Входът към маите - разкрит

Мексикански археолози откриха подземното царство на най-древната цивилизация
15 авг 2008 09:31, Петя Славова
23
Входът към маите - разкрит
Мексиканските археолози вярват, че това е митичният подземен вход към подземното царство. Снимка: БГНЕС

Входът към подземното царство на маите е открит.

Той се намира на полуостров Юкатан и до него са стигнали мексикански археолози.

Експертите, оборудвани с водолазна екипировка са изследвали 11 свещени подземни храма, някои от които са потопени под вода и съдържат остански от човешки жертвоприношения.

Древните маи са вярвали, че през тези тунели, които свързват сухи пещерни “джобове”, минават душите на умрелите, за да стигнат до митичната Шибала.

Водело ги е митично куче, благодарение на което са избягвани препятствия като реки, пълни със скорпиони и къщи с прилепи.

Свещеното пътуване е описано в текста „Попол Вух“, който в началото е бил написан с йероглифно писмо, преведено от испанските завоеватели.

Известните пирамиди и дворци на маите са пострени в Централна Америка и южно Мексиско. Още не е ясно защо са ги изоставили към 900 г. пр. н. е.

Предполага се, че други маи, които са живели в южно Мексико и северна Гватемала, са имали свои входове (пак подземни пещерни компелкси), водещи към подземния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
тенгеречико преди 15 години
Ей ама и ти си лееек...
1
0
 
0
 
! Отговори
sisibest преди 15 години
много се надявам да разберем още много за маите и инките, защото те притежават едно неверояно духовно богатство, което трябва да бъде споделено с целия свят, за да станем едно по-умно общество.