vsqko izre4enie,vse edno pyrvi sme otkrili Mars
13
0
 
0
 
! Отговори
AbJeCt преди 15 години
Много от нашите родители са свикнали да пишат на машинописната клавиатура, тя е подобна на фонетичната. Това ще им помага за напред.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не е хубаво за тия дето са си свикнали на шльокавицата, тай че хич да не се хвалятКолкото до останалия свят..не ги мислете, ще се оправят, вие колко пъти си пишете адресите на сайтовете на ръка? И колко пъти ползвате отбелязки и следвате линкове от търсачки и т.н.?Освен това още отпреди си има адреси които са частично на кирилица и няма никакъв проблем с тях
11
0
 
0
 
! Отговори
ime преди 15 години
kolko hora w swtowen mashtab imat wazmojnosta da pishat na kirilica i kakyw e smisala za takyw domein kato nikoi ne moje da go napishe w ostanalata 4ast na sweta
10
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
до номер 6Защото домейн на кирилица се запомня и чете по лесно. по естествено е да се пише на кирилица тъй като всички ние сме израстнали с нея. Също в шлокавицата няма добри заместители на Ч,Щ,Ш,Я,Ю.
9
0
 
0
 
! Отговори
:P преди 15 години
Няма нужда домейните няма да станат популярни по простата причина ,че мн хора искат саитат им да се вижда и от света ,а ако домейна е на кирилица намирането му от други дуржави ще става трудно
8
0
 
0
 
! Отговори
Lestat преди 15 години
В момента правата върху .bg ги държи един човек , който прави безубразно много пари .За справка бг домейна е най-скъпият в света. Някой иска да *** от новата баница която в момента се пече на фурната .бг
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
drememi na domeina podarjam po dolnia komentar
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Za kakvo ni e na kirilica sled kato sme sviknali na shliokovica ???
5
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
Хубаво е решението за бг домейн на кирилица, но не знам ще бъде ли достъпен за регистрация или ще е като сега- .bg домеин да регистрираш унас си е чисто ходене по мъките и бумащина! Както всичко вскапаната ни държава и това е измислено крайно тъпо-по чиновнически!!! Говоря го от опит, защото скоро лично проверих как мога да си купя .bg домейн за сайт за марка ***, например....то си е ужаса... ВСИЧКАТА НИ РАБОТА Е ТАКАВА-ХУБАВА, АМА БЪЛГАРСКА!!!!!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Честита ни нова пералня на пари!
3
0
 
0
 
! Отговори
cn7y преди 15 години
и какво сме дали - някой иска да лапне част от парите, които отиват за регистрации на домейни, а това са много пари.
2
0
 
0
 
! Отговори
весел преди 15 години
Поздравления за вас братя и сестри родолюбци!Нека светът знае "ЧЕ И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА"!
1
0
 
0
 
! Отговори
бобо преди 15 години
нека нека :)