Светът е физика! Пробваме да научим как е възникнала Вселената

В мощния ускорител на частици в ЦЕРН пускат сноп протони с невероятна скорост
10 сеп 2008 09:35,
243
Светът е физика! Пробваме да научим как е възникнала Вселената
Част от магнитите, чиято цел е да ускорят максимално сноповете с протони. Снимка: БГНЕС

Днес физиката ликува!

За пръв път на 10 септември 2008 година в най-мощния в света ускорител на частици ще настъпи дългоочаквания от няколко поколения физици момент.

Сноп протони ще бъде ускорен в най-интересния научен експеримент в последните години, провеждан от Европейската организация за ядрени изследвания, известна още като ЦЕРН. 

Проектът е финансиран от Европейската общност.

Събитието стартира в 10.00 часа българско време край Женева, на границата между Франция и Швейцария.

Учени от целия свят и медии са препълнили мястото, а самият експеримент може да бъде наблюдаван наживо тук, както и по BBC.

Какво точно ще се случи в ЦЕРН?

"Днес практически ще бъде извършен последният тест, че тази голяма машина /ускорителят на частици, бел. ред./ има шанс да проработи и всъщност правим първата стъпка към научаването за това как е възникнала Вселената", поясниха за Dnes.bg специалисти по физика на елементарните частици към Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика /ИЯИЯЕ/ и Физическия факултет към СУ.

Три десетилетия след първоначалната идея за експеримента, днес учените ще пробват да пуснат сноп от частици в 27-километровия подземен тунел на мощния ускорител на частици.


Целият проект, който струва феноменалните над 6 милиарда евро /навремето Конгресът на САЩ е отказал финансиране на аналогична разработка поради високата цена/, цели да сблъска частиците с невероятна енергия.

До някаква степен това ще пресъздаде условията, в които е съществувала Вселената веднага след Големия взрив. 

На 10 октомври пък ще бъде направена втората стъпка в проекта, а именно сблъскването на противоположни снопове протони.

Изискваната точност за сблъскването на двата снопа образно казано е сравнима с точността, която е необходима при сблъскването на върховете на две игли, изпратени една срещу друга от двата края на Атлантика, обясни пред ВВС Дейв Барни, експерт от контролния пункт в ЦЕРН.

За да може сблъсъкът да стане факт, в тунела, който е построен под границата на Франция с Швейцария, са поставени над 1000 цилиндрични магнити, които имат за цел да ускорят сноповете с елементарните частици, наречени протони, до скорост близка до тази на светлината.

Ролята на магнитите е да фокусират тези снопове,  които ще се насочат в противоположни посоки и накрая ще се сблъскат.

Така учените се надяват да открият нова частица, чието съществуване е хипотеза от много време насам - Хигс-бозона, наричан още Божествена частица, единствената ненаблюдавана  от участващите в Стандартния модел на взаимодействията на елементарните частици. 

Малко пояснения

Точното значение на LHC е "large hadron collider", тоест „голям адронен ускорител“ и представлява уникална машина, която ще ускорява насрещни /обикалящи в противоположни посоки, по и срещу часовниковата стрелка по окръжност с обиколка 27 километра/, снопове протони, които ще се срещнат на четири места.

На тези четири места са разположени четири основни експериментални установки /детектори/ за изучаване на „продуктите на взаимодействието им“.

Все още обаче, дори и след днешния експеримент, LHC е в пробен период. Енергията на насрещните снопове от протони ще се увеличава на стъпки през следващите месеци, докато достигне проектната енергия от 5 TeV /тера електронволта/, което е равно на 5000 GeV (гига електронволта/.

Първият опит на ускорителя на частици, насрочен за днес, ще е с енергия 450 GeV, тоест по-малко от 1/10 от проектната. 

Какво се очаква, когато LHC заработи истински, тоест на пълна мощност?
 
На първо място – откриване на така наречената частица Хигс-бозон. 

За нея единствено липсва експериментално потвърждение /тоест, не е наблюдавана/, от всички присъстващи в обичайната версия на теоретичния, т. нар. Стандартен модел на взаимодействията на елементарните частици. 

Тестване на различни теоретични хипотези, издигнати от различни съображения в областта на физиката на елементарните частици, теорията на струните, астрофизиката и космологията.

Евентуално: някои от свойствата на Вселената ни, тъй като при взаимодействията на протоните, при тези високи енергии, ще се пресъздадат част от условията, които са съществували в сравнително ранната Вселена.

Ползата от всичко това: естествено, научните открития, които се очакват и които, разбира се, не могат да се предскажат, както и усвояването и развитието на върховите технологии, които са ценност за развитието на икономиката и информационните технологии.

Да не забравяме, че Интернет е замислен и създаден именно в ЦЕРН от хора, работещи там, като първоначалната идея е била за улесняване на научните комуникации...

Нашето участие в ЦЕРН

Ние сме 20-та страна-членка на ЦЕРН. България е приета преди десетина години, а в момента там има почти 100 български студенти и учени.

Някои от тях /например д-р Георги Султанов и д-р Владимир Генчев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика /ИЯИЯЕ/ и д-р Леандър Литов от Физическия факултет на СУ/, както и други наши докторанти и млади учени, участват непосредствено в построяването и в бъдещите експерименти на ускорителя. 

И накрая - за тези, които много се притесняват, че най-мощният ускорител на частици ще взриви планетата и ще доведе до преждевременен край на света - посетете сайта, носещ името "Мощният ускорител на частици унищожи ли вече света?".

Търсете отговора там :)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А според мен, вие сте неуки селяни! Като в средновековие сте бе, хора! А и не знам защо убиждате учените, това са най-умните хора на планетата бе!А и е по-вероятно да ни удари метеорит, отколкото да се отвори черна дупка.Или да се самоунищожим с ядрено оръжие.
181
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 15 години
Дали денят в който Човека реши да си играе на Бог, ще ни бъде последен ?Въпрос интересуващ доста хора а :) И въпреки, че казвам това с усмивка на лицето си оставам доста притеснен. Все още съм на 17, за пръв път съм щастлив от толкова време, и ето как сбирщина могат да ти скапят живота. Опа грешка, това не е скапване. Да сложат край на живота ти. Забавно нали ? Колко ли хора на земята искат шепа хора да си играят с животите им ? Не са много, вие какво мислите ? Дали точно в момента, когато сте направили живота си готин, ако може така да се изразя, изведнъж разбирате че някой ще тества нещо което, ако излезе извън контрол е смъртоносно. Колко забавно, е аз не бих искал да има такива опити на Земята. Ако успеят на Луната, да тестват ако искат и ядрени бомби колкото България там, но все пак това е нашия дом, нали ? :)
180
0
 
0
 
! Отговори
Притеснен преди 15 години
А и да добавя : Какви закони изобщо има по света,при положение,че в момента други хора решават живота ми ?! Ако законите бяха истински,сега тия щяха да са в затвора,дано само нещо да не се обърка,щото искам да живея !Ако нещата бяха честни,трябваше да се направи 1 световно гласуване и да се попитат хората дали са съгласни да вземат този риск ! Аз съм сигурен,че поне 90 % от тях щяха да кажат,че искат да живеят,както и аз ! Сега обаче вече е късно и май остава само да се молим на Господ !
179
0
 
0
 
! Отговори
Притеснен преди 15 години
А и да добавя : Какви закони изобщо има по света,при положение,че в момента други хора решават живота ми ?! Ако законите бяха истински,сега тия щяха да са в затвора,дано само нещо да не се обърка,щото искам да живея !Ако нещата бяха честни,трябваше да се направи 1 световно гласуване и да се попитат хората дали са съгласни да вземат този риск ! Аз съм сигурен,че поне 90 % от тях щяха да кажат,че искат да живеят,както и аз ! Сега обаче вече е късно и май остава само да се молим на Господ !
178
0
 
0
 
! Отговори
Притеснен преди 15 години
Хора,честно да ви кажа,не знам защо група селяни,които се мислят за голяма работа ще съсипват моя живот и живота на хората,които Обичам ! Света на мен си ми харесва и така,не ми е нужно да знам дали има някаква частица или я няма! На мен лично ми се живее и не искам утре да стане някоя радиация или нещо подобно и да ме убие,защото не искам учените да са тия,които ще определят колко ще живея аз ! Това,което те правят си е бъркане в божиите работи,което не е правилно - щом досега не е открита въпросната частица,то сигурно и не трябва да я откриваме ! Аз искам нормален живот,а не постоянни притеснения дали утре ще съм жив и никой няма правото да ми отнема спокойния живот !
177
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 15 години
абе хора спрете се за малко... има по важни неща от неква теория... ако искате съвет за работа премахнете радиацията излекувайте рака спина и др такиа болести... всеки ден хора умират... браво измислили сте тъпащини ... които могат да доведат до черна дупка аз съм на 17 години и мисля че има по важни неща от това .. което означава че сте и не можете да расъждавата .... въпроси на skype : biohazard_kj
176
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мъж съм, но ме е страх. Моля тези с гадателски способности да врачуват и да видят дали ще е успешен опита.
175
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Abe sprqmo vtoriq komentar. Dolen p.e.d.e.r.a.s. moje li se osuznae ko govori dopusnali sa ni v kakvo, v razruha i gibel nikoi neznae kak e vuzniknala vselenata. Na filma po gore 4uh, 4e 6te se sblusnat edi si kolko biliona protoni. Mi ako e imalo golqm vzriv mi ako sa se sbuskali ne edi si kolko biliona mi hilqda ako uni6tojim vsi4ko. kakto si znaqt tui nare4enite u4eni fizici (dolni u4eni bez sexualen jivot gotovi da umrat za da im napi6at imeto v u4ebnik struva6t 10 leva ), ima teoriq 4e v centura na vselenata sled golemi vzriv e suzdadena ogromna 4erna dupka vurtq6ta ni kum svoq centur. Po vsi4ko izglejda 4e i tuk 6tqlo da ima "miniaturni 4erni dup4ici" i 6teli da se izparqt. Tva koi go e kazul nqkakuv drug zabit caisat zubar predi 80 godini tva nito e dokazano nito e othvurleno i kakvo 6te vqrvame na nqkakuv murtvec! Po dobre da jiveq v mizeriq i da prosq ot kolkoto da si slagam kraq sam! 1 suvet ot men v denq na golemiq eksperiment kogato uskoritelq 6te bude pusnat napulna mo6nost HORAAAAA, NAPRAVETE VSI4KO ZABRANENO DO SEGA ZA6TOTO MOJE DA VI E ZA POSLEDNO
174
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Благинките с които разполагам ли са показател за Селяндурщина ?Повярваи таралясниците ми са по скъпи от автопарка на президента :) И всичките са грозна, смърдяща ,проста, ламарина която трови повече от циянкалий.Сега кремиковци тровел ? Райдчетата освен Ракия и Кремиковци им е нужен за да летят,без метал небива.Да 20$ литара,само да не ревнете после.
173
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Съдейки по изказа ти, комплексирания *** си ти! Но сигурно и ти си се качил на някой 20 годишен тарялясник, който трови повече от Кремиковци! Абсолютен нихилизъм - прочети в речника думичката и се обогати малко духовно! И недей да играеш игри, за които не ти достига сиво вещество! Пък като си отчаян от съвременния бит, отивай да живееш в селото, от което си дошъл...селски! Но едва ли ще го направиш, защото си свикнал с течащата вода, и то без да се налага да я затопляш на печката на баба си! Никой няма желания да ти отваря очите специално на теб - не си вдигай толкова акциите! Живей си в дупката, харесва ти, сигурен съм!
172
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Може, за това е форумът! Бедата е, че българинът като цяло е изпаднал в нихилистични настроения и решава, че може да оспорва всичко - това се превърна в масов спорт! за щастие точните науки не са политика и не всички разбират от тях! Що се отнася до патриотизма - трябва да сме благодарни, че са ни допуснали до светая светих на истинската наука! нещо, което четейки коментарите малко хора осъзнават! за това говоря!
171
0
 
0
 
! Отговори
P преди 15 години
А може ли да не сме бьлгари , да не може да пишем правилно / естествено да оби4аме Бьлгария / а сьжтевременно да разбираме от тази наука и да даваме свободно мнението си в този сайт?
170
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
защо е епохално това събитие? Да се обяснява това на хора, за които науката започва и свършва с конструирането на казан за варене на ракия или на хора, които и едно изречение не могат да съставят с правилна пунктуация е безмислено! Физиката е философия и се иска усет да се разбере! особено теоретичната физика /вкл. квантова, физика на елементарните частици, физика на твърдото тяло/ - това е като пилотиране на сляпо! така че нека хората, които нямат ясна представа за това, да не си упражняват "андрешковската" лингвистика тук! Що се отнася до финансовата страна на експеримента искам а попитам негодуващите от това: какво би станало, ако брята Райт бяха се отказали да строят самолет, защото им се вижда твърде скъпо, рисковано и безмислено? Хората, които знаят, могат и имат смелостта за грандиозни начинания не с ераждат всеки ден, дори не се раждат и всяка година! В момената се говори за алтернативни източници на енергия - контролиран термоядрен синтез, водороден двигател - какво ще е ако заради оправданието, че това са твърде скъпи начинания, подобни технологии спрат да се развиват? Е, многознайковци и "велики" философи? Европа не длъжна да се съобразява с неволите на БГ и достатъчното количество бабаити, живеещи тук! както се казва в един велик роман: "...спасението на давещите се е дело на самите давещи се"! На хората, които са зле с природните науки - да седнат да прочетат нещо преди ракията и салата вечер!
169
0
 
0
 
! Отговори
kritik преди 15 години
мога само да поздравя хората които финансират такива проекти.нека всички които са против този експеримент да де сетят колко са им удобни всички останали технологии които ползват с удоволствие и без да се замислят за последствията.
168
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Еи Физиците я ми кажете на сляпо експерименти с такива теоритични последици правят ли се ?6 милиярда ? откаде такива пари бе ?Браво търсим Големия взрив за какво ни е ?Да бяха отпуснали 2 милиярда за воден двигател ,за борба с рака,спина...а те ми тръгнали да глуспоти да ми създават които никому не са нужни освен на воената индустрия теоретично.Физиката стана прекалено опасна ,трябва да се преследва от закона вече неможе шепа комплексирани човечета да определят съдбата на земята ако не сега за в бъдеще може ....
167
0
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Useshtam kak shte se podpalqt tiq :D
166
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Аз допускам, а вероятно мога и да го докажа, че разбирам нещо от наука и политика. Убеден съм, защото ги познавам от близо и отдавна ги изучавам, че политиците у нас са гола вода и затова не се учудвам от коментарите по форумите за тях.Познавм и достатъчно много учени и знам, че все пак и унас има учени. Но четейки дискусията за колайдера съм ужасен като цяло тя може да се обобщи с архитъпотията на 76: "Токамак - на качамак". Имам какво да кажа и искам да го кажа, ама в такава среда... в най-добрия случай може да ми се случи това, което се случва на оня, който хвърли камък в рядко... Но какво става все пак - ако е опасно и често беззперспективно да се опонира на истинската власт - банкерите лихвари и техните маши политиците, нима вече е опасно и безперспективно да се дискутира смислено и по чисто научни въпроси? И изобщо какво става с науката?Не, опитвам се да продължа, въпреки всичко, но явно така съм шокиран и от нивото на статията, и от нивото на коментарите, че непрекъснато губя и ума, и дума... Наистина в такъв момент е необходимо известно време мълчане и размисъл...
165
0
 
0
 
! Отговори
Перник18 преди 15 години
Къфе тоа ускурител и може ли дъ се мунтира на Golf3
164
0
 
0
 
! Отговори
BGP-r преди 15 години
Големия взрив е Анихилационен миг на раздробяване на ЕнергоМатерията до възможно най-малките частици, които след този миг, летейки във диаметралната плоскост на въртящото взривено свръхуплътнено Ядро, започват бавно да се уплътняват едно с друго, създавайки Ядрените частици до протони и неутрони, създавайки в по-късен етап Атомното ядро. И така до днешното състояние на Вселената. Ако се получи подобен взрив в устройството, посоките на разпространение на получените частици ще бъде перендикулярно на направлението на насрещно движещите се протони.
163
0
 
0
 
! Отговори
BGP-r преди 15 години
За да има максимална яснота и близост до истината за Големия взрив, трябва Енергоматерията в мигът преди взрива да има плътност 226 . 10 на 18 степен. За да настъпи самоуплътняване на Енергоматерията, тя трябва да е стигнала критична стойност на Плътноста си 0,4 . 10 на 18 степен. Ако при експеримента се получи някакво ядро с такава плътност, ще се развие колосален взрив, който няма да унищожи планетата, но изпитателната постановка и част от околноста ще изчезне. Космическия разум, наречен БОГ, няма да позволи на някакво си , създадено от него налудничаво същество, наречено Човек да застане срещу него. Допскам, че ще има ЕнергоМатерийно наказание с големи последствия.