26 691 корейци съдят Apple заради проследяването

Преживелите "емоционални вреди" искат по $1000 обезщетение
17 авг 2011 22:33,
39
 26 691 корейци съдят Apple заради проследяването
Снимка: Reuters

Избухналият през пролетта скандал заради това, че устройствата на Apple следят местонахождението на собствениците си, прерасна в съдебен иск от над 26 000 корейци, пише германският ежедневник Süddeutsche Zeitung.

Още когато скандалът набираше сила Apple обясни, че софтуерът събира данни за Wi-Fi точките за достъп и клетъчните кули на мобилните оператори, за да може телефонът по-бързо да определя точното си местонахождение в случай на нужда. Това обаче не успокои клиентите и през май корпорацията загуби съдебно дело, водено в Южна Корея.

Apple бе принуден да изплати на юриста Ким Хюнг-Сук обезщетение в размер на 1 млн. вона (около 946 долара), като ищецът протестирал именно за това, че iPhone събира информация за движението му, без негово разрешение.

Тогава Apple се пазеше от публичност на процеса, защото се опасяваше от лавина от аналогични жалби в целия свят. Корейската адвокатска кантора Mirae Law обаче пусна специален сайт, в който призова всички потърпевши да се включат в подаване на колективен иск срещу корпорацията на Стив Джобс.

Сега се оказва, че 26 691 корейци са се отзовали на поканата и обвиняват Apple в нарушаване на опазването на личните им данни. Те искат да получат обезщетение за „преживените емоционални вреди“, твърди кантората.

Искът е подаден в същия градски съд, който вече се произнесе срещу компанията, а размерът на обезщетението също не е променен – по 1 млн. вона за всеки потърпевш. Ако съдът отсъди същото обезщетение, ще се получи сумата от почти 28 млрд. вона, или над 18 млн. евро. 

В началото на месеца пък стана ясно, че южнокорейската телекомуникационна агенция KCC е глобила Apple с 3 млн. вона, защото концернът е записвал местоположението на потребителите си. Глобата отговаря на около 1982 евро.

Според Ройтерс тя е можело да бъде и по-висока: до 10 млн. вона (6607 евро). Освен това KCC може да изиска и до 3% от печалбата, която местният клон на Apple инкасира с проследяването на движението на потребителите си.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
zetxx преди 12 години
... drugi telefoni ot su6tiq rang.za privurjenicite na apple: i tui kato ne se razli4awa e izklu4itelno zatworen kato telefon :).ednoto ima niska cena,otworenostdrugoto ima:wisoka cena i imetowa e, poznaite koi 6e izdeqni :), tuk goworime za pragmati4nost..
36
0
 
1
 
! Отговори
zetxx преди 12 години
w dne6no wreme smartphones koito sa nad 500 kinti sa s dowonli funkcii i ne se razli4awat mnogo edin ot drug, bateriite karat ednakwo, e zna4i idwa swobodata na dwijenie w samiq telefon, w kraina smetka goworim za umen takuw... e mersi ama htc 6e pusnat usluga za 5 dolara da si otklu4wa6 telefona zawinagi :), qbulkata e xtra oba4e towa da mi kazwa nqkoi kw omoga da prawq s komputera si w ku6ti .. aide nema nujda a ...za protiwnicite na iphone: realno iphone ne se razli4awa kato hardware ot ...
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като разберат къде си, ще те изпортят на жена ти.
34
0
 
5
 
! Отговори
Станев преди 12 години
така са американците.... тропнал пръдльо по масата и казъл "с мен ще сте велики!!!".... е!! на Ви го
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСЕКИ ДЖИЕСЕМ МОДУЛ НА 5 МИНУТИ ЧЕКВА МРЕЖАТА И ТАКА СЕ МАПВА-ВСЕКИ Е ПРОСЛЕДЯВАН
32
16
 
9
 
! Отговори
Несъгласен преди 12 години
Тия са луди, а защо съда им се връзва незнам. Много им пука на Apple къде е ходил някакъв си дрислив кореец, таиванец, българин или, който там и да е. Като не им харесва да не си купуват тези телефони и толкова. А за тези по-доло дето могли да си купят същото качество от други марки, но на двойно по-низки цени, да вземат първо да сравнят малко устройствата и после да се ският, защото няма да им се говори.
31
1
 
9
 
! Отговори
Apple преди 12 години
в Русия съм,в Русия съм!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"преживените емоционални вреди" :))))))))))))))))))))))
29
7
 
10
 
! Отговори
LoadBoy преди 12 години
тва Аpple-а е супер глупост. можеш да си купиш кажи-речи всичките им продукти от други марки на половин цена ама нали не са "fashion"...
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
;))) жълтурите видеха жълтица и веднага са наведоха :)
27
17
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
е, голям праз телефона събирал информация. ако телефона беше човек разбирам, ама това е само телефон, какво ще ми направи? ще кажете да ама може човек да се възпозлва. е то може и да ти сипят отрова в солницата на ресторанта, ама какво да не ходим на ресторант? параноиците са досадна ***, заради тях живота се усложнява до безумие, твърде много внимание им се обръща
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Епъл е тотално не честен играч на пазара, успяха умишлено да забавят появата на конкурент в Австралия същото виждаме и в Европа и то чрез фълшиви снимки, по дело в което епъл се жалват, че самнсунга приличал на тяхното което е жалко и смешно и недостойно дори за болен от рак. Когато владееш пазара, чрез нечестни игри няма как да го владешш с технология или цена
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се 23 има и разни дънери които нямат против да ги следят и записват и дори са готови да си платят двойно за да се случва. Живей с мисълта, че си дал двойно пари за нещо което е марково
24
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога не бих си купил *** на ябълката, скъп, с ниски параметри. Гледаш ли какви задкулисни игри има. Епъл съди самсунг за това, че технич таб приличал на този на ябълката съдят се за патенти и какви ли не простотии. С подобни нечестни игри на пазара при които не можеш да застанеш в една конкурентна среда защото другите са по добри и по евтини от теб няма как да ме спечелят като клиент. Епъл доказаха, че само балъците са повече от китайците.
23
0
 
12
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Те и телефоните показват къде сте - потърсете следене телефонв търсачката на вибокс и ще видите един клип на бтв репортерите - 15,54 мин е.
22
11
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
И би ли се изказал защо за нищо не става айфона? Лисицата не могла да стигне гроздето и казала, че било кисело.... Съжалявам, но не само продажбите и пазарният дял, но и фактът че всички производители в бранша гледат и треперят какво ще изкарат ейпъл сам по себе си говори дали продуктите им стават. Повече от доволен съм от айфона и не съм го взел за гъзария, а за работа. Който ме познава знае че имам изключително облъскана и грозна калъфка, защото го ползвам и изтървам постоянно. *** си знай!
21
3
 
7
 
! Отговори
f преди 12 години
Долу епъл.
20
1
 
11
 
! Отговори
Фанети Мазакура преди 12 години
Още нещо към Попов Капацитета - всяка една WiFi точка има IP адрес, в случай, че не знаеш. Принципът на действие на клетките на мобилните оператори е почти същият като този на GPS. Само дето при GPS клетките са в орбита, а мобифонските са по блоковете. Когато говориш по телефонът си сигналът се разпределя между поне 3 клетки, не само една. GPS-данните се получават от минимум 3 спътника, които локализират точното ти местонахождение. Абсолютно същото може да се направи и с мобилните клетки.
19
0
 
15
 
! Отговори
darcas преди 12 години
в САЩ всички мобилни телефони след 11/9 са с джи пи ес, вие тука за шикалки говорите. Оруел, Оруел, къде си да си видиш книгата наживо?
18
0
 
13
 
! Отговори
Фанети Мазакура преди 12 години
Попов, а ти наясно ли си с ежедневното събиране на информация как се използва телефонът, какво се използва в него, колко пъти се говори по него и по колко време, като тази информация се събира на един мъничък файлец и се ъплоудва от всеки един iPhone на тая Земя в сървърите на Apple за да може последните да изучават ползващите тоя телефон и да им предлагат възможно най-доброто, поне според техните думи. Това как го наричаш ти?

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe