Млада звезда бълва вода

Водата за секунда е стотици милиони пъти повече, отколкото има в Амазонка
Обновена: 22 юни 2011 08:21 | 22 юни 2011 08:18,
42
Млада звезда бълва вода
Изображение: NASA/Caltech

Млада звезда, която се намира на 750 светлинни години от Земята, бълва вода. Необикновеното явление е запечатано от телескопа  Herschel.

До откритието се стигнало, след като холандски астрономи анализирали инфрачервено излъчване от облак, обгръщаш подобен на Слънцето космически обект. Те установили, че зад прахта са скрити атоми на кислород и водород, елементите, които се съдържат в молекулите на водата.

Молекулите се движат около звездата и след това се изхвърлят от полюсите й със скорост от 200 хил. км/ч.
Изучавайки внимателно движението на елементите, учените стигнали до извода, че водата се образува на повърхността на младата звезда, където температурата е няколко хиляди градуса по Целзий. Капките се изстрелват от повърхността заедно с фонтани от газ, които са нагрети до 100 хил. градуса по Целзий, и така водата става газообразна.

На разстояние от 5 хил. астрономически единици горещите газове достигат по-хладен материал, който обгръща звездата и образува ударен фронт. Тук газовете бързо се охлаждат и кондензират, и водата отново се връща в течно състояние.

Астрономите отбелязват, че по този начин звездата, наречена L1448-MM, преобразува водата не само много бързо, но и в невероятни количества. Само за една секунда от повърхността й излитат стотици милиони пъти повече вода, отколкото има в Амазонка.

„Едва сега разбираме, че в началото всички звезди, подобни на Слънцето, са преминали през високоенергийна фаза, през която са изхвърляли материал с висока скорост. Част от този материал е била водата“, споделя ръководителят на научния екип.

С този изхвърлян материал се насища междузвездното пространство. Той може да способства и за образуването на нови звезди.

Учените предполагат, че и други протозвезди преживяват своя кратък период на изхвърляне на вода. Истинското значение на тези „оросители“ на Галактиката може да бъде установено, когато стане ясно колко често се случват.

Проучването ще бъде публикувано в сп. Astronomy & Astrophysics.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: L1448-MM
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баф мама му
18
0
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Айде на туризъм-с пешкир и сапунчеее!
17
1
 
13
 
! Отговори
селянче преди 12 години
Требе да си взема една таква звезда за райграса. Ще иконимисам от ток и нема да плащам на ония изедници от ВиК-то, да го ***.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май само 9-ти е чел термодинамика. И тези ,дето са му сложили минусите ,да вземат да прочетат малко за обща култура,че да не се излагат.Като 8-ми например.
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВЕЦ ВЕЦ ВЕЦ ВЕЦ ВЕЦ ВЕЦ ВЕЦ ПОСТРОЕТЕ
14
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие искате да обясните необяснимото.Нормалната ви реакция като гледате тази снимка трябва да е мълчание,страхопочитание и благодарност.Благодарност,че някъде във този космически хаос съществува една малка планета на която незнайно как сме се появили ние-неблагодарните същества наречени хора.И вместо да живеем природосъобразно,ние упорито *** клона на който седим.Жалко,че този рай наречен Земя ще престане да съществува по вина на неблагодарните и алчни човеци.Все-още това може да се предотврати
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбирач, като умен чети какво са писали...има ТЕЧНА вода около повърхността на звезда...не някакви си облаци водород и кислород, за които знаем, че има и то огромни...
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ква надморска височина около звезда ? И те си твърдят че става газообразна...
11
2
 
20
 
! Отговори
разбирач преди 12 години
6, вие сте си достатъчно ***...Като се изпарява едно нещо то не изчезва. Астрономите казват, че около звездата има облак от Н2 и О2. Защо не изгаряли кислорода и водорода...Знаете ли какво е горене изобщо?
10
3
 
15
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
"и защо кислорода и водорода не изгарят преди това...къде отива тази вода и т.н. "Може би, защото когато кислорода и водорода "изгорят" се получава вода?!Много *** парчета има тука!
9
2
 
35
 
! Отговори
До 6 blackradio преди 12 години
Нали се сещаш, че на Земята точката на кипене на водата има различна температура в зависимост от надморската височина. Ти от къде знаеш какви са условията на тази звезда, та смееш да твърдиш, че водата там става газообразна при 100 000 градуса???Звезди от типа на слънцето имат огромна гравитация и в такива условия водните молекули доста по-трудно се отделят от общата течна маса за да се преврънат в пара. Мисли с главата си!
8
20
 
13
 
! Отговори
Неделя преди 12 години
Абе, големите умници дето знаят физика.Къде ще се изпари водата в космоса като няма атмосфера там бе?!А не знаете ли, че във въздуха дето го дишате също има вода?Аман от експерти!
7
5
 
6
 
! Отговори
родна реч преди 12 години
бълва, в смисъл на повръща?
6
18
 
17
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Интересна работа. Има тотално немислещи хора. Постави капка вода на слънце и ще се изпари за кратко време. Това са 30-40 градуса. Тук става въпрос за хиляди градуси и не се сещаш, че няма как да съществува такова животно като водата,когато в същите условия се изпарява всеки друг материал. На туй отгоре при 100 000 градуса почвала да става газообразна...Абе да нямате за цел да ни правите още по-*** отколкото сме
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Капките се изстрелват от повърхността заедно с фонтани от газ, които са нагрети до 100 хил. градуса по Целзий, и така водата става газообразна.-газообразна при тази температура?!абе вия луди ли сте или нас правите на луди като пишете нещо гледайте да е що годе достоверно-даите приемливо обяснение как и кога се образува водата-точно в кой етап се свързват атомите и защо кислорода и водорода не изгарят преди това...къде отива тази вода и т.н.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Готов съм срещу съответен хонорар да прокарам един тръбопровод и да реша водните проблеми на Земята.Наполеон
3
6
 
19
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Не знаех, че при няколко хиляди градуса температура кислорода не гори или водата не се изпарява *** щом казвате, че си обикаля на молекули около ядрена пещ, требе да ви са верва...Или нещо не сте чели една статия, а сте превеждали друга, или нещо и в Холандия назначават на работа ***, или аз трябва да се връщам в първи клас
2
16
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Айде бе, над 1000 градуса водата се разлага на водород и кислород, пък да не говорим, че на 100.000 градуса ставала на пара ! Затова в дъждовно или влажно време бензиновите двигатели работят по-добре, щото влагата в цилиндрите, където е над 1000 градуса, се разлага на Н2 и О2 , а това е идеалното екологично гориво, стига да може да се използва.
1
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плаче, като всяко бебе :)