Спътник на ВВС на САЩ ще търси космически боклуци

SBSS ще проследява и обекти с размери 1 см
27 сеп 2010 11:30,
4
Спътник на ВВС на САЩ ще търси космически боклуци
Снимка: Orbital Sciences Corp. photo

Спътник за проследяване на космически обекти – други спътници и космически боклуци – беше пуснат от авиобазата на ВВС на САЩ Ванденберг в неделя рано сутринта, се казва в прессъобщение на авиобазата, цитирано от РИА Новости.

Спътникът SBSS (Space-Based Space Surveillance satellite) е изведен в орбита с помощта на ракета Minotaur 4, изстреляна от 8-и стартови комплекс на авиобазата.

Новият спътник е първият апарат, който може да проследява космически обекти от Космоса. При наблюденията за спътници и космически боклук от Земята често възникват проблеми, свързани с времето, с недостатъчна прозрачност на атмосферата. Освен това те могат да се водят само през нощта. Избягването на такива проблеми може да стане чрез наблюдения от Космоса.

„Очаква се, че с новия спътник точността на параметрите на орбитата на космическите обекти ще се увеличи 10 пъти “, отбелязва командирът на 1-ва авиокосмическа изпитателна ескадрила на авиобазата Ванденберг – подп. Тим Харис.

"SBSS значително ще разшири нашите възможности за получаване на информация за ситуацията в орбита, което е жизненоважно за защитата на нашите космически апарати“, отбелязва и полк. Ричард Болц от авиобазата.

Данните от новия спътник според военните ще могат да се използват от НАСА, за да се предотвратяват сблъсъци на МКС с космически боклуци.

Проблемът със замърсяването на околоземното пространство е водещ при излизането от строя на спътници и става все по-остър. Сега на орбита се намират около 100 000 излезли от строя космически апарата, болтове, гайки, пружини, скоби и прочие обекти, въртящи се около Замята със скорост около 10 км в секунда.

Сблъсъкът с която и да е от тези части, дори с размери 1 см, означава сериозна повреда на скъп спътник и най-често излизането му от строя. От Земята с помощта на радиотелескопи може да се наблюдават обекти с размери над 10 см.

По-рано руски учени от Физическия институт „Лебедев“ заявиха, че са разработили малък датчик за търсене на малки фрагменти космически боклук, който може да се монтира практически на всеки спътник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: КосмосНАСАспътник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То малко *** има на земята, че сега пък горе ще чистим.Не може ли първо тука да поразтребим малко .. и без т'ва сме нагазили в *** до шия.
3
3
 
4
 
! Отговори
US преди 13 години
Ако изстреляме всички комунаги в космоса, спътника ще намери много ***.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кого ще будалкат !Става дума за военен спътник дето ще пази други военни спътници от 'бокуци' - талибани камикадзета в орбита. Също ще следи за противоспътникови ракети.*** за масите са го кръсили- 'космическа боклучарка'.
1
1
 
10
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
В космическия отдел "Чистота" ще назначат космически ***...

Спонсорирани публикации