МКС – космическа гара разпределителна?

Русия, ЕС и САЩ обмислят станцията да стане порт за полети до Луната
Обновена: 12 окт 2010 14:20 | 12 окт 2010 13:47,
16
МКС – космическа гара разпределителна?
Уникалният изгрев на Земята над повърхността на Луната. Снимка: НАСА

Космическите агенции на Русия, ЕС и САЩ размениха писма, в които се обсъжда възможността за използването на Международната космическа станция като платформа за бъдещи полети до Луната, съобщава ВВС.

Партньорите по МКС възнамеряват да обсъдят възможността за извършване на полети около Луната, което съживява спомените за експедицията от 1968 г., когато американският „Аполо-8“ обикаля спътника на Земята, а астронавтите правят уникална снимка на изгряването на Земята на лунния хоризонт.

Снимката с изгряването на Земята над лунния хоризонт е направена от екипажа на "Аполо-8" през декември 1968 г. Астронавтите Франк Борман, Джим Ловел и Уилям Андерс са първите хора, напуснали околоземна орбита и влезли в орбитата на Луната на Бъдни вечер.
Космическите агенции искат да превърнат МКС в нещо по-голямо от летяща лаборатория за изучаване на въздействието на безтегловността. Те биха искали да я използват като полигон за изпитания на ракетна техника от ново поколение, която ще послужи на човечеството за полети извън пределите на околоземното пространство, към Марс и астероидите.

Сега се разглежда план за приемане на нова стратегия по превръщането на МКС в космически порт или база, от борда на която ще се отправят космическите кораби на недалечното бъдеще.

Образът на бъдещето


„Необходима ни е смелост, за да започнем нова ера в космическите полети“, казва Симонета ди Пипо, директор на Европейската космическа агенция (ESA).

„Ние мислим за доставка на МКС на различни части от космически кораб и сглобяването му в орбита, а след това – за полет от МКС към Луната“, казва тя пред ВВС.

Става дума за сравнително малък пилотиран апарат, който ще направи няколко оборота около Луната, а след това ще се върне веднага на Земята, без междинно скачване с МКС.

Първият полет около Луната е извършен от Франк Борман, Джим Ловел и Уилям Андерс през 1968 г. В неговия ход те изпитват командния и служебните модули на кораба „Аполо“ и животоподдържащите му системи. Тогава те успяват да обиколят Луната 10 пъти.

Подобно на кораба "Аполо-8", и съвременният кораб трябва да се състои от команден модул и ускорител, който може да го изпрати на траектория около Луната. Предложенията ще се разгледат заедно със съществуващите технически възможности, както и с това какви космически системи могат да бъдат използвани за осъществяване на тези планове.

Все още нещата са ограничени само до обсъждането на идеята и до реализацията й има още много време. И петимата партньори по използването на МКС – САЩ, Русия, ЕС, Япония и Канада – възнамеряват да продължат експлоатацията на станцията до 2020 г.

Извън люлката на човечеството

Експериментите, които може да се извършват с използването на МКС, може да включват изпитания на нови космически роботи за сглобяване на конструкции, надуваеми орбитални модули, например оранжерии, системи за защита от космическа радиация.

В историческо предаване на живо екипажът на "Аполо-8" се редува в четене на пасажи от Стария завет, а командирът Борман завършва с празнично пожелание: Завършваме с лека нощ, късмет, весела Коледа и Бог да благослови всички вас от добрата Земя.

Всички тези технологии може да се използват за създаването на ново поколение ракетна техника.

Ако хората някога решат да се отправят към астероидите или към Марс, ще им трябва кораб, който няма да е възможно да бъде изпратен от Земята. Той ще трябва да бъде сглобен от множество модули в околоземна орбита.

Използването на вече изпитаните методи и технологии на космическо сглобяване може значително да намали разходите по такива проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: космосорбитаМКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
NASA преди 13 години
Обама благослови строежа на частни ракети за НАСА
13
6
 
7
 
! Отговори
Илко преди 13 години
Ще летят хора на луната, поради простата причина, че все още никой не е ходил!
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никакви полети до Луната няма да има повече! Студената война свърши и дойде краят на пилотираните експедиции до другите небесни тела. Вече няма да летят хора до Луната и Марс!
11
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
Ау, ми то много трудно да се досети човек!
10
3
 
7
 
! Отговори
za 3 преди 13 години
Kitai4etata sa mnogoo nazad s materiala..........no sled 30 godini , koi znae, ako uspeat da otkradnat dostaty4no moje i da kacnat
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На пресконференцията от Байконур преди сегашният полет до МКС Скот Кели каза следното:Благодарим на руснацитя, че поеха транспорта до станцията. Както знаете совалките НАСА ги спря по икономически съображения защото иначе няма как да осигурим ресурсите за истински полет, а не само да се мотаем на ниска орбита.Мисля, че това изявление изчерпва темата. :)
8
6
 
6
 
! Отговори
Наско от НАСА преди 13 години
Ние няколко пъти вече бяхме на Луната и тя ни е скучна. Нека и други да кацнат, макар и десетки години след нас. Малко ли подскачахме, малко ли снимахме филми. Но това беше толкова отдавна, че вече загубихме и доказателствата, че сме кацали там.
7
1
 
3
 
! Отговори
NASA преди 13 години
te sovalkite po princip niama da izlitat ve4e vyob6te.. pensionirat gi. Koeto e logi4no, tehnologi4no ostareli sa i ne sa ve4e neobhodimi sled kato ISS e zavyr6ena. Za poddryjkata i rutinnite poleti 6te se izpolzvat ruskite raketi, a NASA ...se sysredoto4va vyrhu misiata do Mars za koiato 6te izpolzvat dvustepenen rakten modul Ariana + Orion. Po princip oba4e ne sa zariazali napylno ISS, prosto predpriemat razli4na strategia v koiato osnovna rolia ima taka nare4enia X-prize. s dve dumi okoloorbitnite poleti 6te se predostaviat na 4astni lica sre6tu dogovori. NASA 6te gi finansira, no niama da vlaga tehnologi4ni i mentalni resursi pove4e v tova.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хелий-3 засега е само научна идея.Няма нито научна разработка, нито наченки даже на някакви технологични първоначални проекти. Да не говорим за опити.Дори да се направи ще отнеме поне десетилетие. Минимум.Дотогава МКС ще е само ръждиви отломки.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
платформата на междунр. косм. станция е вече построена.могат да я ползват срещу няколко стотин хил. евро.справки: хеликоптерните площадки на нашите баровци.
4
1
 
5
 
! Отговори
Lolth преди 13 години
Хелий-3.
3
14
 
4
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Това са пълни глупости. Няма такова нещо, като "депо" или "междинна станция" в космоса. Трябват голями ракети, които да ходят до луната. Не става с 10 малки, които да сглабят една ракета на станцията, и после тя да ходи до луната. Тва са глупости.МКС след 10-20 години ще бъде приватизирана и направена на хотел.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Песимисте, ти да не мислиш, че "х"американците или руснаците са хлъцнали от изненада и са се хванали за главата научавайки изненадващо от някакво си Китайско официално съобщение, че жълтурковците ще ходят на Луната? :)Колкото до това МКС да стане такава база - съмнявам се. Без шатълите многотонни и голямогабаритни товари няма кой да качва.Освен да отидат на парче по парче? Съмнително. Много скъпо и бавно с хилядите въпростелни при монтажа в открития космос.
1
8
 
10
 
! Отговори
Песимист преди 13 години
Цялата работа се свежда единствено до това че КИТАЙ обяви официално програма за полети до Луната и изграждане на база там. Та хАмериканците се стреснаха и са решили да преразгледат отношението си към Луната, щото иначе съвсем скоро Обарама обяви, че видите ли немало смисъл повече да се изследва Луната, абе всъщтност изобщо немало смисъл да се изследва каквото и да било космическо, ама аре от него да мине ще отпусне некой долар, колкото да не е без хич.А иначе и руснаците се събуждат вече...