Спътници около Земята маневрират, за да избегнат "зомби"

Galaxy-15 не реагира на команди от Земята
26 май 2010 23:11,
5
Спътници около Земята маневрират, за да избегнат "зомби"
"Зомбито" Galaxy-15. Изображение: OSC Website

Телевизионните спътници SES-1 и AMC-11 започват маневри в орбита, за да избегнат сблъсък с апарата Galaxy-15, който в началото на април престана да реагира на команди от Земята и получи прозвището „спътник зомби“, съобщава ВВС.

Galaxy-15 принадлежи на големия световен консорциум за спътникова връзка Intelsat.

Сега спътникът се намира в неуправляем режим и се движи в източна посока по геостационарна орбита.

Телекомуникационното му оборудване обаче продължава да работи, затова приближаването на „зомбито“ до спътника AMC-11 може да доведе до сериозни нарушения в работата на последния.

Операторът на AMC-11 – компанията SES World Skies, възнамерява да заобиколи неуправляемия апарат, като коригира положението на собствения си спътник.

По време на маневрата „задълженията“ на апарата частично ще бъдат изпълнявани от другия спътник на компанията – SES-1, и според представителите на компанията „космическият валс“ на двата спътника ще бъде безпрецедентен.

„Доста често ни се налага да изпълняваме незначителни маневри с нашите апарати, но не и по такъв повод и с такава сложност, не знам някой да го е правил преди това. Трябва да сме сигурни, че американците ще могат да гледат телевизия. Те обичат това и то е важно“, казва техническият директор на SES World Skies – Алан Янг.

Според представители на Intelsat, те продължават опитите да върнат „заблудения“ спътник под свой контрол.

Сблъсъкът с други апарати по тяхно мнение е малко вероятен. В крайна сметка Galaxy-15 няма да може да насочи слънчевите си батерии към Слънцето, ще се лиши от източник на енергия и ще попадне в едно от местата на струпване на космически боклук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
thytuty преди 14 години
Трябва да сме сигурни, че американците ще могат да гледат телевизия. Те обичат това и то е важноТака е, каквото и да става, каналите за пропаганда и промиване на мозъци трябва да функционират! Не бива да позволяват на обикновения американец да прави напъни за мислене :-)
2
1
 
2
 
! Отговори
!!!!!!! преди 14 години
ТОВА КОЕТО САМИ СИ ПРАВИМ ХОРАТА НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА НИ ГО НАПРАВИ!!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 14 години
Да пратят камион от фирма ЧИСТОТА за да съберат тоя *** !

Спонсорирани публикации