На МКС получиха уникални данни за гръмотевичните бури

Става дума за възникването на елфи, спрайтове, джетове и други явления
Обновена: 23 ное 2010 17:16 | 23 ное 2010 15:54,
5
На МКС получиха уникални данни за гръмотевичните бури
Снимка: НАСА

Серия геофизически експерименти по програмата „Релаксация“, провеждана на борда на Международната космическа станция, позволи да се получат първите уникални данни за възникването на гръмотевични бури в горните слоеве на атмосферата на Земята, се казва в доклад на специалистите.

„Първо от борда на МКС със спектрозоналната оптична система "Фиалка-МВ0-Космос" с високочувствителна ултравиолетова камера са получени уникални данни за природата на възникване на глобалните гръмотевични явления във връхните слоеве на атмосферта на Земята. Става дума за възникването на елфи, спрайтове, джетове и други явления, получени на МКС в района над екваториална Африка“, се казва в резюмето.

В хода на серията космически експерименти „Релаксация“ е доказана високата ефективност на използването на ултравиолетовия диапазон за мониторинг на глобалните физични явления от естествен и техногенен произход, геофизичната обстановка в атмосферата на Земята и околоземното космическо пространство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
Неутронни? Цялата Вселена? Хм. Нещо да не си се пообъркал? Айде за изригвания на гама лъчи може - те са, може би най-мощните изригвания, но пък цялата Вселена..
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има хора, които обесняват всичко с господ. Има хора, които признават колко малко знаят и колко много има да учат. За мен истинските са вторите.
2
0
 
3
 
! Отговори
georgio преди 13 години
човек вижда толкова, колкото знае :)аз знам за неутронни изригвания, който прекосяват цялата вселена :)
1
0
 
9
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
Гледал съм няколко пъти филма за тия явления как са ги открили. Бяха много интересни - изригвания в космоса десетки километри дълги. Колко малко неща знаем за света около нас.