Спътник на Марс крие гигантски пещери

Фобос бил формиран от отломки, възникнали след сблъсък на древна луна с астероид
11 май 2010 17:14,
6
Спътник на Марс крие гигантски пещери
Фобос, заснет от Mars Express. Снимка: ESA

Данни, получени от европейската сонда Mars Express, свидетелстват, че в недрата на един от спътниците на Марс – Фобос – има гигантски пещери, заемащи около една трета от неговия обем.

Това отхвърля теорията, че спътникът е привлечен от Марс астероид, пише в статия, публикувана в сп. Geophysical Research Letters и цитирана от РИА Новости.

Изследователска група под ръководството на Томас Андерт от германския университет ВВС изучавала доплеровите изкривявания на радиосигнала от Mars Express по време на сближаването му с Фобос. Тези изкривявания позволили с голяма точност да се определят измененията в скоростта на сондата и следователно да се измери гравитационното въздействие на спътника на Марс.

Анализът на данните помогнал да се получат по-точни параметри на масата и плътността, а също и да се направят изводи за вътрешната структура на Фобос. „Стигнахме до извода, че недрата на Фобос с голяма вероятност съдържат големи кухини“, пишат учените.

Около Марс се въртят два спътника – Фобос и Деймос (от гр. „страх“ и „ужас“). Размерът на по-големия спътник – Фобос – е около 20 км. През 1950-60 г. заради особеностите на движението на Фобос астрономите предполагали, че в спътника може да има кухини. Тази идея веднага била прегърната от писателите фантасти, които видели в създаването на небесното тяло извънземна намеса.

Началото на междупланетните експедиции и снимките, направени с космическите апарати, „убили“ тази хипотеза – Фобос се оказал гигантски „камък“ с неправилна форма, изпъстрен с кратери. Но сега новите, по-точни измервания върнали учените към идеята за кухините.

Данните от Mars Express, пишат учените, могат да ни накарат да преразгледаме общоприетите представи за произхода на спътника. Смяташе се, че Фобос е привлечен от Марс астероид. В полза на тази хипотеза свидетелстваха спектралните характеристики на неговата повърхност, които бяха сходни с характеристиките на някои астероиди.

Новите данни за шупливостта на спътника ни карат да отхвърлим тази хипотеза, тъй като такава вътрешна структура може да бъде само в резултат на разрушение и ново „построяване“ от образуваните отломки.

Предположението, че Фобос е формиран от породи, „излетели“ от повърхността на Марс след удар с гигантско космическо тяло, също не е приемливо, тъй като съставът на Фобос няма нищо общо със състава на Марс.

Андерт и колегите му правят извод, че Фобос е формиран от отломки, възникнали след сблъсък на древна марсианска луна с астероид.

„Това обяснява както многото кухини на Фобос, така и спектралните характеристики на неговата повърхност“, заключават учените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, но със сигурност има македонски такива!
4
1
 
2
 
! Отговори
Savvy преди 13 години
Новите снимки на Фобос потвърждават, че именно него е пробивал Брус Уилис в Армагедон
3
1
 
4
 
! Отговори
Много Умен преди 13 години
А дали има Марсиански пещерняци?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо, през 2011 г., към него ще замине "Фобос-Грунт", да вземе проби от повърхноста му и да ги прати на Земята!
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
поредната част от пъкления замисъл на Костов да наложи световно господство наречено "КОСТОВСТВО".

Спонсорирани публикации