Няма кой да изпрати ExoMars на Червената планета

ESA не може да открие ракета-носител за апарата
Обновена: 3 окт 2011 10:20 | 3 окт 2011 10:20,
17
Няма кой да изпрати ExoMars на Червената планета
ExoMars. Изображение: ESA

Проектът на марсохода ExoMars е под заплаха от срив – Европейската космическа агенция не може да намери ракета-носител, за да изпрати апарата в Космоса, съобщава UniverseToday.

Според изданието представители на NASA и ESA ще проведат днес среща, на която ще решават какво да правят с проекта. Главната трудност е, че на фона на собствения си орязан бюджет NASA не може да предостави Atlas V за планирания през 2018 г. старт.

Сега, освен варианта със закриването на мисията, двете агенции ще разглеждат и възможността да се използва руската ракета "Протон". През 2009 г., в една от предишните версии на проекта, тази ракета беше разглеждана като резервен вариант за американския Atlas.

ExoMars е предназначен за търсене на следи от живот на Червената планета (както отдавна измрял, така и съществуващ в настоящия момент). Това предполага изучаването на състава на повърхността на Марс, а също проясняване на възможните опасности, с които може да се сблъска пилотирана мисия. Стойността на проекта е 1,36 млрд. долара.

ExoMars не е единствената мисия, която се сблъсква с трудности. Проектът на телескопа James Webb на NASA, който трябва да наследи Hubble, също се оказа на границата на закриването заради преразход на средства. Заедно с това съществува вероятност апаратът да бъде пуснат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
алхимика преди 12 години
И слава богу! Защо да се харчат излишно пари,пък дори да са западноевропейски? Нищо повече няма да научим за Марс. Вече всичко се знае за тая планета. Там няма нищо. От нови изследвания просто няма смисъл! Най-добре да не пускат марсохода.
16
3
 
0
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
до 15 Бюджета ме е орязан както ти си мислиш .. няма такова нещо .. просто страшнп много пари са пренасочени към часните компании които разработват клосмическите кораби за полети кътм ISS и Орион на ЛМ това иначе направи си справка и ще видиш че е така..
15
5
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
това вече е прекалено...имам впредвид Американската тъпотия...не съм някакъв отчаян русофил даже напротив но...защо подяволите орязват толкова бюджета на НАСА че чак не могат да изтрелят една ракета Atlas...бюджета на НАСА беше около 20 млрд$ което за размерите на Американската икономика е нищожно...за какво го съкращават ще спестят 5 млрд$...да съкратят малко военния бюджет който е около 700 млрд$...дано им влезне малко акъл в главите...че изследването на космоса е мн важно за човечеството...
14
4
 
11
 
! Отговори
ЦНС преди 12 години
К'вото и да си говорим - *** на Сатурн!
13
1
 
7
 
! Отговори
Ахмед преди 12 години
Да вървят да се пазарят с нашия Доган
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече има ракета носител - марсохода ще бъде издигнат на крилете на инфлацията.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А още по резервен вариант, за без пари, сигурно е с китайска ракета...
10
13
 
26
 
! Отговори
Режисьор преди 12 години
В Холивуд човек до луната пратиха преди 40 години, сега един сателит ли ще им се опре .
9
0
 
16
 
! Отговори
jj преди 12 години
С "Криза, брат!" днес може да се оправдаеш почти за всичко!!!
8
0
 
27
 
! Отговори
Плаче ми се! преди 12 години
Ммдааа, а бюжета на педнтагона официално е около 700 милиарда, неофициално над 1 трилион, а на НАСА беше 18 милиарда ама още и го орязаха. Или както каза завоалирано черн.илката президент те вече (НАСА) били изучили всичко и нямало нужда да се дават пари за глупости!Абе да са живи и здрави китайците и руснаците, щото май само на тях вече ще разчитаме за космически изследвания.Старите USA космонавти вдигат бунт по темата!п.п.Угоени самодоволни и самовлюбени прасета водят "науката" ни!
7
0
 
44
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
А бе как пък един път като тръгнаха на война не казаха "не ни стигат парите за М16-ки и гранати". Нееее, най - важно е да се избиват хората, а пък науката, образованието, медицината, световния глад... това са някакви странични и маловажни неща!
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нямат ли ,нямат тези *** ,но иначе изстрелването на военни сателити продължава нон стоп...
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви имам проблема... :-)
4
1
 
36
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Пари за воини обаче се намират....
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да го изтеглят в космоса с летяща чиния. Кво се прават на ударени? Отдавна имат технологията, ама само гледат да цоцат още пари от хората...
2
3
 
17
 
! Отговори
Алф преди 12 години
Давам ракета носител под наем за полети до Марс на малки товари.Цена - по договаряне.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да идат до Перник, там още Гоуф 2-ки, ама са мноо скъпи.

Спонсорирани публикации