За добро или не: Осъществиха връзката "мозък-интернет-мозък"

Британски учени са направили експеримента
9 окт 2009 14:01,
24
За добро или не: Осъществиха връзката "мозък-интернет-мозък"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британски учени показаха на практика, че мозъкът на един човек може да се свърже с този на друг чрез интернет така, че да си взаимодействат само със силата на мисълта.

Експериментът е извършен от група учени под ръководството на Кристофър Джеймс от Университета на Саутхемптън.

Изследователи не веднъж са показали, че с помощта на компютърен анализатор мозъчната активност може да свърже мозъка на човека с инвалидна количка, с робот-андроид или с манипулатори.

Сега Кристофър Джеймс и неговите колеги са стигнали до нов вариант на дадената технология - комуникацията "мозък-мозък" (Brain-to-Brain - B2B).

Веригата е работила по следния начин. Изпращащият информацията човек е гледал дисплей, на който е виждал нула и единица.

Той е трябвало мислено да избере една от двете цифри и само да си представи, че вдига лявата си ръка, ако е избрал нула, и дясната, ако е единица.

Набор електроди на главата му е възприемал мозъчните вълни, които компютърът е разшифровал и е определял избора на човека. След това чрез интернет информацията е била предавана на адресата.

На другия край на линията компютърът е превръщал нулите и единиците в серия от бързи припламвания на светодиоден стробоскоп. Честотата им е зависела от предадената цифра.

Получателят е гледал тези припламвания, а в това време набор от електроди на главата му е разчитал мозъчните вълни, свързани със зрителната активност.

По тези сигнали друг компютър безпогрешно е разпознавал дали е била предадена единицата или нулата на двоичната система и ги е показвал на екран.

След като първата цифра от съобщението е била определена, човекът, изпращащ информацията, започнал да мисли за втора и т.н. В крайна сметка било предадено посланието "1011".

Важно е да се отбележи, че самият "реципиент", гледайки стробоскопа, не е можел съзнателно да различи шифрованата 0 от 1, тъй като за неговите очи всички присветвания са били идентични.

Така мозъкът се е оказал вграден във веригата за предаване на данни и британците са получили правото да обявят, че са създали първия интерфейс B2B.

Самият опит е извършен през май, но за него се съобщава едва сега. Според учените тепърва ще се се разглеждат всички възможности за прилагане на откритието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това е като детектора на лъжата..... ако е истина 1, ако е лъжа 0.... пак после ако искаш може да ги пратиш нулите и единиците и в космоса......
23
0
 
2
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 14 години
Проблем ще бъде когато сложат на компютър-а Windows. Тогава ще настане пълна лудница.
22
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 14 години
само искам да отбележа за всички, които бъркат тази дума. пише се:ПОТИСКАТ - без Дпредставката е ПО- /за натиск отгоре/, ако е ПОД- ще означава натист отдолу нагоре, което въобще не се връзва със значението на думата.
21
0
 
2
 
! Отговори
Koko преди 14 години
mnenieto mi napylno syvpada s tova na komentar nomer 16 v kraina smetka okoto izprashta nervnite impulsi v mozyka stom ima razlika v miganeto na diodite mnogo qsno che shte otchete razlika i v elektricheskite impulsi koito prashta retinata po ochniq nerv kym mozika prosto zasicha razlikata mejdu chestotata na miganiqta na diodite i gi razlichava no ima opasnost da poluchi NOT stoinostta na izpratenoto syobshtenie, taka che toq metod... meko kazano sux
20
0
 
2
 
! Отговори
* преди 14 години
Голямо откритие , всеки със слушалки на главата усеща как е този отсреща .
19
0
 
2
 
! Отговори
петар преди 14 години
кво стана с П2П,остаря ли че сега Б2Б хахах
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поне мозъка не го оставиха на спокойствие.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ще купуваме уиндоуси за мозъка и антивсякакви програми за защита. Шегата настрана - през 80-те години и у нас са правени подобни опити, само че с нормални и напълно здрави доброволци.
16
0
 
2
 
! Отговори
Миро преди 14 години
"Поредната простотия. Вероятността единия човек да предаде серия от 4 нули или единици, а другия да я уцели, е 1:16"---------------------------------------В голяма грешка си. Вторият човек въобще не се е опитвал да познава каквото и да е. Информацията е извлечена изцяло от наблюдение как мозъка му реагира на светлинния сигнал.
15
0
 
2
 
! Отговори
umen преди 14 години
e sa v arenata 6te pusnat d2d vmesto p2p i nsbop nqnat 6ans da gi gepat 6toto nqmat brain
14
0
 
2
 
! Отговори
n преди 14 години
Нищо ново под слънцето. Ясно е че могат да се засичат мозъчните вълни и промяната им въз основа на това какво мислим и си представяме. Това е само следствие.
13
0
 
2
 
! Отговори
павлов преди 14 години
Поредната простотия. Вероятността единия човек да предаде серия от 4 нули или единици, а другия да я уцели, е 1:16. Все едно единия да си каже число от 0 до 15, а другия с или без интернет връзка да се помъчи да отгатне както е казал първия. След колко опита според Вас ще се получи съвпадение? Те получили едно съвпадение и вече искат нобелова награда.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
според написаното могат да се предава само 0 или 1 - или поне докато имаме само 2 ръце. Командването ще е с код на командата или с името на командата.. в първи клас ще учим азбуката, а във втори ще учим Unicode/ASCII кодовете на буквите и знаците - разбира се, всичко в двоична бройна система.. не се вкарвайте във филми..
11
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Ако не бяха ни подтискали толкова години това можеше да се измисли от българин. Това напълно отговаря на идеята за новия световен ред . Явно се работи здраво по темата. За това чешкия президент не ще да подпише новия жевропейски договор.Ей ще ни разкажат играта тия !!!!!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
намери преди 14 години
Кой е зле ще видим по-нататък, като ти лепнат жиците на кратуната, живей си!
9
0
 
2
 
! Отговори
lqlq преди 14 години
mozaka kontrolira vsi4ki funkcii s moza4ni mikro impulski valni podobni na elektri4eskite ... dali tui zlo otkritie moje da se kombinira s drugoto - mikro4ipa i da ni napraqt polu zombita polu kiborgi sled 20/50 god. drajte se hora noviq svetoven red ide
8
0
 
2
 
! Отговори
ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ преди 14 години
Милена ... обличаш ли се официално? Да? Имаш ли кредит/кредитна карта? Да? Ползваш ли ток от АТОМНА енергия (помниш ли Хирошима а Нагазаки?) Да? Гледаш ли телевизия? Да? Ами теб те командват и си част от машината вече. А това ще е поредната технология от която трябва да вземем най-доброто за нас хората! Командване на хора ... всеки бива командван по 1 или друг начин. Ако трябва да мислим така за всяка технология значи да баннем изкуствения интелект и можем да ходим да на лов с лъкове ...
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Зле си ...
6
0
 
2
 
! Отговори
p2p преди 14 години
Кат пуснат и вируси за тоя софтуер ще стане мазало.Освен това при всички случай ще се проследява и шпионира трафика , а това ще бъде връх в шпионирането - да те знаят какво мислиш.Така че идеята не е много добра....
5
0
 
2
 
! Отговори
Намери преди 14 години
Наскоро имаше връчване на антинобелови награди, тези май са за такава...

Спонсорирани публикации