Вятър отложи подвига на „Безстрашния“ Феликс

Ако времето позволи, опитът ще бъде проведен в сряда
9 окт 2012 21:51, Бойчо Попов
29
Вятър отложи подвига на „Безстрашния“ Феликс
Снимка: Reuters

Повторна поява на силен вятър отложи с поне още един ден опита на австрийският парашутист Феликс Баумгартнер да извърши рекордния си скок от стратосферата, с който ще се опита да  преодолее звуковата бариера, скачайки от височина 36 576 метра над Ню Мексико, съобщи Ройтерс.

В 20:30 българско време в командния център в Розуел започна обратното броене и балонът започна да се надува, но само осем минути по-късно бе официално съобщено, че стартът няма да се осъществи. Вятърът достигна скорост от трийсетина километра в час - твърде силен за летателен апарат от този тип. 

Още по темата

Опитът му за скок от височина 36 576 метра над Ню Мексико първоначално беше насрочен за понеделник, но беше отложен заради силни ветрове. Сега се очаква стартът да бъде даден утре и тогава ще трябва да се използва резервният балон, тъй като деликатната материя позволява само едно надуване.

Балонът ще се издига в продължение на около 2 часа и 45 минути, докато достигне височина от 36,7 километра. После Феликс ще се подготвя петнайсетина минути, преди да отвори вратата на капсулата и да прекрачи отвън. Секунди по-късно той вече ще лети към земята със свръхзвукова скорост.

Рекордът за най-голяма височина, от която е скочено с  парашут, е на 52 години. Той е поставен от американеца Джо Китингър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон на 31  333 метра през 1960 г.

За да се подготви за сегашното изпитание, австрийският  парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях бе  през март от височина 21 600 метра, а вторият - през август от височина 29 456 метра, като бе достигната максимална скорост 864 км/ч, преди да се разтвори парашутът му. 

През 2003 г. Баумгартнер стана първият човек, прелетял над  Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Феликс Баумгартнер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
0
 
! Отговори
Andreshko преди 11 години
До 123Sjte padne na zemiata estestveno .... -:):) dali shte prebie niakogo ne znam ... dano ne se sluchi ..Balona shte se izdigne oshte malko .. shte se spuka ... i tolkova .... spuka li se kapsulata shte poleti s palna sila kam zemiata .... tova e ..
23
3
 
1
 
! Отговори
успех Феликс преди 11 години
успех, дано всичко мине по мед и масло!
22
2
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
РЕСПЕКТ ФЕЛИКС!УСПЕХ!
21
2
 
24
 
! Отговори
Фен преди 11 години
Това е подвиг! И дано Феликс успее да го извърши!!! Стискам му палци! На всички хейтъри и ***, които пиша абсолютни простотии пожелавам поне частица от смелостта на този мъж!
20
2
 
29
 
! Отговори
гном преди 11 години
Cybersnip,6 километра са си 6 километра,разликата хич не е малка,още повече,че ще развие 300 км минимум отгоре :)За пичовете с негативните коментари-човекът при едно неправилно движение умира,това ако не е смелост,не знам какво му се вика!?Вятърът го уплашил,екипа действа на сигурно и не иска да рискува живота на човека,а и по проекта са вкарани милиони,дори балона,който използваха вчера няма да се използва повторно поради мерки за сигурност.Пича извършва подвиг,а вие сте толкова тесногръди...
19
2
 
5
 
! Отговори
CyberSnip преди 11 години
Този за разлика от оня с тока около него има кураж и ще направи нещо наистина яко. А за тези които се изказват отрицателно прочетете вече от колко е скочил по време на подготовката... Разликата не е чак толкова голяма
18
4
 
6
 
! Отговори
* преди 11 години
До ЯЛОВ:Запази мнението си за кварталната кръчма.
17
4
 
6
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Дано да успееш! Що за усещане трябва да е това? А в момента на отварянето "дръпването" не е ли убийствено? Звучи страхотно! Кой като теб!
16
5
 
2
 
! Отговори
prosveten преди 11 години
gospoda spia6ti krasavici,tova e znamenie .po tozi na4in elita simvolizira zavra6taneto na feniksa kam zemiata,ne vijdate li to4no nad koi grad ska4a. tam ima portal kam drugo izmerenie.vsi4ki kralski reptili 4akat tozi moment ot vekove.proglednete nai posle
15
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бедстрашен безстрашен колко да е безстрашен от един вятър се уплашил а тоя 14 да иде да му врътне една ***.
14
3
 
19
 
! Отговори
Емо преди 11 години
Дано утре да се получи и да не вземат прибързано решение! Дано да премине звуковата бариера и да остане невредим. Ще стискаме палци - този проект е нещо велико :)
13
5
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
Най ми е интересно какво ще стане с капсулата като скочи. Ще отлети в космоса ли, ще падне на земята ли, ако падне - ще бъде ли управляема или може и да падне на главата на някой?
12
34
 
3
 
! Отговори
Време за реклама преди 11 години
E много безстрашен щом ще чакаме вятъра, утре слънцето много напича и т.н. идеални условия..Поредната *** реклама на Redbull -
11
42
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредния тежкар вижте кой съм аз имам парашут като се размаже само едно петно ще остане.
10
3
 
6
 
! Отговори
sopol преди 11 години
от 0 до 1110 кмч за по малко от 40 секунди. аз за 40 секунди едва 3 та на москвича включвам
9
3
 
8
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 11 години
официално Китинджър постига скорост от 988 км/ч , а не 864 . Според някои источници Китинджър преминава звуковата бариера и е сочен за първия човек развил свръх-звукова скорост без самолет
8
3
 
6
 
! Отговори
що така преди 11 години
Правилно е Безстрашния да няма кавички, щото си е така.
7
2
 
28
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Дано утре има късмет и да скочи, а също така да има късмет и по обратния път към земята и да се приземи жив и здрав! Наистина ще бъде голям подвиг!Относно Ред Бул - страшен маркетинг, безспорно! Може да са дали милиони, но ако им се получи, ще ги пишат в учбниците! Шефа им и без това знае как да си живее живота и как да прави бизнес! Който е зазпознат с кариерата му отблизо, знае за какво говоря! Късмет и стискам палци!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сайтът на проекта е: redbullstratos/live/
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Или му удължи живота. Спорно е.