Астрономи в Рожен откриха избухване на нова звезда

За първи път подобен обект се изследва по време на покачването на блясъка
16 сеп 2010 17:08,
28
Астрономи в Рожен откриха избухване на нова звезда
Снимка: НАО Рожен

Български астрономи откриха нова звезда от типа FU Orionis по наблюдения с 50/70 см Шмит телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен, се казва в съобщение на сайта на обсерваторията.

Звездите от този тип са млади обекти, които са в процес на гравитационно свиване и около тях съществуват масивни околозвездни дискове. По време на еволюцията на звездите част от веществото на околозвездния диск пада върху повърхността на звездата.

При възникване на нестабилност на диска, причините за която не са уточнени все още, количеството вещество, падащо от околозвездния диск на звездната повърхност, се увеличава многократно.

Тогава се наблюдава мощно избухване на звездата, при което блясъкът й се увеличичава с 4-5 звездни величини (увеличението на светимостта е от порядъка на 100 пъти) за период от няколко десетки години.

Обектът, чието избухване е открито в НАО Рожен през последните месеци, е разположен в облаците от тъмна материя между ярките мъглявини NGC 7000 и IC 5070, известни също с имената Северна Америка и Пеликан.

По наблюдения от Ликската обсерватория (САЩ) през 1977 г. той е включен в каталозите на млади звезди с емисионни линии. Според един от тях, съставен от американския астроном Джордж Хербиг, звездата е означена с HBC 722, което е най-разпространеното й име.

Избухването на HBC 722 е регистрирано при наблюденията на NGC 7000 с Шмит телскопа на НАО Рожен на 6 и 7 август 2010 г. Последвалите наблюдения с 1,3 м телескоп на обсерваторията Скинакас (Крит, Гърция) са показали, че яркостта на обекта продължава да се увеличава и че той все още не е достигнал максимална звездна величина.

Спектърът на HBC 722, получен по българска заявка в обсерваторията Скиапарели (Варезе, Италия), е показал промяна в профилите на линиите на водорода, натрия и магнезия, които са характерни за звездите от типа FU Orionis.

Ценността на българското откритие се състои в това, че за първи път подобен обект се изследва спектрално и фотометрично по време на покачването на блясъка. Досега останалите звезди от този тип са били открити, след като са преминали максимума на блясъка и не е получена информация за процесите, протичащи в самото начало на избухването.

Още през първите дни след откриването на обекта от българските учени, интерес към него са проявили астрономи от Италия, САЩ, Испания, Белгия и Великобритания с предложения за сътрудничество при неговото изследване.

Уникалната регистрация на избухването на обекта HBC 722 и свързаните с нея изследвания представляват ключ към разгадаване на екзотичната еволюция на младите звезди и формирането на планетни системи около тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: НАО РоженШмит телескоп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
3
 
! Отговори
защо? преди 13 години
Напишете им имената, де!!! Ако е професора дето говори с извънземни-да, а на трудоваците- нищо.
6
1
 
34
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Абе как пък не прочетох един нормален коментар, в който да се каже: Евала на астрономите ни. Открили, видяли - няма значение. Важното е, че те са първите от цял свят, въпреки ограничените средства. После защо Божидар Димитров ни нарекъл *** народ....
5
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо не са открили те. Да открият съкращаване на държавния бюджет и уволнение най-добре. Ей това ще бъде откритие наистина.
4
5
 
4
 
! Отговори
stiga be преди 13 години
Ae molqwi sprete da sa praiti na mnogoznaikovci shtoto vsyhsnost nishto ne znaete draznite razbirate li mlk-nete kato neznaite da vi *** dyrventie filosofi byrborqt bez da znaqt.. ebahty horata maina zatvorete si lainqnite ysti edin pyt :@:@:
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нямат право, защото не са я открили, а само установили, че е избухнала като нова.
2
13
 
1
 
! Отговори
hahaha преди 13 години
За пръв път виждам подобен начин за реклама :) :)Нещата се израждат вече..
1
25
 
11
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Като откриватели имат право да дадат име на звездата. Предлагам да я кръстят Бате Бойко, за ни грее всяка вечер, като нашия мин.председател от телевизора!

Спонсорирани публикации