Adidas залага на бутонка с чип – скоростомер

Световният спортен гигант се обръща към новите технологии
Обновена: 28 ное 2011 22:11 | 28 ное 2011 21:21, Красимир Ангелов
13
Adidas залага на бутонка с чип – скоростомер
Снимки: Adidas

Adidas произвеждат бутонки от 20-те години на миналия век, диктувайки през голяма част от времето правилата в спорта.

Вечният конкурент Nike, който започна да печели позиции във футболния бизнес в средата на 90-те години на миналия век, се опитва да превъзхожда германската компания, представяйки се като най-голямата и известна марка и спонсорирайки известни отбори, като Барселона и популярни спортисти като Кристиано Роналдо, пише BusinessWeek.

Сега обаче Adidas започва нова игра, за да се задържи на челна позиция. Основният участник в нея е обувка, която използва вграден чип, за да получава и предава информация, която играчите могат да използват, за да подобрят играта си.

"Можем да ви покажем какво сте направили, да ви даден параметрите на играта и да ви помогнем да я сравните с предишните си резултати, с тези на вашите приятели, конкуренти и световноизвестните звезди", твърди Раян Мичел, директор в отдела за въвеждане на нови продукти на Adidas.

Обувката, носена от двукратния световен футболист на FIFA Лионел Меси на премиерен мач през септември, започна да се продава в Латинска Америка, Европа и Азия на 15-и ноември и ще бъде по щандовете на щатските магазини от 1-и декември.

Тя е създадена, за да поддържа пазарния дял на компанията, който от Adidas оценяват на една трета от пазара, или иначе каза но – на 5 млрд. евро (6.8 млрд. долара) на година.

"Adidas има наследство във футбола, което Nike няма, и иновациите му трябва да му донесат още развитие“, твърди Джорг Фрей, анализатор от M.M. Warburg в Хамбург.

Друг известен анализатор, Марк Джозефсън, преценява, че продажбите на Adidas може да нараснат до 15% следващата година и да достигнат 1,6 млрд. евро.

"Определено вярваме, че ще подобрим лидерските си позиции през 2012 г.“, заявява главният изпълнителен директор Хърбърт Хейнер.  От своя страна говорителката на Nike твърди, че тяхната технологична иновация с живачни изпарения на бутонката, носена от Роналдо, ще доведе до „велики резултати“.

Новата обувка на Adidas е версия на Adizero f50, пусната на пазара през 2010 година като най-леката бутонка с тегло 165 грама за размер 8,5. Под петата си тя разполага с 8-грамов чип, предаващ данни за максималната скорост и изминатото разстояние на компютър или мобилно устройство. В продукта се използва версия на системата miCoach, която от Adidas пуснаха през 2006 г. с цел да се наблюдават действията на бегачите.

Но да се измерят и определят движенията във футбола не е толкова лесно, защото спортистите се движат в повече от една посока. Новият чип, познат като скоростна клетка, "може да измери скоростта и разстоянието на движения от 0 до 360 градуса“, твърди Мичел.

Чифт обувки с включен скоростен чип и софтуер за анализиране на данните на смартфон или компютър, ще се продава за 245 евро (338 долара).

"Продуктът ще бъде малко скъп за младите хора“, заявява Томас Ефлер, анализатор от Франкфурт. „Родителите обаче са склонни да дават повече пари за дрехи и обувки, отколкото за скъпи електронни устройства, така че очакваме по-малка чувствителност към цената. Днешните деца обръщат внимание и са наясно с марките и родителите често плащат за това“.

Вижте подробности за новата технология в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Баце, на шафрантиите могат да сложат и километраж на устните им за отчитане общата дължина на просмуканите кочани в син сити...
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея ме хвърлиха в потрес и безмълвие и от Адидас, и от Найк. Първо ми се струват адски нагли с това за родителите, децата и марките. Значи излиза, че от Адидас са иззели функцията по възпитаването на едни малки деспоти, които само искат и малтретират родителите си. Онея циганоиди от Найк пък, за тях не знам какво да кажа с "бутонката с живачни пари". Сигурно в пъкъла тичат с такива, а другия отбор - с бутонки със серни изпарения. Тея тарикати се *** в желанието си за пазарен дял.
11
2
 
1
 
! Отговори
wtf преди 12 години
Не че нещо, но : "Обувката, носена от двукратния световен футболист на FIFA Лионел Меси ..."Аз се сетих точно за какво става въпрос, но дали всички разбират смисъла на горепосочения цитат?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес чип в маратонките утре в главата.
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да направят и презервативи Адидас...Да измерят колко чалга шафрантии ще смучат кочана на Янис Зику в Син Сити!
8
5
 
5
 
! Отговори
seth преди 12 години
Само *** Кънт и тва е !!!
7
7
 
9
 
! Отговори
аналИзатор преди 12 години
Кратко, точно и ясно - К***за Лефски!
6
3
 
7
 
! Отговори
Абе късно вече преди 12 години
В България има вече Бойкомер !!!!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво е това???
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбрах тази технология с какво те прави по добър спортист?Но пък най вероятно ще повиши продажбите всяко разглежено детенце ще иска бутонки с чип дето измерва колко време в каква посока тичал..Вместо да направят обувка която в зависимост от натоварването и начина на използване да се втвърдява или омеква, да подкрепя глезена или да го прави по свободен монтират устройства за следене в подметката.Глупости.
3
21
 
33
 
! Отговори
преди 12 години
Бялата балерина Педералдо ще получи от МЕСИята шут отзад с бутонка с чип!!!
2
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Меси в никакъв случай не е слаб, но Роналдо е далеч по-зрелищен на терена, а и играта му не зависи от това с кого играе.
1
42
 
16
 
! Отговори
ОПААА преди 12 години
Меси е много слаб,само бутонките ще му останат ! Роналдо ! ХАЛА МАДРИД !!!

Спонсорирани публикации