Свършват ли IP адресите в Глобалната мрежа?

През април 2012 г. IPv4 окончателно ще изчерпи ресурса си
14 май 2010 07:02,
91
Свършват ли IP адресите в Глобалната мрежа?
Снимка: Cisco

Съвсем скоро ще дойде моментът, когато няма да има повече мрежови адреси, които да бъдат присвоявани в интернет, съобщава ВВС.

Според тези прогнози на 9 септември 2011 година ще бъде разпределен последният блок мрежови адреси.

Експертите смятат, че около година след тази дата ще бъде изчерпано цялото адресно пространство в интернет. Както е известно, всеки компютър с включването в мрежата трябва да има свой уникален IP адрес.

Сега се въвежда нова схема на адресиране, но много страни и компании преминават към нея бавно и с нежелание.

Цялата Мрежа е построена на основата на четвърта версия на интернет протокола (IPv4), която има теоретичен предел 4 млрд. адреса. Следващата версия – IPv6 – има потенциал вече няколко трилиона. По-нататъшният ръст на интернет зависи от използването на единия или другия протокол.

През 70-те години на миналия век, когато се поставяха основите на интернет, 4 млрд. възможни адреса се смятаха за достатъчни, но сега интернет бързо се приближава към теоретичния предел, ограничен от остарелия протокол.

Бурният ръст на интернет доведе до това, че сега неизползвани остават около 300 млн. адреса, които ще бъдат раздадени до април 2012 г.

В началото на май IANA (Internet Assigned Numbers Authority), занимаваща се с разпределение на адресите, задели два блока със 17 млн. адреса.

„Разбира се, предсказанието за предстоящото изчерпване на адресите малко прилича на гадаене на кафе”, казва Аксел Павлик, директор на компанията Ripe NCC, която разпределя интернет адресите в Европа.

„Преди десет години смятахме, че това ще стане в далечното бъдеще. Но сега всеки си купува айфон и това бъдеще се превръща в настояще”, пояснява той.

Темповете на изчерпването на адресното пространство постоянно растат. За цялата 2009 година IANA е раздала 8 блока адреси в протокола IPv4. А за първото тримесечие на 2010 вече са раздадени 6 такива блока.

В последните няколко месеца преходът към адресацията по протокола IPv6 се е ускорил. Китай е най-големият потребител, който масово преминава към новата система.

Двата протокола могат да съществуват едновременно, но връзката между двата типа адреси отнема повече време и може да доведе до общо забавяне на целия трафик в Глобалната мрежа.

Според Саймън Маккал, директор на компанията Nominet, която се занимава с управлението на адресите в домейна .uk, компаниите, които искат да избегнат недостига на адреси, трябва още сега да преминат към протокол IPv6, който дава редица преимущества в скоростта и функционалния достъп до интернет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НА 1 АПРИЛ
79
0
 
9
 
! Отговори
IT преди 14 години
Но наистина все някога ще свършат. И ако незнаете IPv6 вече обслужва вашитте компютри :) но за да не се затруднява потребителя той е изнесен да рутира MAN и WAN връзките.
78
1
 
12
 
! Отговори
IT преди 14 години
Много глупости пишат в тая статия - "Както е известно, всеки компютър с включването в мрежата трябва да има свой уникален IP адрес" - да ама друг път. Както физическите адреси на улици така и IP адресите могат да се повтарят потретват и т.н. (прим. ул. Васил Априлов 1 в Габрово има такава и в Пловдив), затова 80-те години направиха classless мрежи и сега в една локална мрежа с реален IP адрес на DNS (или Gateway) може да има милиони частни адреси от рода на 192.168.0.0 10.0.0.0 и 172.16.0.0.
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Учените ще намерят нови находища на IP адреси. Свободния пазар ще реши всичко.
76
0
 
25
 
! Отговори
Ахх преди 14 години
Проблема е точно 0 (нула). Проблем 2000 беше много по сериозно нещо, и кво? Нищо особено не се случи. Като свършат - свършат. Който си има адреси ще си ги има. И постепенно ще се мине на IPv6, чудо голямо.
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Април 2012? че то след Декември 2012 ще има доста свободни....
74
3
 
4
 
! Отговори
:) преди 14 години
ами на тези с телефоните да им раздават по ipv6 ето го решението но не знам как е при телефоните дали могат да поддържат този протокол хе хе хе ... някои хора пак ще се нагушат като произведът нови GSM - и , които вероятно ще поддържат 6-та версия и народа пак ще се набутва за безсмислени играчки :)))
73
2
 
7
 
! Отговори
мъдурко преди 14 години
Ми като им свършат IP адресите, трябва да ни гладят по рошавите четки
72
3
 
5
 
! Отговори
Krom преди 14 години
Ужас, е бая се посмях! :)Аз не разбирам, новсепак ще кажа: Да му мислят ИТ-тата, защото на тях им плащат за това! В случият, аз съм си само юзър! Не ми плащат да мисля над такива казуси! :)
71
1
 
4
 
! Отговори
Георгиев преди 14 години
Не е нужно да коментира нещо, за което си нямаш и най-малка представа какво представлява.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нужно е да се образова голяма част от населението. Личи си по коментарите.
69
0
 
4
 
! Отговори
A-Z преди 14 години
Може да звучи невероятно, но когато се включиш през телефона към нета пак ти се назначава IP. Просто за да знае сървъра на къде да прати информацията ;)
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ip е нужен за това ,да могат да ти намерят адреса и за да си плащаш интернета!Иначе от тела си влизам на всякъде!:))
67
0
 
4
 
! Отговори
A-Z преди 14 години
На мен пък пак ми е прецакан DNSa на бтк!
66
1
 
2
 
! Отговори
root преди 14 години
IP адресите свършват само за бозите, вероятно за това са я сложили тази снимка :)
65
1
 
2
 
! Отговори
sofronii преди 14 години
kakvo tochno e IP
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Супер изказване !
63
7
 
13
 
! Отговори
hacker преди 14 години
IP-тата са измислица на Micro$oft, взимайте си Apple, те са с mac- адреси :D
62
3
 
17
 
! Отговори
Притеснен преди 14 години
Ще трябва ли да си сменяме личните карти като ни сменят адресите ?
61
0
 
12
 
! Отговори
TT преди 14 години
Търсете проблема във флопи-дисковото устройство