50 години от полета на първия американец в космоса

Алън Шепърд излита три седмици след съветския космонавт Юрий Гагарин
Обновена: 5 май 2011 14:12 | 5 май 2011 14:11,
21
50 години от полета на първия американец в космоса
Алън Шепърд. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Малко повече от три седмици след историческия полет на съветския космонавт Юрий Гагарин в космоса, Алън Шепърд последва примера му и стана първият американец, полетял в космоса, съобщи Франс прес.

Преди 50 години - на 5 май 1961 г., Шепърд бе изведен в космоса на борда на космическия кораб-капсула "Меркурий 3" ("Фрийдъм 7") с ракетата носител "Редстоун" от Кейп Канаверал във Флорида.

Неговият суборбитален полет на максимална височина 187 км над Атлантическия океан продължи едва 15 минути, но имаше съдбоносно значение за космическата програма на САЩ, смятат историци. Изстрелването на "Меркурий 3" ("Фрийдъм 7") първоначално бе планирано за март 1961 г., но бе отложено поради технически проблеми.

"Интересно е да се запитаме каква щеше да е насоката на американската космическа програма, ако Шепърд бе излетял в космоса преди Гагарин, защото полетът на съветския космонавт е убедил президента Джон Кенеди да участва в надпреварата за усвояването на космоса, заяви историкът Джордж Логсдън от университета Джордж Вашингтон.

Освен това президентът Кенеди се е опасявал от негативни последствия в случай, че полетът, предаван директно по телевизията по-малко от три седмици след фиаското при десанта в Свинския залив в Куба, се окаже
неуспешен. Затова американският президент се поколебал, преди да даде зелена светлина за полета на 5 май."

Полетът на Шепърд е извършен няколко дни преди Кенеди да стартира програмата "Аполо", която целеше американец да стъпи на Луната.

Според Логсдън успехът на мисията на Шепърд бил нужен, за да се лансира програмата "Аполо". Евентуален провал на мисията би разубедил президента Кенеди да даде зелена светлина за тази програма или би го накарал да отложи началото й.

Полетът на Шепърд несъмненно е исторически, макар да не е свързан с големи чествания, отбеляза историкът от НАСА Стивън Гарбър.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
До Absurde Проблема е това го казват 40г. по-късно. !
19
4
 
4
 
! Отговори
Absurde преди 12 години
Нормално да е празна, тя е проектирана пилота да катапултира от нея..
18
6
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Няма независим наблюдат на полета на Гагарин, а като капак в края на ХХ век, участници в посрещане на капсулата са признали, че когато са я намерили тя е била празна. Такива работи. Има ли въпроси ?
17
4
 
2
 
! Отговори
Matushka Rusiya преди 12 години
Moje da ne pravim jubavi obuvki i drehi, no vav voennotehnicheskata oblast pochti nyamame konkurenti. A vie i rachni kolichki ne mojete da napravite kato horata.
16
5
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Специално за теб!List by the International Monetary Fund (2010)Rank CountryGDP (PPP) $Million World 74,264,873 European Union 15,170,4191 United States 14,657,8002 People's Republic of China 10,085,7083 Japan 4,309,4324 India 4,060,3925 Germany 2,940,4346 Russia 2,222,957
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А междувременно, отново отложиха полета на купчината скрап, ха ха ха...
14
9
 
10
 
! Отговори
до Уточнител преди 12 години
остави недей се занимава...тия *** русофили са толкова *** че квито и факти да им вадиш те си знаят тяхното...не разбраха че техния велик СССР се разпадна вече...икономически колапс...икономиката им не издържа на надпреварата със САЩ...и на края при войната в Афганистан съвсем се срина...за лапетата ще уточня не говоря за сега в Афганистан...а за 80те...когато великия СССР беше разпилян от едни муджахидини...това срина съвсем и без това разпадащия се СССР ...
13
2
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
не е така мой човек...конспирацията за лъжливото кацане на луната не са виновни нито руснаците нито комунистите...тая конспирация тръгва от някой "умници" от САЩ които се опитват да привлекат вниманието на бунаците...знаеш някой хора обичат конспирациите...а колкото до СССР те признават каценто дори съобщават че са уловили радиовръзката между луната и земята по време на кацанията...и поискват част от донесаните камани за да ги изследват...но тия неща никой не ги споменава в тия филмчета :)
12
5
 
8
 
! Отговори
Уточнител преди 12 години
БВП на Русия за 2009 е колкото 1.7 пъти (едно точка седем)БВП на ХОЛАНДИЯ.Военният й бюджет пък е 4.5% от американския.Инфраструктурата й, както и общото ниво на индустрията е на нивото на 80-те.Както каза Путин преди една седмица(цитира го само порталът Дневник)-30% от руските болници нямат топла вода, съответно 8% нямат канализация, а 9% нямат водопровод.20 млн. алкохолици в последен стадий.Сибир се обезлюдява със скорост 1 млн. човека на година.И т.н. и т.н.
11
3
 
15
 
! Отговори
Оня преди 12 години
Освен че прави кратък суборбитален полет, важното е, че го прави като истински американец - с опикан скафандър! Що се отнася до парашута на Гагарин, това са технически подробности. Важното е, че излиза в космоса, дори прави обиколка на земята и се връща жив и здрав. За всички хора той ще си остане първи.
10
8
 
7
 
! Отговори
Уточнител преди 12 години
В 1962 Кенеди зяви:"обявявам война на Съветската тенджера"СССР се включи в космическата надпревара25% от заетите бяха в косм. промишленост, а над 55% - във военната. В целия СССР имаше 10 типоразмера стъкл. чаши, а пшеница се внасяше от САЩ и Канада. СССР се бори докрай за лунна победа, но Ракетата експлодира и погреба маршал Неделеин и надеждите.После Рейгън духна("Зв. войни")и СССР изчезна Справка: и досега основен рак. двигател на рус. косм. програма е РД102 - 4 двиг Фау2 на 1 платфрма
9
11
 
14
 
! Отговори
Тежката гемия преди 12 години
Абсолютен факт е, че ако не беше Вернер фон Браун хамериканосите щяха жално да гледат от краварниците.
8
5
 
10
 
! Отговори
Това е... преди 12 години
...прави жалък 15-минутен суборбитален полет!...Не си прав, колега. По това време всички са били пионери в разработките. САЩ са го правили открито, малко найвно и са разработвали нова ракета, а СССР са действали тайно и са взели доказала се военна ракета. След няколко фала при изтрелване щатите се усещат и решават да използват военна ракета. Е това е.
7
10
 
9
 
! Отговори
говоря за ЛЪЖАТА преди 12 години
кой каквото може, това вижда.не се постига нищо,когато ЛЪЖАТА е твоя основен инструмент.хора без морал. затова допуснаха да се разпадне СССР като пясъчен колос.затова като не можаха да направят ракета за кацане на луната, програмираха мозъците на всички комунисти,че америка не била кацнала на луната и този сайт е пълен с това твърдение и сега,макар че не сме руснаци.лъжат слабите и уязвимите, лъжат от страх пред реалността. когато искаш да си пръв това не става с ЛЪЖИ, защото един ден ти лъсва .
6
10
 
16
 
! Отговори
до фен преди 12 години
Само дето Гагарин е изстрелян в орбита около Земята и обикаля около 100-тина минути!А Алън Шепърд, прави жалък 15-минутен суборбитален полет!
5
14
 
8
 
! Отговори
фен преди 12 години
полета на глен бе обявен в медиите година по-рано и беше като шоу за американците.ТОВА позволи на русия да избърза/много секретно.../и да ги изпревари.няма лошо,такава е играта. НО. едва сега,след 50 години ЛЪЖА/руснаците без това май не могат да дишат/,се ПРИЗНА от русия,че ГАГАРИН е скочил с парашут при приземяването си, заради което НЕ БИХА РЕГИСТРИРАЛИ ТОЗИ ПОЛЕТ КАТО РЕДОВЕН. за да се зачете полета е нужно да се кацне с хардуера,с капсулата на космонавта,което ГАГАРИН НЕ ПРАВИ, А ЛЪЖЕ СВЕТА
4
14
 
13
 
! Отговори
аз преди 12 години
Аз ги помня.
3
15
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
ВТОРИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ ПОМНИ!
2
17
 
7
 
! Отговори
ръП преди 12 години
Опа! Преместих го в другия крачол. След 50 години ще честваме поледния американски астронавт летял из село летял след здрав запой с люта ракия.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вечна слава на Гагарин и Глен ! Пионерите на космическите полети !

Спонсорирани публикации