ЦЕРН ще праща на МКС "уловител на антиматерия"

AMS допълва експериментите на Големия адронен колайдер
26 авг 2010 08:01,
30
ЦЕРН ще праща на МКС "уловител на антиматерия"
Магнитният алфа-спектрометър (AMS). Снимка: ЦЕРН

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) се готви да изпрати на Международната космическа станция магнитния алфа-спектрометър (AMS), който е предназначен за изучаване на космически лъчи, търсене на антиматерия и тъмна материя, съобщава ЦЕРН, цитиран от РИА Новости.

Седемтонният уред в сряда е транспортиран до женевското летище Куантрен, откъдето в четвъртък ще бъде изпратен в Космическия център „Кенеди” с транспортен самолет на ВВС на САЩ.

„Всички сме възхитени от изпращането на уреда, защото това е ключов стадий на експеримента. Все по-близо и по-близо сме до изстрелването на совалката и до момента, когато нашият детектор най-после ще бъде монтиран на МКС”, казва Нобеловият лауреат Самюел Тинг, един от ръководителите на проекта.

Програмата AMS допълва експериментите, провеждани на Големия адронен колайдер. Учените се надяват, че изследванията в Космоса ще помогнат за решаването на фундаментални въпроси от физиката на елементарните частици и ще повдигнат завесата на тайната за произхода на Вселената.

Още по темата

Задачата на детектора се състои в откриването на частици антиматерия и тъмно вещество, както и в „измерването” на космически лъчи. Събраните данни ще бъдат предавани в НАСА, а оттам – в ЦЕРН и регионалните изследователски центрове.

През февруари т.г. AMS премина редица изпитания в разположения в Нордвайк, Холандия, Европейски център за космически изследвания и технологии (ESTEC). След приключване на тестовете уредът ще бъде върнат в Швейцария за окончателна настройка.

Свръхпроводимият магнит ще бъде заменен с постоянен магнит, който е използван на прототипа AMS-01 и вече е бил в Космоса – през 1998 г. прототипът е установен на орбиталната станция „Мир”.

Свръхпроводимият магнит е предвиден само за три години експлоатация, тъй като зареждането му с течен хелий в орбита не е възможно. Замяната на магнита ще продължи живота на уреда и така той ще може да работи до приключване на срока на експлоатация на МКС.

След пристигането си в Космическия център „Кенеди” AMS ще премине няколко заключителни изпитания. Няколко седмици по-късно той ще бъде натоварен на космическа совалка. Очаква се детекторът да бъде изпратен на МКС през февруари 2011 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: МКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
да и затова сега си имаме квантова физика, благодарение на която към момента правим най- големите си открития и нови теории. прав е бил човека. а за останалите, които питат за какво ни е да правим такива изследвания ще отговоря:Боже, Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже. дано някой ден извадите носовете си от задниците, та да видите по надалеч от тях
27
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 13 години
ей, не му продавайте на тоя четка от антиматерия, с толкова много тъща му ще затрие и земята със себе си.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Da, to vseki den se govori za tova mejdu drugoto, na kadeto i da se obarne6 samo za tova se govori :))) Q se pregledaj naj-dobre priqtelu i hva6tai teleportala kam ludnicata!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A nqkakvi idei da ima6???
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, точно там работя ;)
23
1
 
5
 
! Отговори
whazzzup преди 13 години
Аз съм сигурен, че някой щастлив ден, 5 секунди преди цивилизацията да изчезне с гръм и трясък, последната фраза на някой многообещаващ професор ще бъде: "Ебааасииии, какваааа яяя свършихмеееее...."
22
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Още Айнщайн е казал, че с текущата физика нещата от Вселената са неразбираеми. Трябва нова физика, и то коренно различна от сегашната.
21
0
 
3
 
! Отговори
Choco преди 13 години
В същност парите които се харчат за космичеси изследвания, са много по-малко от военните бюджети на конкретните страни, които ги харчат. Военния бюджет на САЩ тази година е 680 милиарда, а този на НАСА е малко под 19. С тези пари изхарчени по правилне начин може и на Марс да се стъпи и по-ефективен енергиен източник да се намери, че даже и ще останат...
20
1
 
1
 
! Отговори
откривател от ЦЕРН преди 13 години
как да не знаете ве,открихме антиматерията м-35,също така и тъмната му генетична форма,за съжаление се оказа куха история та чак дрънка.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Final Fantasy?
18
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 13 години
Да бе те и динозаврите умрели щото имали адронен колайдер и HAARP, и си прецакали климата. Баси шизотата дето се въдят.
17
2
 
2
 
! Отговори
whazzzup преди 13 години
Благодаря, професоре! Интересно откъде си толкова открехнат за работата на колайдера.... да не работиш в ЦЕРН та си толкова вътре в нещата??? Нямах предвид на 100%, а като го позасилят по-яко..
16
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
Май ти и SCARFACE сте при един доктор.
15
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
я си пий хапчетата по редовно.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо ми понамирисва, че с всичките тия открития напоследък се опитват леко и плавно да ни подготвят за това което са открили преди около 30 години.Извънземни, други планети и измерения с разумен живот и така нататък.Просто са решили плавничко да ни информират за да не се паникьосаме. Всичките тези изследвания и открития са правени много отдавна според мен
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано да достигне до МКС тая чудесна машинка, че с тея американски корита не се знае.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тука е пълно с разбирачи... 1. Колайдера не е пускан с пълна мощност никога! 2. Също така скоро няма да го пуснат с пълна мощснот.3. Ще ти открехна още 1 малка тайна: колайдера работи постоянно. Спира се по 1 път на 1-2 месеца за профилактика.
11
8
 
1
 
! Отговори
SCARFACE преди 13 години
Ne e li ochevidno.Te ne izuchavat nishto te tarsqt materiql za porednoto si oragie za masovo unishtojenie.Sashtoto e i s adnonniqt kolaider.Toi e vid oragie s nego moje da se uprajnqva kontrol varhu 4-te stihii.Neshto podobno na HAARP.Obarnete vnimanie 2-dena sled kato izbuhna skandala s ruskite shpioni u amerika,v rusiq izbuhnaha pojari.3 tata svetovna e zapochnala predi dosta vreme.
10
1
 
23
 
! Отговори
мъдурко преди 13 години
Търся четка за зъби от антиматерия за подарък на тъщата !
9
12
 
1
 
! Отговори
11 преди 13 години
Твърде неинформирани сме, за да знаем какво всъщност търсят - и какво са намерили. Все по-упорито се говори, че илюминатите искат телепортал, за да се евакуират от тук при предстоящите глобални катаклизми, но дано не е вярно