Към Марианската падина с едноместна лодка

Ричард Брансън показа подводница за рекордни дълбочини
Обновена: 6 апр 2011 14:03 | 6 апр 2011 11:45,
65

Снимка: Virgin Oceanic

 

Милионерът Ричард Брансън представи във вторник миниатюрна подводна лодка за покоряване на рекордни дълбочини, предаде Асошиейтед прес.

Подводницата, предвидена за един човек, може да се потопи на дълбочина 10 км и часове да работи на автономен режим, правейки снимки на подводния свят. Проектът, който носи името Virgin Oceanic, е струвал на Брансън около 17 млн. долара.

За да издържи корпусът на налягането, той е направен от въглеродно влакно и титан, а куполът за наблюдение е от кварцово стъкло, уточнява Франс прес.

Пътешественикът възнамерява да изследва петте най-дълбоки океански падини в света: Марианската падина в Тихия океан, падината Пуерто Рико и Южносандвичевата в Атлантическия, Яванската падина в Индийския и падината Фрам в Северния Ледовит океан. С новата подводница Брансън ще се опита да постави 30 различни рекорда.

Ако изпитанията завършат успешно, първото потапяне ще се състои още тази година. Отначало към дълбините на Марианската падина  няма да се отправи самият Брансън, а неговият приятел Крис Уелш, също пътешественик. След това Брансън планира лично да изследва падината Пуерто Рико.

Първоначално подводницата за изследване на морските дълбини е планирана от друг приятел на Брансън – Стив Фосет, който загина в Сиера Невада през септември 2007 г.

"Ще се потопим в чест на Фосет и в негова памет. Искаме да завършим това, което започна моят приятел", каза Брансън пред журналисти.

Един от проектите на Брансън е организиране на полети до Космоса, за които вече има разработен специален космически кораб. Предполага се, че подводницата също ще може да се използва за екскурзии до дъното на морето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Ричард Брансън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
58
 
! Отговори
Менсън преди 13 години
Брансън заслужава уважение,че си дава парите за развитие на технологиите,като това го прави и за собствено удоволствие,естествено. По други познати места си дават парите за певачки и триметрови огради.
44
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя човек е велик!
43
19
 
12
 
! Отговори
Боб преди 13 години
Това Марианската падина някаде по Искара ли е? Около Червен Бряг?
42
1
 
60
 
! Отговори
ЕВАЛА .!. преди 13 години
Тоя ми е идол от доста време . ако всички богати хора правеха като него може би света щеше да е друг ,ама не богатите само лямтят за пари за себе си и семейството и не ги интересува нищо друго....
41
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брансън поне си дава за наука, освен че си прави и кефа де:)
40
7
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 13 години
Е, на 5 метра на 100 метра...много точно е написано в статията, че намерението му на този е да се покоряват рекордни дълбочини. За да покориш трябва да стигнеш края..както се покорява най-високият връх Еверест. Това не е покоряване на дълбочини неговото, това си е авантюра. Когато стигне лодката му 11 километра и 22 метра тогава може да говорим за покоряване.
39
1
 
22
 
! Отговори
Nasty преди 13 години
Браво на човека.Супер яката подводница.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
32 никой не говори за изследване на дъното, а за изследвания в падината. На колко метра ще изследват си е тяхна работа. Може да я изследват и на 5 метра дълбочина.
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси дълбочините. Като знам че една съвременна подводница може да слезе най-много до 2 километра...какво остава за тези дълбочини. Кога ще се изобрети подводница да слезе на 10 км? Ние собствения си свят не можем да покорим, тръгнали сме за Марс да мислим.
36
3
 
4
 
! Отговори
do 34 преди 13 години
Ti osven za politika drugo mislish li ve bolen psihar?
35
3
 
1
 
! Отговори
метър преди 13 години
31-ри мама си е нормално, но ти си болна тиква решила, че е безсмъртна. А можеш и сам да си бараш нещото, ако го намериш!?! Разбрах че имаш извратени наколнности, но моля лекувай се. Не е добре за зравето.
34
5
 
8
 
! Отговори
от БЪЛГАРИЯ преди 13 години
Здравейте.Ние.българите имаме 220 тикви за изхвърляне на дъното на тази падина.И към тях може да Ви дадем още толкова вече мухлясали и *** тикви.Мисля,че ги назоваваме с общото име ДЕПУТАТИ .
33
2
 
6
 
! Отговори
do 31 преди 13 години
Alooou koi vi e pusnal internet na selo ve
32
2
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 13 години
Аз съм прочел, ти май не разбираш че самото дъно не е изследвано още на Марианската падина, само е установена дълбочината.
31
14
 
1
 
! Отговори
до педалметъра преди 13 години
Да ме бараш ли искаш бе впедерасляк ше ти *** гръцмуля *** обратна !!!!
30
0
 
17
 
! Отговори
Marian преди 13 години
На 6 км под морското равнище е измерено налягане от 600 кг/кв.см., а температурата е близка до нулата. Непроницаем мрак. Въпреки това има живот.
29
0
 
22
 
! Отговори
Astarot преди 13 години
Никой не е казал, че ще ударят дъното на падината. 10 километра дълбочина е достатъчно революционно слизане и със сигурност снимките ще са интересни. Такива подводни изследвания неведнъж са разкривали неща, които не сме и подозирали за дълбоководните зони в океаните ни.Най-интересното изследване, което съм гледал, беше открило цял животински свят в дълбините около Галапагоските острови, където съществата се хранят със соли от подводни вулкани, без да имат достъп до кислород.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
23 прочети малко какви видове дълбочинни изследвания се правят. Може и да се светнеш.
27
4
 
8
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Когато дълго се вгледаш в бездната,тя също започва да се вглежда в теб,и накрая те поглъща.Хора,този да не слиза там. Марианската падина е зловеща.Там има нещо.
26
0
 
11
 
! Отговори
Marian преди 13 години
Най-точните данни за дълбочината на Марианската падина до този момент - 10 911 м. се считат тези на японската сонда Kaiko, на 24.03.1995 г. Марианската падина има дължина 2000 км. Намира се на границата, на която се засичат Тихоокеанската и Филипинската тектонски плочи. На някои карти и при по-ранни излседвания е посочена дълбочина 11022 м. 11 км е верният отговор.